Σοφοκλέους: Ποιοι σπάνε τα όρια του ’99!

Η περίοδος του ’99 μπορεί να τρομάζει ακόμα την επενδυτική κοινότητα, ωστόσο υπάρχουν πλέον μετοχές που μπορούν να ”υπερηφανεύονται” ότι ξεπέρασαν το Γολγοθά και ατενίζουν το μέλλον με ιδιαίτερη αισιοδοξία! Δείτε ποιες είναι οι 17 μετοχές που ”αντάμειψαν” τους επενδυτές για την υπομονή τους και ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα της 7ετίας!

Σοφοκλέους: Ποιοι σπάνε τα όρια του ’99!
του Γιώργου Α. Σαββάκη

”Mέρες ’99” ξαναζούν 17 εισηγμένες εταιρείες, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 4.000 μονάδες! Παρ’ όλο που η μέση τιμή του κεντρικού δείκτη της Σοφοκλέους το 1999 ήταν οι 4.434 μονάδες, εντούτοις κάποιες μετοχές, στην πλειονότητά τους της υψηλής κεφαλαιοποίησης, έχουν καταφέρει στο μακρύ αυτό χρονικό διάστημα να ανακάμψουν και πλέον να κινούνται και σε ανώτερα επίπεδα από τις μέσες τιμές του 1999.

Η συλλογιστική είναι απλή: από τις 140 μετοχές που αποτελούν τους τρεις δείκτες FTSE/ASE, εξετάζουμε τη μέση τιμή των μετοχών για την περίοδο 1999, όσων βέβαια βρίσκονταν σε διαπραγμάτευση εκείνη τη χρονική περίοδο. Στη συνέχεια, στην τρέχουσα τιμή των μετοχών προσθέτουμε και τα μερίσματα που έχουν δώσει οι μετοχές στους επενδυτές από το 1999, προκειμένου να προκύψουν εκείνες που κατάφεραν να δώσουν υπεραξίες στους επενδυτές που τις διατήρησαν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Το συμπέρασμα σε κάποιες περιπτώσεις είναι το ακόλουθο: η υπομονή που επέδειξαν κάποιοι επενδυτές να διακρατήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετοχές εταιρειών με υγιή θεμελιώδη χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα με υψηλό growth φαίνεται να απέδωσε καρπούς σε σχέση με άλλες επενδυτικές επιλογές.

Αυτή είναι η θετική πλευρά της σύγκρισης σε σχέση με τις μέσες τιμές του 1999. Από την άλλη πλευρά, οι 84 από τις 140 μετοχές που διαπραγματεύονταν και εκείνη την περίοδο εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικές απώλειες της τάξεως του 65%.

Πράσινο για τα... ”blue chips”

Από τις 17 μετοχές που έχουν κατορθώσει να υπερβούν τα μέσα επίπεδα του 1999, οι 10 ανήκουν στην αγορά της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Πιο συγκεκριμένα, οι τίτλοι των εταιρειών Τιτάν, Folli Follie, Εθνική Τράπεζα, Ελληνική Τεχνοδομική, Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola 3E, Τράπεζα Πειραιώς, EFG Eurobank Ergasias και ΟΤΕ κινούνται πλέον πάνω από τα μέσα επίπεδα που διέγραψαν το 1999, λαμβάνοντας υπόψη και τα μερίσματα που έχουν δώσει στην περίοδο αυτή.

Πάνω απ’ όλες τις μετοχές κινείται η μετοχή της Τιτάν, που με την τρέχουσα τιμή στα 41 ευρώ περίπου και ακόμα 3,11 ευρώ συνολικά σε μερίσματα δημιουργεί μια άνοδο της τάξεως του 90%. Ο συγκεκριμένος όμιλος από το τέλος του 1999 αύξησε τα καθαρά του κέρδη από τα 83,2 εκατομμύρια ευρώ σε 210 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2005.

Στη δεύτερη θέση των υπεραξιών από το 1999 βρίσκεται ο τίτλος της Folli Follie, με απόδοση, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων, στο 80%. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα κέρδη της εταιρείας από το 1999 έως τα τέλη του 2005 κινήθηκαν από τα 6 εκατομμύρια ευρώ σε 55 εκατομμύρια ευρώ.

”Έτρεξαν” οι τράπεζες

Τη σκυτάλη των μετοχών με θετική απόδοση από τα μέσα επίπεδα του 1999 παραλαμβάνουν οι τράπεζες. Ο κλάδος ”ατμομηχανή” της Σοφοκλέους έχει... αναρρώσει πλήρως από το 1999 αφού όλες οι μεγάλες τράπεζες καταγράφουν υψηλότερες τιμές εν συγκρίσει με τη μέση τιμή του 1999.

