Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέντε «καυτές» εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη

Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο τάραξε τα νερά, και τώρα η προσοχή στρέφεται στις εκλογές που διενεργούν φέτος Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Βρετανία και Φινλανδία. Τα βασικά εκλογικά θέματα σε κάθε χώρα, το αναμενόμενο αποτέλεσμα και οι "μπαλαντέρ".

Πέντε «καυτές» εκλογικές αναμετρήσεις στην Ευρώπη

Οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι οδεύουν προς τις κάλπες φέτος, εν μέσω ενός σκηνικού αυξανόμενου λαϊκισμού, ανησυχιών για τη Ρωσία και δυσαρέσκειας για τη λιτότητα.

Η Ελλάδα έχει ήδη ταράξει τα νερά, καθώς τον Ιανουάριο εξέλεξε ένα αντιμνημονιακό αριστερό κόμμα. Εν τω μεταξύ, το Σαββατοκύριακο στην Εσθονία εξελέγη φιλονατοϊκός κεντροδεξιός πρωθυπουργός, εν μέσω ανησυχιών για παρέμβαση από την γειτονική Ρωσία.

Φέτος πραγματοποιούν εκλογές η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Βρετανία, η Πολωνία, η Δανία και η Φινλανδία. Πέντε από αυτές τις χώρες έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους επενδυτές, όπως γράφει η Dhara Ranasinghe στο CNBC.

Γαλλία

Οι περιφερειακές εκλογές έχουν προγραμματιστεί να διενεργηθούν μεταξύ της 22ας και της 29ης Μαρτίου. Η οικονομική ανάπτυξη της Γαλλίας μόλις και μετά βίας κατάφερε να μπει σε θετικό πεδίο το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ η κυβέρνηση έχει έρθει αντιμέτωπη με αντιδράσεις στα σχέδιά της για μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βελτίωναν τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Η χώρα προσπαθεί ακόμα να συνέλθει από το μακελειό στην Charlie Hebdo τον Ιανουάριο, φέρνοντας στο επίκεντρο (και) τη μετανάστευση.

Βασικά εκλογικά θέματα: Η αδύναμη οικονομία και η υψηλή ανεργία (άνω του 10%), οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το μεταναστευτικό (με αυξανόμενη στήριξη από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο).

Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στο Εθνικό Μέτωπο με ποσοστό έως και 33%, σημαντικά μπροστά από το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα και το κόμμα UMP του πρώην προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Ο μπαλαντέρ: Η επιτυχία του αντιμεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου θα παρακολουθειται στενά, καθώς αυτές οι περιφερειακές εκλογές θα μπορούσαν να δώσουν μια «γεύση» για τις προεδρικές εκλογές που θα διενεργηθούν σε δυο χρόνια.

Η εκτίμηση των ειδικών: «Πρόκειται για σημαντική εκλογική αναμέτρηση καθώς δίνει περαιτέρω πληροφορίες ως προς το αν η κυβέρνηση μπορεί να πιέσει για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων», σχολιάζει ο Martin Lueck της UBS. «Είναι επίσης ένα σημαντικό βαρόμετρο για τις προεδρικές εκλογές του 2017 και οι όποιες ενδείξεις περί ανόδου της δημοτικότητας του Εθνικού Μετώπου θα αποτελούσαν πλήγμα για την μεταρρυθμιστική διαδικασία».

Βρετανία

Οι γενικές εκλογές στη Βρετανία έχουν προγραμματιστεί για τις 7 Μαΐου. Η Βρετανία κυβερνάται από κυβερνητικό συνασπισμό, του οποίου ηγείται το Συντηρητικό Κόμμα, από το 2010. Αν και η οικονομία της χώρας ανακάμπτει, η δυσαρέσκεια για τους χαμηλούς μισθούς, τη μετανάστευση και την ανισότητα «δείχνουν» πως θα δοθεί μεγάλη «μάχη» σ' αυτές τις εκλογές. Τα παραδοσιακά κόμματα έρχονται αντιμέτωπα με την άνοδο του βρετανικού Κόμματος της Ανεξαρτησίας (UKIP), η αντιμεταναστευτική και αντιευρωπαϊκή στάση του οποίου έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων.

