Θεσμοί ή τραπουλόχαρτα, κ. Βενιζέλο;

Εάν μπορεί να «καταλογισθεί» κάτι στην κ. Στέλλα Μπαλφούσια, έως χθες επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, είναι ότι ενήργησε ως επιστήμων και όχι ως πολιτικός. Αυτό όμως είναι το πλεονέκτημά της…

Θεσμοί ή τραπουλόχαρτα, κ. Βενιζέλο;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν μπορεί να «καταλογισθεί» κάτι στην κ. Στέλλα Μπαλφούσια, έως χθες επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, είναι ότι ενήργησε περισσότερο ως επιστήμων και λιγότερο ως πολιτικός.

Ας μην ξεχνάμε ότι η τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην πατρίδα μας και άρα μια αρνητική έκθεση για την πορεία της οικονομίας, προερχόμενη από ελληνικά χείλη, μπορεί να θεωρηθεί ότι δυσχεραίνει την όποια διαπραγματευτική ισχύ του υπουργού Οικονομικών…

Στην πραγματικότητα, όμως, ακριβώς αυτό είναι το «συγκριτικό πλεονέκτημά» της.

Σε μια χώρα στην οποία βασιλεύουν η αδιαφάνεια και η κομματική σκοπιμότητα, αποτελεί θεμελιώδη ανάγκη η ύπαρξη ανεξάρτητων και αντικειμενικών σημείων αναφοράς για τον πολίτη.

Σημείων από όπου θα είναι δυνατή η άντληση πληροφόρησης και συμπερασμάτων δίχως τη σκίαση του πολιτικού ή ειδικότερα του κομματικού μανδύα.

Όπως είδαμε χθες, αυτό εμφανίζεται να μην είναι ακόμη εφικτό στην πατρίδα μας.

Η κ. Μπαλφούσια, όπως και η τριμελής επιστημονική ομάδα που η ίδια επέλεξε για να την επικουρεί στο έργο της στη Βουλή, δεν στερείται περγαμηνών.

Είναι διδάκτωρ Οικονομικών και ερευνήτρια του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), υπεύθυνη του τομέα μακροοικονομικής ανάλυσης και προβλέψεων από το 2003. Έχει αποφοιτήσει από τη σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο διδακτορικός της τίτλος στα Οικονομικά είναι από το Πανεπιστήμιο του Γιορκ, στη Βρετανία.

Επίσης, είναι μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ακριβώς για την επιστημονική της επάρκεια είχε διοριστεί από τον προκάτοχο της θέσης του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου στο υπουργείο Οικονομικών, τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, στην επιτροπή για τον έλεγχο των δημοσιονομικών όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία, το 2009.

Την επιτροπή δηλαδή που έκανε την περίφημη «απογραφή»…

Αντίστοιχα, για ακριβώς τους ίδιους λόγους, αλλά και υπό το φως της αδήριτης ανάγκης να υπάρχει στην Ελλάδα ένας μη κυβερνητικός πλην δημόσιος φορέας, διακομματικής αποδοχής, τοποθετήθηκε μόλις τον προηγούμενο Μάρτιο ως επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Όσα μας είπε με την έκθεσή της στις 31 Αυγούστου μας τα είχε πει και πριν από ακριβώς έναν μήνα, δίχως όμως να ανοίξει μύτη…

Η πρώτη έκθεσή της δεν είχε λάβει τις διαστάσεις δημοσιότητας που έλαβε η τελευταία, και βεβαίως ούτε το υπουργείο Οικονομικών είχε αμφισβητήσει είτε τα στοιχεία της είτε τα συμπεράσματά της, τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, ήσαν ακριβώς τα ίδια.

Ανεξέλεγκτη
είχε χαρακτηρίσει τότε τη δυναμική του δημοσίου χρέους, ανεξέλεγκτη τη χαρακτηρίζει και τώρα.

Υπό το πρίσμα αυτό, μόνον όψιμη μπορεί να χαρακτηριστεί η επίθεση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγ. Βενιζέλου αναφορικά με την επάρκεια είτε της κ. Μπαλφούσια είτε του γραφείου που διηύθυνε έως χθες.

Πρέπει κάποτε και στη χώρα μας να μάθουμε να ακούμε και τα «δυσάρεστα».

Πολύ περισσότερο, όμως, πρέπει κάποτε και στη χώρα μας να μάθουμε να σεβόμαστε τους θεσμούς.

Την κ. Μπαλφούσια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την τοποθέτησε στη θέση αυτή και το έπραξε διότι στη συγκεκριμένη θέση τοποθετείται, σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, «πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, επιστημονικής κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας σε τομείς που έχουν σχέση με τις αρμοδιότητες του Γραφείου».

Πώς είναι, άρα, δυνατόν, μόλις λίγους μήνες μετά, το έργο αυτής της επιτροπής να κατηγορείται, από την ίδια κυβέρνηση, ως ανεπαρκές;

Συμπέρασμα της επιτροπής ήταν ότι «η σημαντική περαιτέρω αύξηση του χρέους, το υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, το οποίο στο επτάμηνο έχει ήδη υπερβεί σημαντικά τον ετήσιο στόχο, και η βαθύτερη ύφεση έχουν ενισχύσει στο έπακρο τη δυναμική του χρέους, η οποία πλέον είναι εκτός ελέγχου. Οι εξελίξεις αυτές φαίνεται να αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θετικές επιδράσεις στη δυναμική του χρέους από τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21ης Ιουλίου (μείωση επιτοκίων κατά μία ποσοστιαία μονάδα και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας)».

Αν το υπουργείο Οικονομικών διαφωνούσε με το συμπέρασμα αυτό, θα μπορούσε να είχε καταγράψει τη διαφωνία του.

Αντίθετα, πέραν αυτής, αμφισβήτησε την επάρκεια της επιτροπής και προανήγγειλε τη λήψη μέτρων «για την αναβάθμιση και την εγκυρότητα του έργου του Γραφείου Προϋπολογισμού».

Μία ημέρα μετά, η κ. Μπαλφούσια παραιτήθηκε και μαζί της πολλοί από την πεποίθησή τους ότι είναι δυνατόν και στην Ελλάδα να υπάρξουν θεσμοί που θα υπερβαίνουν τον απόλυτο έλεγχο της πολιτικής εξουσίας…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v