Σε υψηλότερη θέση όλων βρίσκεται η Εθνική Τράπεζα, με σωρευτική απόδοση 26%. Τα καθαρά κέρδη της Εθνικής έχουν κινηθεί από τα 487 εκατομμύρια ευρώ στα 722 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2005. Η δεύτερη τραπεζική συμμετοχή είναι η μετοχή της Alpha Bank, με συνολική απόδοση της τάξεως του 19%. Για την Alpha Bank η τρέχουσα τιμή ακόμα και χωρίς να ληφθούν υπόψη τα μερίσματα της περιόδου 1999 - 2005 κινείται πάνω από τη μέση πιθανή τιμή κτήσης του 1999 που ήταν τα 21,66 ευρώ ανά μετοχή.

Τα κέρδη του συγκεκριμένου ομίλου, από τα 400 εκατομμύρια ευρώ (τέλη του 1999), έχουν κινηθεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2005. Τέλος, οι τίτλοι των Πειραιώς και EFG Eurobank Ergasias, παρότι σε επίπεδα διαπραγμάτευσης στο ταμπλό υπολείπονται ελαφρώς της μέσης τιμής τους για το 1999, μέσω των μερισμάτων που έχουν διανείμει ”δημιουργούν” θετικές αποδόσεις. Για τη μεν Τράπεζα Πειραιώς το ποσοστό διαμορφώνεται στο 9%, ενώ για την EFG Eurobank Ergasias το αντίστοιχο μέγεθος κινείται στο 6%.

Για τις μη τραπεζικές μετοχές των Ελληνική Τεχνοδομική, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola 3E και ΟΤΕ, βασικές επιλογές υψηλής κεφαλαιοποίησης, τα συμπεράσματα είναι επίσης θετικά. Ο κατασκευαστικός όμιλος της ΕΛΤΕΧ κινείται 25% πάνω από τη μέση τιμή του 1999, ενώ η ΕΛΠΕ έχει απόδοση της τάξεως του 11%.

Σημαντική παράμετρος για την ΕΛΠΕ είναι τα μερίσματα, τα οποία συνολικά ανέρχονται σε 1,47 ευρώ, ήτοι 15% της μέσης τιμής της μετοχής για το 1999. Για τις μετοχές των Coca Cola 3E και ΟΤΕ οι αποδόσεις τους σε σχέση με την περίοδο 1999 είναι 11% και 3%, αντίστοιχα.

Ειδικά για τον τίτλο του ΟΤΕ πρέπει να τονιστεί ότι η τρέχουσα τιμή εξακολουθεί να υπολείπεται της μέσης τιμής του 1999, αλλά τα σωρευτικά μερίσματα αξίας 3,13 ευρώ, δημιουργούν τελικά τη διαμόρφωση του θετικού πρόσημου.

Οι ”ωραίοι... μεσαίοι”

Πέραν όμως των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, διακρίνονται και 7 μετοχές που περιλαμβάνονται στους μικρότερους δείκτες. Οι τίτλοι των Jumbo, Lamda Development, Φουρλής, J&P Άβαξ, Ρόκας, Αλουμίνιον της Ελλάδος και Τεχνική Ολυμπιακή. Εξετάζοντας τις 7 εταιρείες ως μία ομάδα διακρίνουμε κοινά χαρακτηριστικά.

Μερικά από αυτά είναι η αύξηση των μεγεθών τους την περίοδο 1999 - 2005, η ηγετική θέση στον κλάδο τους, η ”ανάμειξή” τους σε εξαγορές και συγχωνεύσεις ή και σημαντικά deals, αλλά και το γεγονός ότι δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο τομέα της βιομηχανίας ή των κατασκευών.

Η Lamda Development και η Τεχνική Ολυμπιακή στον χώρο του real estate, η J&P στις κατασκευές, η Ρόκας στην ενέργεια, το Αλουμίνιον της Ελλάδος στη βιομηχανία αλουμινίου, ενώ μόνο η Jumbo και η Φουρλής αποτελούν μετοχές retail.

Ειδικά για την Jumbo, αξίζει να επισημανθεί ότι η απόδοσή της σε σχέση με τη μέση τιμή του 1999 διαμορφώνεται σε πάνω από 400%. Για την εταιρεία, η επιβράβευση του growth story είναι σημαντική, αλλά και από την πλευρά της αύξησε τα μετά φόρων κέρδη από τα 5 εκατομμύρια ευρώ το 1999 σε 43 εκατομμύρια ευρώ για την τελευταία χρήση του 2005. Για τη Lamda Development, τα κέρδη σε σχέση με τη μέση τιμή του 1999 είναι 50%, ενώ σε σημαντικό βαθμό έχουν δημιουργηθεί στη διάρκεια του 2006. Οι μετοχές των Φουρλής, J&P και Ρόκας έχουν αποδώσει 40%, 34% και 29%, αντίστοιχα.

Κοντά στις 17 μετοχές που προαναφέρθηκαν κινούνται και 5 ακόμα, με απώλειες μικρότερες του 15% σε σχέση με τη μέση τιμή του 1999, αλλά από κει και πέρα, στη λίστα με τις αποδόσεις στην πλειονότητά τους οι μετοχές κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Δεν είναι μόνο μετοχές της περιφέρειας, αλλά και μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Χαρακτηριστικές οι μετοχές της Intracom και της Εμπορικής Τράπεζας, όπου για την πρώτη η μέση τιμή για το 1999 ήταν τα 29,41 ευρώ, ενώ η τρέχουσα βρίσκεται λίγο πάνω από τα 5 ευρώ και οι σωρευτικές απώλειες διαμορφώνονται σε 78%, ενώ για τη δεύτερη οι απώλειες είναι στο 45%, με μέση τιμή για το 1999 τα 47,20 ευρώ και τρέχουσα τα 22,30 ευρώ ανά μετοχή.