Βασικά εκλογικά θέματα: Η οικονομία, η μετανάστευση και η θέση της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Οριακό. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν στους Εργατικούς μικρό προβάδισμα έναντι των Συντηρητικών, χωρίς όμως απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, είναι υψηλός ο κίνδυνος κυβέρνησης χωρίς αυτοδυναμία.

Ο μπαλαντέρ: Η άνοδος των μικρότερων κομμάτων όπως το UKIP και του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος θα πρέπει να παρακολουθείται. Ο άλλος κίνδυνος είναι να διεξαχθεί δεύτερος γύρος εκλογών αργότερα φέτος, αν κανένα κόμμα δεν εξασφαλίσει αρκετή στήριξη ή εάν προκύψει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Η εκτίμηση των ειδικών: «Το αποτέλεσμα είναι οριακό. Αυτό θα μπορούσε να κάνει τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης μια πιο μακροχρόνια διαδικασία από αυτήν που έχουν συνηθίσει η αγορές, κάτι που θα βλάψει βραχυπρόθεσμα την επιχειρηματική εμπιστοσύνη», αναφέρει η Credit Suisse. «Το μεγάλο μεσοπρόθεσμο ρίσκο για την βρετανική οικονομία είναι να κερδίσει ξεκάθαρα το Συντηρητικό Κόμμα την εντολή να διενεργήσει δημοψήφισμα για ένα Brexit. Η έξοδος από την ΕΕ θα έβλαπτε την βρετανική οικονομία».

Ισπανία

Οι εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, ωστόσο δεν έχει ακόμα οριστεί ημερομηνία. Η στήριξη για τα δυο κυρίαρχα κόμματα της Ισπανίας –το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό- βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά από μια σειρά από σκάνδαλα διαφθοράς που ήρθαν στο φως, αλλά και τις σκληρές κοινωνικές περικοπές που εφαρμόστηκαν. Αυτό έχει ενισχύσει την δημοφιλία του αντιμνημονιακού κόμματος Podemos, το οποίο έχει κερδίσει έδαφος τον τελευταίο χρόνο.

Βασικά εκλογικά θέματα: Λιτότητα, υψηλή ανεργία, διαφθορά.

Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα θα εξασφαλίσει το 27,3% των ψήφων, με το Podemos να έρχεται δεύτερο με 23,9%. Χωρίς ξεκάθαρη πλειοψηφία, τα μεγάλα κόμματα θα αναγκαστούν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Ο μπαλαντέρ: Το Podemos είναι το κόμμα που θα πρέπει να παρακολουθούμε σ' αυτές τις εκλογές, με τους αναλυτές να κάνουν παραλληλισμούς σε ότι αφορά την άνοδό του με την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Η εκτίμηση των ειδικών: «Το Podemos είναι ένα κόμμα που μοιάζει πολύ με τον ΣΥΡΙΖΑ και στις δημοσκοπήσεις πλησιάζει το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα και βρίσκεται κοντά στα ποσοστά που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν από ένα ή δυο χρόνια», σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Berenberg, Christian Schulz. «Έτσι υπάρχει κίνδυνος το Podemos να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα σ' αυτές τις εκλογές. Όμως το εκλογικό σύστημα της Ισπανίας είναι λίγο διαφορετικό από το Ελληνικό, και ένα κόμμα που εξασφαλίζει το 25% των ψήφων θα πρέπει να σχηματίσει συνασπισμό».

Πορτογαλία

Οι γενικές εκλογές αναμένεται να διενεργηθούν τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Ο κεντροδεξιός συνασπισμός της Πορτογαλίας, που εξελέγη το 2011, επέβαλε οδυνηρή λιτότητα στο πλαίσιο της διάσωσης της χώρας. Όμως η οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να αναπτύσσεται, βοηθώντας τη Λισσαβώνα να βγει τον περασμένο Μάιο από το πρόγραμμα διάσωσης. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ισπανία, στην Πορτογαλία δεν έχει υπάρξει άνοδος αντιμνημονιακού κόμματος.

