Ούτε 30.000 ευρώ;

Πόσες εισηγμένες εταιρίες έχουν σήμερα στο ταμείο τους περισσότερα από 30.000 ευρώ; Προσέξτε το νούμερο. Τριάντα χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι ένα τεράστιο νούμερο. Είναι χρήματα που θα μπορούσε να έχει στο ταμιευτήριο μία μέση ελληνική οικογένεια για ώρα ανάγκης. Κι όμως! Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι το μαγικό αυτό νούμερο είναι το ζητούμενο για πλήθος εισηγμένων...

Ούτε 30.000 ευρώ;
Πόσες εισηγμένες εταιρίες έχουν σήμερα στο ταμείο τους περισσότερα από 30.000 ευρώ; Προσέξτε το νούμερο. Τριάντα χιλιάδες ευρώ. Δεν είναι ένα τεράστιο νούμερο.

Είναι χρήματα που θα μπορούσε να έχει στο ταμιευτήριο μία μέση ελληνική οικογένεια για ώρα ανάγκης. Κι όμως! Οι δικές μας πληροφορίες λένε ότι το μαγικό αυτό νούμερο είναι το ζητούμενο για πλήθος εισηγμένων...

Σας φαίνεται εξωφρενικό; Ας ζητήσουν οι χρηματιστηριακές αρχές από τις εισηγμένες εταιρίες να απαντήσουν σ’ αυτό το ερώτημα: ”Πόσα χρήματα διαθέτετε στο ταμείο σας;”. Ας μη μας δώσουν ονόματα και διευθύνσεις.

Ας μας δώσουν απλώς τα νούμερα ως στατιστικό στοιχείο. Τόσες εταιρίες έχουν από ένα ως 1.000 ευρώ, τόσες από 1.000 ως 10.000 ευρώ, τόσες από 10.000 ως 30.000 ευρώ και τόσες περισσότερα από 30.000 ευρώ.

Αν η σχετική πληροφόρησή μας είναι σωστή, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε ποιοι λόγοι μας οδήγησαν στη σημερινή απαξίωση των δύο τρίτων της Σοφοκλέους.

Διότι πέρα από τις αποτιμήσεις του ταμπλό υπάρχει και η ζώσα επιχειρηματική πραγματικότητα. Κι αυτή δεν είναι ιδιαιτέρως ευχάριστη.

Πολλές φορές, λοιπόν, είναι πιο βολική η συζήτηση για το αν η τιμή της μετοχής είναι φθηνή ή ακριβή από το αν πάνε καλά οι δουλειές ή όχι.

Όπως επίσης, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε προσεκτικά τις αποθήκες των εισηγμένων, τις απαιτήσεις από την πελατεία τους, τα αποθέματά τους.

Μία μετοχή μπορεί να είναι υποτιμημένη όταν τα νούμερα που αναφέρονται στον ισολογισμό της έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Στις περισσότερες, όμως, των περιπτώσεων η πραγματικότητα απέχει σημαντικά...

Η απαξίωση έχει συμβεί διότι υπάρχουν οι αντικειμενικοί λόγοι που την έχουν επιβάλει. Η αγορά μπορεί να έχει δίκιο, μπορεί και άδικο. Οι ίδιες οι εταιρίες θα πρέπει πλέον να μας πείσουν ότι δικαιούνται μιας καλύτερης τύχης...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v