Midcaps:Πρωταγωνιστές στο ταμπλό & στα 3μηνα!

Τι δείχνει η ”δεύτερη ανάγνωση” στα τρίμηνα του Mid-40. Οι τρεις εταιρίες που ”χαλάνε” την καλή εικόνα, οι πρωταθλητές στην αύξηση καθαρών κερδών. Πώς διαμορφώνονται τώρα οι αποτιμήσεις των midcaps. Τι ενδιαφέρον παρουσιάζουν ΣΙΔΕΝΟΡ, ΜΕΤΚΑ, Intracom και Αλουμίνιο.

Midcaps:Πρωταγωνιστές στο ταμπλό & στα 3μηνα!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

Τα midcaps είναι πρωταγωνιστές στο ταμπλό, αλλά και στα τρίμηνα. Στην πλειονότητά τους οι 40 εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης από την αρχή του έτους κινούνται ανοδικά, ξεπερνώντας σε αποδόσεις τόσο τους άλλους δύο σημαντικούς εγχώριους δείκτες όσο και τους περισσότερους ξένους.

Τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, αφού παρά την ισχυρή αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 21,1% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006, τα λειτουργικά αλλά και τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν πτωτικά, με τα δεύτερα να μειώνονται κατά 41%!

Ωστόσο, σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα δύο ή τριών εταιρειών είναι αυτά που διαμόρφωσαν την αρχική αρνητική εικόνα, η οποία αντιστρέφεται ουσιαστικά προς το καλύτερο εφόσον ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που παρουσιάστηκαν στο πρώτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2007, τα πεπραγμένα χρειάζονται ιδιαίτερη ”μεταχείριση” και μελέτη κατά περίπτωση προκειμένου να ”βγουν” τα συμπεράσματα.

Η γενική εικόνα

Συνολικά, από τις 40 εταιρείες οι 32 παρουσίασαν θετικά μεγέθη σε επίπεδο καθαρών κερδών και μόλις τρεις εμφάνισαν ζημίες σε λειτουργικό επίπεδο. Σε επίπεδο πωλήσεων η εικόνα είναι σίγουρα θετική, με 36 εταιρείες να αυξάνουν τις πωλήσεις τους, ενώ μόλις τέσσερις παρουσίασαν πτώση, εκ των οποίων σε μία εταιρεία η αρνητική μεταβολή ήταν οριακή και στην περίπτωση της Lamda Development ήταν άνευ ουσιαστικής σημασίας.

Στην ”περίεργη” εικόνα, θετική συμμετοχή για τη διαμόρφωση του δείκτη είχαν οι μετοχές της Νεοχημικής, των Jumbo (αποτελέσματα 9μήνου του 2006 για την εταιρεία), της ΣΙΔΕΝΟΡ και του Φουρλή.

Για το 2007, όσον αφορά στον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τις οποίες συλλέγει η FactSet JCF, ο μέσος ρυθμός αύξησης των κερδών ανά μετοχή θα κινηθεί ανοδικά κατά 50%, ποσοστό που μετά την ανακοίνωση των τριμηνιαίων αποτελεσμάτων έχει αυξηθεί σημαντικά από το 11,9% όπου βρισκόταν στην αρχή του έτους!

Την παρούσα χρονική στιγμή, ο FTSE/ASE Μid 40 εκτιμάται ότι διαπραγματεύεται με μέσο P/E για το 2007 της τάξεως του 18, ενώ το 2008 προβλέπεται σε 14,68.

Οι εταιρείες

Τα αποτελέσματα της Τεχνικής Ολυμπιακής, της Διεθνούς Τεχνικής - Μπάμπης Βωβός και της Info-Quest διαμόρφωσαν σε μεγάλο βαθμό τις αρνητικές μεταβολές στα λειτουργικά αλλά και στα καθαρά κέρδη. Για την Info-Quest, τα κέρδη στο πρώτο τρίμηνο του 2006 από την πώληση της Q-Telecom είχαν διαμορφωθεί στα 238,382 εκατ. ευρώ.