Υποφέρει ακόμα η ”περιφέρεια”

Mπορεί μερικές μετοχές της υψηλής και λίγες ακόμα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης να έχουν καταφέρει να κινηθούν ανοδικά και να ξεπεράσουν τα μέσα επίπεδα διαπραγμάτευσης του 1999, εντούτοις η μεγάλη πλειονότητα των μετοχών, και ειδικά η μικρή κεφαλαιοποίηση, η λεγόμενη ”περιφέρεια”, υποφέρει ακόμα από απώλειες της τάξεως του 70% και πάνω.

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων της FactSet, σε σχέση με τις μέσες τιμές του 1999, 21 μετοχές καταγράφουν απώλειες άνω του 90%, με την κορυφή να καταλαμβάνεται από τη μετοχή των Κλωστηρίων Ναούσης με τρέχουσα τιμή τα 0,20 ευρώ από μέση τιμή τα 49,36 ευρώ για το 1999. Στη δεύτερη θέση της λίστας των μετοχών με τις υψηλότερες απώλειες είναι οι Ευρωσυμμετοχές, με τρέχουσα τιμή τα 0,48 ευρώ και τη μέση τιμή του 1999 να έχει διαμορφωθεί στα 58,42 ευρώ.

Χαρακτηριστικό των απωλειών είναι και το γεγονός ότι 70 μετοχές καταγράφουν πτώση άνω του 80% σε σχέση με τη μέση τιμή του 1999, ενώ οι απώλειες από τα μέσα επίπεδα για τον Γενικό Δείκτη και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης είναι 11% και 9% αντίστοιχα.

Μεγαλύτερες οι απώλειες για τα Αμοιβαία

Για τα Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού οι απώλειες από τα τέλη του 1999 έως σήμερα είναι υψηλότερες συγκρινόμενες τόσο με τις απώλειες του Γενικού Δείκτη όσο και τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE-20.

Για την ακρίβεια, η απόσταση του βασικού δείκτη της Σοφοκλέους από τα τέλη του 1999 είναι σχεδόν 1.500 μονάδες, ενώ η αντίστοιχη του δείκτη FTSE/ASE-20 είναι σχεδόν 700 μονάδες. Σε ποσοστιαίες μεταβολές, η πτώση του Γενικού Δείκτη είναι 27,05%, ενώ η πτώση του δείκτη των blue chips έχει διαμορφωθεί στο 23,79%.

Από τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Θεσμικών, τα δέκα μεγαλύτερα Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού, βάσει ενεργητικού, στις 17 Οκτωβρίου είχαν απώλειες που κατά μέσο όρο ξεπέρασαν τους δύο δείκτες.

Πιο συγκεκριμένα, από τα δέκα μεγαλύτερα Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού που δραστηριοποιούνταν και το 1999 μόνο τρία έχουν απώλειες μικρότερες από τους δύο δείκτες. Το Alpha Blue Chips στις 31/12/1999 είχε καθαρή τιμή 25,78 ευρώ, ενώ η τιμή του στις 17/10/2006 ήταν 21,09 ευρώ (απώλειες της τάξεως του 18%).

Ταυτόχρονα, για το Eurobank Value FTSE/ASE-20 Index Fund οι απώλειες διαμορφώνονται σε 14,26%, οι οποίες είναι και οι μικρότερες μεταξύ των δέκα πρώτων Αμοιβαίων Εσωτερικού βάσει του ενεργητικού.

Παράλληλα, μικρότερες απώλειες από τον Γενικό Δείκτη εμφανίζει και το HSBC Αναπτυξιακό. Μεταξύ των δέκα Αμοιβαίων Κεφαλαίων που παρουσιάζονται, τις υψηλότερες απώλειες εμφανίζουν εκείνα που είναι εξειδικευμένα σε μετοχές μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Για το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Δήλος Small Cap Μετοχών Εσωτερικού ”αγγίζουν” το 60%, ενώ το Interamerican Αναπτυσσόμενων Εταιρειών εμφανίζει απώλειες σχεδόν 53%. Κατά μέσο όρο, οι απώλειες των δέκα αμοιβαίων κεφαλαίων που παρουσιάζονται στον πίνακα διαμορφώνονται στο 30% με 35%.

Επίσης, αξίζει να επισημανθεί ότι τα δέκα μεγαλύτερα Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού που παρουσιάζονται στον πίνακα αποτελούν το 67% της συνολικής αγοράς βάσει του ενεργητικού (τα 20 πρώτα σε ενεργητικό αποτελούν το 84%), οπότε είναι και ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά.

(αναδημοσίευση από το φύλλο 448 της εφημερίδας ”ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ”, 20-24/10/2006)

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v