Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατασκευές: Επέλαση ξένων για συγχρηματοδοτούμενα

Tα συγχρηματοδοτούμενα έργα έφεραν στην Ελλάδα τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους του κόσμου, καθώς οι 3 από τις 5 μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες διεθνώς διαθέτουν στενές σχέσεις με εγχώριους ομίλους. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τους άλλους 2 ομίλους να αποχωρήσουν, τι είναι o κατάλογος ”ENR”, ποια τα μεγέθη των κατασκευαστικών κολοσσών.

Κατασκευές: Επέλαση ξένων για συγχρηματοδοτούμενα
του Φώτη Κόλλια

*Οι πίνακες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο το 2006 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Tα συγχρηματοδοτούμενα έργα έφεραν στην Ελλάδα τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους του κόσμου, καθώς, σύμφωνα με τον ετήσιο κατάλογο του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού ”ENR”, οι τρεις από τις πέντε μεγαλύτερες τεχνικές εταιρείες διεθνώς διαθέτουν παρουσία στη χώρα μας και στενές σχέσεις με εγχώριους ομίλους.

Ο ετήσιος κατάλογος του ”ENR” με τους 225 ισχυρότερους διεθνείς εργολήπτες (με βάση τα έσοδα από τις διεθνείς αγορές) δημοσιεύθηκε την προηγούμενη εβδομάδα και στην πρώτη πεντάδα φιγουράρουν με σειρά κατάταξης η γερμανική Hochtief, η σουηδική Skanska, η γαλλική Vinci, η αυστριακή Strabag και η γαλλική Bouygues.

Και οι πέντε ευρωπαϊκοί όμιλοι πέρασαν από την ελληνική αγορά, αλλά οι δύο εξ αυτών αποχώρησαν: η γαλλική Bouygues είχε διαλέξει λάθος συνέταιρο (την ΑΛΤΕ του ομίλου Αλλαμανή) και η σουηδική Skanska αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση των συγχρηματοδοτούμενων για λόγους στρατηγικής.

Η Vinci και η Hochtief είναι πλέον κυρίαρχες στα συγχρηματοδοτούμενα έργα στην Ελλάδα, ενώ η Strabag κινείται σε άλλα έργα σε συνεργασία με τη μη εισηγμένη τεχνική εταιρεία Θεμέλη.

Οι πρώτοι

Και αν η Hochtief καταλαμβάνει την πρώτη θέση με βάση τα διεθνή έσοδα (δηλαδή τα έσοδα εκτός χώρας προορισμού), οι Γάλλοι κρατούν τις δύο πρώτες θέσεις στον κόσμο με βάση τον συνολικό τζίρο. Η Vinci, με κύκλο εργασιών 26 δισ. ευρώ για το 2006, είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς τα τελευταία χρόνια, ενώ ακολουθεί η Bouygues με περίπου 22 δισ. ευρώ (για τον τομέα κατασκευών - ακινήτων).

Η Hochtief καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με έσοδα 15,5 δισ. ευρώ για το 2006, καθώς την υποσκέλισε η κινεζική China Railway Engineering Corp. Την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων κατασκευαστικών του πλανήτη συμπληρώνει η ισπανική Grupo ACS, η οποία μαζί με την επίσης ισπανική Cintra και τον όμιλο ΓΕΚ - ΤΕΡΝΑ κέρδισε δύο από τις συμβάσεις παραχώρησης (Άξονας Κεντρικής Ελλάδας και Ιόνια Οδός).

Έλληνες και ”Έλληνες”

Στον κατάλογο του ”ENR” με τους διεθνείς εργολάβους δεν περιλαμβάνεται καμία ελληνική εταιρεία, ενδεχομένως άδικα, καθώς αρκετοί εισηγμένοι έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στο εξωτερικό την τελευταία διετία. Πάντως, στη 13η θέση του καταλόγου φιγουράρει η εδρεύουσα στην Αθήνα Consolidated Contractors Intl. (CCC), ενώ στην 45η βρίσκεται η κυπριακή J&P Overseas, η μητρική εταιρεία του ομίλου J&P Άβαξ.

Η J&P Overseas εμφανίζεται τα τελευταία χρόνια να χάνει θέσεις στην κατάταξη του αμερικανικού περιοδικού, κυρίως εξαιτίας της εισόδου κινεζικών ομίλων αλλά και της συντήρησης του κύκλου εργασιών στα επίπεδα του ενός δισ. δολαρίων.

Αντίθετα, η παλαιστινιακών συμφερόντων CCC, που εδρεύει στην Αθήνα και λειτουργεί υπό ειδικό καθεστώς, κυριαρχεί στις κατασκευαστικές αγορές της Μέσης Ανατολής. Το 2006 ο κύκλος εργασιών της εκτινάχθηκε στα 4,2 δισ. δολάρια από 2,3 δισ. το 2005. Οι δύο βασικοί μέτοχοι της εταιρείας, κ. Hassib Sabbagh και Said Khoury (άνω των 80 ετών πλέον), και τα τέκνα τους αποφάσισαν τα τελευταία χρόνια να επεκταθούν και σε άλλες δραστηριότητες.

Ήδη συμμετέχουν στην εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Sabafon στην Υεμένη, ενώ διεκδίκησαν μαζί με την ιαπωνική Marubeni την Ceco (την αντίστοιχη ΔΕΗ) της Ιορδανίας. Η CCC απασχολεί πλέον περισσότερους από 70.000 εργαζομένους στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική (αλλά και στις ΗΠΑ).

Στον κατάλογο του ”ENR” με τους 225 μεγαλύτερους εργολήπτες του κόσμου θα έπρεπε να συγκαταλέγεται και ο όμιλος Ελληνική Τεχνοδομική, με βάση τον κύκλο εργασιών του 2006. Αντίθετα, περιλαμβάνεται πλήθος από μικρότερες αμερικανικές ή ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες πρέπει να απάντησαν στο ερωτηματολόγιο που στέλνει κάθε χρόνο το έγκυρο περιοδικό.

Τα συνολικά έσοδα των 225 διεθνών εργοληπτών που εντάσσονται στον φετινό κατάλογο διαμορφώθηκαν στα 224,43 δισ. δολάρια το 2006 από 189,4 δισ. δολάρια το 2005 παρουσιάζοντας εντυπωσιακή αύξηση κατά 18,5%.

Η έκρηξη των κατασκευαστικών αγορών στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει οδηγήσει ακόμα και σε έλλειψη μηχανικών, όπως δηλώνει στο ”ENR” ο κ. Michel Cote, βοηθός διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής Bouygues. Ένας από τους κινητήριους μοχλούς είναι τα έργα με συμβάσεις παραχώρησης, τα οποία αποτέλεσαν αιτία για την είσοδο των ισχυρών ”παικτών” και στην ελληνική αγορά.

*Οι πίνακες με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές στον κόσμο το 2006 δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v