Η Διεθνής Τεχνική - Μπάμπης Βωβός στο πρώτο τρίμηνο του 2006 είχε ανακοινώσει καθαρά κέρδη της τάξεως των 59 εκατ. ευρώ, ενώ στο τρέχον τρίμηνο τα κέρδη μετατράπηκαν σε ζημίες 5,165 εκατ. ευρώ. Τέλος, η Τεχνική Ολυμπιακή από κέρδη 23,8 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2006 κατέγραψε υψηλότατες ζημίες 34 εκατ. ευρώ.

Μετά την αφαίρεση των τριών εταιρειών από το δείγμα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, τα λειτουργικά κέρδη αυξάνονται κατά 31% και τα καθαρά κέρδη κατά 28%.

Αν ληφθούν υπόψη και τα αντίστοιχα μεγέθη του Μυτιληναίου τα οποία επίσης είναι επηρεασμένα από τα έκτακτα κέρδη, ο ρυθμός αύξησης των κερδών του τριμήνου κινείται ανάλογα με τις προβλέψεις που συλλέγει η Factset.

Πιο συγκεκριμένα, στο σύνολο των 40 εταιρειών, οι μετοχές του ομίλου Μυτιληναίου, με 3 συμμετοχές, σε απόλυτους όρους παρουσίασαν σημαντική συμμετοχή στα μετά φόρων.

Οι τρεις εταιρείες (Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ και Αλουμίνιον της Ελλάδος) παρουσίασαν καθαρά κέρδη μετά φόρων 46,11 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο μεταβολής καθαρών κερδών, υψηλά κινήθηκαν ο όμιλος της Νεοχημικής κατά 58%, από τα 53,2 εκατ. ευρώ στα 83,9 εκατ. ευρώ, η μετοχή του ομίλου Φουρλή με αύξηση της τάξεως του 192% στα 12 εκατ. ευρώ, ο Ηρακλής με αύξηση της τάξεως του 546% στα 18,7 εκατ. ευρώ, τα Σωληνουργεία Κορίνθου με 351% στα 10,4 εκατ. ευρώ και τέλος η Σιδενόρ με αύξηση της τάξεως του 196% στα 35,5 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών, τη μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσαν οι Επιχειρήσεις Αττικής, καθώς αύξησαν τα EBITDA με ρυθμό της τάξεως του 177% στα 7,85 εκατ. ευρώ, ενώ από κοντά ακολούθησε και η θυγατρική Blue Star με 160% στα 3,80 εκατ. ευρώ.

Τα υψηλότερα λειτουργικά παρουσίασε η μετοχή της Jumbo (ωστόσο πρόκειται για την ανακοίνωση 9μήνου), με το απόλυτο μέγεθος να προσεγγίζει τα 77,68 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 35% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2006, ενώ σε λειτουργικό επίπεδο και η ΣΙΔΕΝΟΡ κινήθηκε με ρυθμό της τάξεως του 80% και απόλυτο μέγεθος 71,50 εκατ. ευρώ.

Παρά τη μείωση στα καθαρά κέρδη, ο όμιλος Μυτιληναίου παρουσίασε υψηλά λειτουργικά κέρδη στα 41 εκατ. ευρώ, ενώ και η μετοχή του Ηρακλή κινήθηκε με 158% στα 37,7 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο κύκλου εργασιών, ο Αστήρ Παλάς, τα Folli Follie, η Proton Bank και η Νεοχημική παρουσίασαν τις υψηλότερες μεταβολές, ενώ σε απόλυτο μέγεθος η Τεχνική Ολυμπιακή, παρά τη σοβαρή επιδείνωση των μεγεθών της, παρέμεινε στην πρώτη θέση και ακολουθήθηκε από τη Σιδενόρ και τη Χαλκόρ, την Jumbo και την Ελβάλ.

Όσον αφορά στη Forthnet, παρά τα αρνητικά αποτελέσματα σε EBITDA και λειτουργικά κέρδη, εντούτοις κινήθηκε καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Οι ”κακοί”

Πέρα όμως από τις θετικές εκπλήξεις, οι αρνητικές, παρότι σε αριθμό ήταν λιγότερες και εν μέρει αναμενόμενες, δικαιολογούν πλήρως την υποχώρηση των λειτουργικών κερδών για το σύνολο του δείκτη. Η μετοχή της Βωβός κατέγραψε πτώση της τάξεως του 94% στα λειτουργικά κέρδη από 81,68 εκατ. ευρώ σε 4,72 εκατ. ευρώ στο τρέχον τρίμηνο, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 15%.

