Τη μία αρνητική έκπληξη μετά την άλλη δοκιμάζουν οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, καθώς τρίμηνο με το τρίμηνο η κυβέρνηση τους… παίρνει άλλο ένα δάχτυλο, χωρίς παράλληλα να τηρεί καμιά υπόσχεσή της και χωρίς φυσικά(…) να τηρεί τους νόμους του κράτους.
Το φθινόπωρο του 2012 η κυβέρνηση μείωσε μονομερώς τα τιμολόγια (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια) προς τους παρόχους της ιδιωτικής υγείας, υποσχόμενη:
Πρώτον, πως αμέσως μετά τον ερχομό της δόσης του Δεκεμβρίου από την Ευρώπη θα αποπλήρωνε τις υποχρεώσεις των ταμείων από το 2007 (ή έστω ένα μεγάλο τμήμα αυτών) και, δεύτερον, ότι θα νομοθετούσε τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ των δύο πλευρών, όπου τουλάχιστον οι κλινικάρχες δεν θα κινδύνευαν να πάνε φυλακή όταν το κράτος τους χρωστούσε πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι χρώσταγαν αυτοί στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Λίγο καιρό αργότερα, μέσα στο 2013, η κυβέρνηση πέρασε νόμο στη βουλή όπου «κούρεψε» μονομερώς τις παλαιές υποχρεώσεις των ταμείων προς τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα, πάλι με τις ίδιες υποσχέσεις: πολύ σύντομα θα αποπλήρωνε τις υποχρεώσεις των ταμείων από το 2007 (ή έστω ένα μεγάλο τμήμα αυτών) και θα φρόντιζε να νομοθετήσει τον συμψηφισμό των οφειλών μεταξύ των δύο πλευρών.
Για την ακρίβεια, εδώ και πολύ καιρό έχει συσταθεί μια «ομάδα εργασίας» του υπουργείου Οικονομικών που συζητά το θέμα και κανείς δεν ξέρει πότε θα βγάλει πόρισμα και αν σ’ αυτό θα περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικοί πάροχοι υγείας...
Το νέο «επεισόδιο»
Τώρα λοιπόν έρχεται η κυβέρνηση και διά στόματος του νέου υπουργού Υγείας Άδωνη Γεωργιάδη επιβάλλει νέο κούρεμα (γύρω ή και πάνω από 40%) στις φετινές εισπράξεις των κλινικών αυτήν τη φορά(!) με την αιτιολογία ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πέσει έξω στον φετινό προϋπολογισμό του κατά περίπου 177 εκατ. ευρώ…
Το υπουργείο μάλιστα δεν δίνει καμιά εξήγηση και κανένα στοιχείο στους κλινικάρχες για να αποδείξει αν και πόσο ξέφυγε ο προϋπολογισμός, αλλά αντίθετα τους αναφέρει πως το κούρεμα είναι υποχρεωτικό προκειμένου να εισπραχθεί η δόση των 8,1 δισ. ευρώ από τους εταίρους μας.
Αθροιστικά, δηλαδή, από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει μονομερώς μια γενναία έκπτωση τιμολογίων και δύο «κουρέματα», χωρίς μάλιστα να υλοποιήσει τίποτε από αυτά που είχε υποσχεθεί και φυσικά που όφειλε εκ του νόμου.
Το τραγικότερο όμως είναι πως από το φθινόπωρο μέχρι σήμερα -και παρά την είσπραξη δανειακών δόσεων πολλών δεκάδων δισ. ευρώ από την Ευρώπη- οι οφειλές του δημοσίου προς τις κλινικές, αντί να μειωθούν, ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ!
Μέχρι σήμερα λοιπόν, το δημόσιο με την ευρεία έννοια οφείλει στις ιδιωτικές κλινικές:
• Ποσό 530 εκατ. ευρώ από τα τιμολόγια έως και το τέλος του 2011.
• Άλλα 200 εκατ. ευρώ από την 1η/1/2012 έως σήμερα, ποσό που αυξάνεται κατά 50 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα που περνάει και το δημόσιο δεν πληρώνει.
Η ουσία είναι πως ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί πλέον χαρακτηριστική περίπτωση ισχυρότατης μονοψωνιακής δύναμης, όπου δηλαδή υπάρχει στην αγορά ένας πολύ μεγάλος αγοραστής και πλήθος αδύναμων πωλητών. Στην πράξη -και ιδίως σε περιόδους βαθιάς οικονομικής ύφεσης όπως η τρέχουσα- είναι ζήτημα αν μία-δύο εταιρείες του κλάδου της ιδιωτικής υγείας μπορούν να επιζήσουν χωρίς να έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.
Η κυβέρνηση λοιπόν εκμεταλλεύεται την -καταχρηστική, για να μην ξεχνιόμαστε- μονοψωνιακή δύναμή του για να περνάει όποια μέτρα κάθε φορά θέλει, θεμιτά ή και αθέμιτα…
ΥΓ.1: Ναι, καλά μαντέψατε! Η κυβέρνηση υπόσχεται και πάλι πως θα πληρωθούν (έστω και κουρεμένες) οι παλαιές οφειλές, ενώ ο υπουργός ζήτησε προθεσμία να ενημερωθεί για το αν μπορεί να κάνει κάτι με το ζήτημα του συμψηφισμού των οφειλών.
ΥΓ.2: Καλά μαντέψατε και πάλι! Επειδή σε λίγους μήνες είναι πιθανόν ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ να μην βγαίνει και πάλι, πολύ πιθανόν να ακολουθήσει και νέα μονομερής σχετική κίνηση της κυβέρνησης.
ΥΓ.3: Λέτε να υπάρξει νέος ιδιώτης επενδυτής (Έλληνας ή ξένος) που να θελήσει να βάλει τα χρήματά του στον κλάδο της υγείας στην Ελλάδα μετά από όλα αυτά;
ΥΓ.4: Τα περισσότερα λεφτά που θα «εξοικονομήσει» ο ΕΟΠΥΥ θα γίνουν επισφάλειες για τις τράπεζες (που μετοχικά ελέγχονται από το κράτος) και τα ασφαλιστικά ταμεία (τα ελλείμματα των οποίων χρηματοδοτούνται από το κράτος).