Να έρθετε. Μην πάτε αλλού...

Οι αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν μόνον το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους της, αλλά ασχολούνται και με τα αίτια δημιουργίας του προβλήματος και προσφέρουν τρόπο επίλυσης.

Να έρθετε. Μην πάτε αλλού...
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο εξονυχιστικός έλεγχος στον οποίο θα υποβάλει εκ νέου τα δημόσια οικονομικά, από σήμερα, κλιμάκιο της τρόικας ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ θα αποτελέσει πιθανότατα την απαρχή της πλέον εκτεταμένης και άμεσης ανάμιξης του διεθνούς παράγοντα στην καθημερινή λειτουργία της χώρας μας, τα τελευταία 60 χρόνια.

Μιας εμπλοκής η οποία κρίθηκε απαραίτητη τόσο υπό το φως της αδυναμίας της ελληνικής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα, όπως η φοροδιαφυγή και η αναποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής, όσο και εξαιτίας της πλημμελούς προώθησης των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, κατά τη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου.

Όπως τόνισε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, μία ημέρα μετά τη συνάντησή της με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, η παρουσία αυτή θα αποτυπωθεί μέσω εκπροσώπων της τρόικας στα υπουργεία, στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο, ώστε η εφαρμογή του προγράμματος αναδόμησης της ελληνικής οικονομίας και αποκατάστασης των δημοσίων οικονομικών της χώρας να γίνει πραγματικότητα.

«Τόσο το ΔΝΤ όσο και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσφέρουν στην πράξη τεχνική βοήθεια, επί τόπου».

Η έμπειρη Γαλλίδα πολιτικός, πριν καν ερωτηθεί «ξόρκισε το κακό», λέγοντας ότι οι φίλτατοι της τρόικας «δεν έρχονται με σκοπό να καταλάβουν την Ελλάδα, διότι δεν είναι αυτό το ζήτημα. Ένα κυρίαρχο κράτος είναι ένα κυρίαρχο κράτος. Θα δώσουμε όμως την τεχνική βοήθεια που τόσο χρειάζεται η Ελλάδα».

Σύμφωνα με την ίδια, «ο χρόνος πιέζει την Ελλάδα, για εφαρμογή, εφαρμογή, εφαρμογή» του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και των δομικών μεταρρυθμίσεων.

«Ποιο το όφελος να ψηφίζονται σημαντικά προγράμματα στη Βουλή, εάν αγνοείται παντελώς η ουσία της εφαρμογής του προγράμματος;», αναρωτήθηκε χθες η κ. Λαγκάρντ, η οποία δεν έκρυψε τα λόγια της, τονίζοντας ότι έτσι «ανακατασκευάζεται το βόλεμα»…

Γιατί όμως να μην αναρωτηθεί, όταν, ακόμη και σήμερα, τα επαγγέλματα παραμένουν «κλειστά», παρά την έναρξη ισχύος του νέου θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία δεκάδων τομέων, ήδη από τις αρχές Ιουλίου;

Γιατί να μην αναρωτηθεί, όταν η χώρα μας διατηρεί κλειστές κάποιες ζωτικές για την ανάπτυξή της αγορές και αδυνατεί να εφαρμόσει ακόμη και την άρση του λεγομένου «καμποτάζ» στην κρουαζιέρα, ή όταν φιγουράρει στις τελευταίες θέσεις των διεθνών καταλόγων από πλευράς προσέλκυσης ξένων επενδύσεων;

Γιατί να μην αναρωτηθεί για τα κακώς κείμενα στη χώρα μας, για τη γραφειοκρατία, την αδιαφάνεια ή την κακή λειτουργία των τομέων της υγείας και της παιδείας, όταν εμείς οι ίδιοι τα κολάζουμε εδώ και χρόνια, δίχως όμως να κάνουμε κάτι γι' αυτό;

Οι αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα η ευρωζώνη σχετικά με την Ελλάδα δεν αντιμετωπίζουν μόνον το ζήτημα της βιωσιμότητας και της εξυπηρέτησης του χρέους της.

Κυριότερα, ασχολούνται με την ουσία του προβλήματος.

Αν δεν ξέρει η ελληνική Πολιτεία να φορολογεί τους πολίτες της, επιτέλους, ας μάθει, μήπως και γλιτώσουμε τα άδικα χαράτσια.

Αν δεν γνωρίζει πώς να κάνει την οικονομία της ανταγωνιστική, ας δώσει την ευκαιρία στον εαυτό της να μάθει, ώστε να επιστρέψει η χώρα σε αναπτυξιακή πορεία.

Ούτως ή άλλως, τόσα χρόνια που κάναμε τη δουλειά μόνοι μας, είδαμε πού μας οδήγησαν…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v