Βασικά εκλογικά θέματα: Η επίπτωση των μέτρων λιτότητας και οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα είναι τα βασικά θέματα. Τα σκάνδαλα διαφθοράς αποτελούν επίσης πηγή δυσαρέσκειας.

Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Δημοσκόπηση για την πρόθεση ψήφου που διενήργησε η Eurosondagem και δημοσιοποιήθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, έδειξε πως ο κυβερνών συνασπισμός εξασφαλίζει το 35% των ψήφων, ενώ οι κεντροαριστεροί Σοσιαλιστές λαμβάνουν 37,5%.

Ο μπαλαντέρ: Το αν ο κυβερνών συνασπισμός –που απαρτίζεται από τους Σοσιαλδημοκράτες και το μικρότερο δεξιό Λαϊκό Κόμμα CDS- θα κατέβει ενιαία στις εκλογές ή ως δυο ξεχωριστά κόμματα, κάτι που θα είναι καθοριστικό για το αποτέλεσμα των εκλογών, όπως εκτιμούν οι αναλυτές.

Η εκτίμηση των ειδικών: «Αν και οι σοσιαλιστές είναι πιθανό να κερδίσουν στις εκλογές, η προοπτική για τον κυβερνητικό σχηματισμό παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη», σύμφωνα με τον αναλυτή της Eurasia Group, Antonio Roldan Mones. «Και αυτό για διάφορους λόγους, σημαντικότερος από τους οποίους είναι το αν οι Σοσιαλδημοκράτες και το CDS θα αποφασίσουν να κατέβουν μαζί στις εκλογές ή ξεχωριστά. Στο πιθανό ενδεχόμενο να κατέβουν μαζί, το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στο νήμα, όμως καμία πλευρά δεν θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία».

Φινλανδία

Στην Φινλανδία οι βουλευτικές εκλογές έχουν οριστεί για τις 19 Απριλίου. η Φινλανδία κυβερνάται από συνασπισμό του οποίου ηγείται ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Alexander Stubb. Η δημοφιλία του έχει πληγεί καθώς η οικονομία της χώρας αγωνίζεται να ανακάμψει από την παγκόσμια οικονομική κρίση. η οικονομική ανάπτυξη της Φινλανδίας συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο τελευταίο τρίμηνο του 2014, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ το δημόσιο χρέος έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2008. Παρά την δυσαρέσκεια για τη λιτότητα, όλα τα μεγάλα κόμματα παραμένουν προσηλωμένα σε αυτήν την πολιτική.

Βασικά εκλογικά θέματα: Η οικονομία και η λιτότητα, η επίπτωση των κυρώσεων που έχει επιβάλει η Δύση στη Ρωσία και η αντεκδικητική απαγόρευση που επέβαλε η Μόσχα στις εισαγωγές κρεατικών και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ευρώπη. Η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Φινλανδίας, μετά την Σουηδία και τη Γερμανία. Θέμα θα μπορούσε να αποτελέσει και η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Αναμενόμενο αποτέλεσμα: Το αντιπολιτευτικό Κόμμα του Κέντρου, το οποίο βρίσκεται εκτός εξουσίας εδώ και τέσσερα χρόνια, αναμένεται να κερδίσει τις περισσότερες ψήφους.

Ο μπαλαντέρ: Αυτές οι εκλογές έρχονται μετά την επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα. Το τι θα συμβεί στην Φινλανδία θα μπορούσε να δώσει μια «γεύση» για το τι θα πρέπει να αναμένεται σε άλλες χώρες της περιοχής φέτος, αναφέρουν οι αναλυτές.

Η άποψη των ειδικών: «Η Φινλανδία έχει γίνει μια από τις ευρωσκεπτικιστικές χώρες από τότε που το κόμμα Finns, που είναι κατά των διασώσεων, κέρδισε το ένα πέμπτο των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές», σύμφωνα με τον Nicholas Spiro της Spiro Sovereign Strategy. «Ο πρωθυπουργός Stubb έχει ένα δύσκολο αγώνα μπροστά του και αναγκάζεται να πάρει μια πιο ευρωσκεπτικιστική στάση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v