Η Γενική Τράπεζα, επίσης, κινήθηκε σε επίπεδα κατώτερα των προβλέψεων, αφού για ένα ακόμα τρίμηνο κατέγραψε σημαντικές ζημίες και η αύξηση των εσόδων ήταν μικρή (+0,3%).

Αρνητικά κινήθηκε σε επίπεδο καθαρών κερδών και η Intracom, από κέρδη το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2006, ενώ και τα λειτουργικά αποτελέσματα κινήθηκαν πτωτικά κατά 57% στα 6,05 εκατ. ευρώ, παρότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 30%. Τα κέρδη μετά φόρων για τις εταιρείες του κλάδου των κατασκευών απογοήτευσαν.

Τα αποτελέσματα του Μαΐλλη ήταν επίσης κατώτερα των εκτιμήσεων, καθώς ο κύκλος εργασιών κατέγραψε μικρή υποχώρηση και τα λειτουργικά κέρδη σημείωσαν πτώση της τάξεως του 20,4%, με τα καθαρά κέρδη να μειώνονται κατά 54% στο 1,85 εκατ. ευρώ.

Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις

Οι αποτιμήσεις των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν παρόμοια εικόνα με εκείνη των αποτελεσμάτων.

Παρά το γεγονός ότι ο δείκτης FTSE/ASE Mid 40 διαπραγματεύεται με υψηλότερο πολλαπλασιαστή κερδοφορίας απ’ ό,τι ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ο Γενικός Δείκτης, εντούτοις υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των εταιρειών.

Παράλληλα, ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι μετοχές με τις υψηλότερες αποδόσεις από την αρχή του έτους εμφανίζουν υψηλότερους δείκτες αποτίμησης από τον μέσο όρο του κλάδου, με εξαίρεση τη ΣΙΔΕΝΟΡ και τη ΜΕΤΚΑ.

Οι δύο αυτές μετοχές διαπραγματεύονται με P/E 12 φορές και 16 φορές τα καθαρά κέρδη του 2007 αντίστοιχα, ενώ οι αποδόσεις τους στο ταμπλό είναι άνω του 80% για την πρώτη και 43,14% για την δεύτερη. Ταυτόχρονα, τις χειρότερες επιδόσεις στο ταμπλό εμφανίζουν δύο μετοχές με αντιδιαμετρικές αποτιμήσεις.

Από τη μία η μετοχή της Intracom, με P/E κοντά στις 74 φορές και απόδοση -21,79%, από την άλλη το Αλουμίνιον της Ελλάδος όπου ο δείκτης αποτίμησης βάσει των κερδών του 2007 διαμορφώνεται κάτω από τις 8 φορές και η επίδοση στο ταμπλό έχει διαμορφωθεί στο -21,72%.

Παράλληλα, με μικρούς δείκτες αποτίμησης εμφανίζονται και οι μετοχές των Βωβός και Τεχνική Ολυμπιακή, ωστόσο η απόδοσή τους από την αρχή του έτους είναι έντονα καθοδική, -15,52% και -18,90% αντίστοιχα.

Η αποτίμηση των ελληνικών midcaps κινείται σε πλήρη συμφωνία με τις ευρωπαϊκές εταιρείες.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx Mid και ο FTSE Euromid διαπραγματεύονται με P/E 17,38 και 17,28 φορές τα κέρδη του τρέχοντος έτους αντίστοιχα, ενώ και οι αποτιμήσεις τους σε όρους λογιστικής αξίας διαμορφώνονται σε παρόμοια επίπεδα με τον εγχώριο δείκτη.

Σε όρους απόδοσης, βέβαια, ο εγχώριος δείκτης κινείται πολύ υψηλότερα, γεγονός το οποίο σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην αύξηση των κερδών που εμφανίζει ο FTSE/ASE Mid 40. Οι ρυθμοί αύξησης των κερδών των συγκρινόμενων δεικτών είναι οριακά υψηλότερα από το 10%.

**Οι σχετικοί πίνακες δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v