Ελληνικοί «τράγοι» και λύσεις «χάνζαπλαστ»

Η γερμανική εμμονή στη συμμετοχή των ιδιωτών στο βάρος ανάληψης του ελληνικού δημόσιου χρέους θα καταδείξει πολλά και για το επίπεδο εμπιστοσύνης που αυτοί πρέπει να τρέφουν προς την ευρωζώνη. Τότε, όμως, θα είναι αργά.

Ελληνικοί «τράγοι» και λύσεις «χάνζαπλαστ»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Πόσο «ξένος» προς τη λειτουργία των αγορών πρέπει να είναι κανείς ώστε να μην μπορεί να αντιληφθεί ότι στο επίκεντρο της ύπαρξής τους βρίσκονται οι έννοιες της εμπιστοσύνης και της πίστης;

Πόσο τυφλός μπορεί να είναι κανείς ώστε να μην μπορεί να «δει» ότι τυχόν κατάρριψη των εννοιών αυτών, στην περίπτωση της Ελλάδας, θα κλονίσει ολόκληρη την ευρωζώνη και θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για την υφήλιο;

Η μανιώδης εμμονή της Γερμανίδας καγκελαρίου κ. Άνγκελα Μέρκελ και των «δορυφόρων» της στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε οποιαδήποτε προσπάθεια αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, παρά τη σταθερή αντίσταση που προβάλλουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ και όσοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειες ενός τέτοιου ενδεχομένου, όχι μόνον οδηγεί τη χώρα μας σε κατάσταση επιλεκτικής ή μη χρεοκοπίας αλλά φέρνει και την κρίση ένα βήμα πλησιέστερα στην καρδιά της ευρωζώνης.

Καλώς ή κακώς, οι Αμερικανοί το αντιλαμβάνονται αυτό, όπως αντίστοιχα αντιλαμβάνονται ότι η κρίση, με μαθηματική ακρίβεια, θα ενταθεί και θα επεκταθεί και πέραν του Ατλαντικού, διακυβεύοντας τόσο τη διαδικασία ανάπτυξης της οικονομίας τους όσο και την ικανότητα αναχρηματοδότησης του υπέρογκου χρέους που και οι ίδιοι έχουν.

Αν το προφανές «όχι σε λύσεις χάνζαπλαστ», που εκστόμισε χθες η φιλτάτη κ. Χ. Κλίντον, δεν αφορούσε σε μια συνολική και αποτελεσματική λύση-«πακέτο» για την αντιμετώπιση της κρίσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, προκειμένου να δοθεί ένα σαφές μήνυμα στις αγορές, τότε σε τι αφορούσε;

Η Ελλάδα έως τώρα απέτυχε.

Απέτυχε να προωθήσει τη δημοσιονομική της προσαρμογή, απέτυχε να κάνει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτάχυναν την αναπτυξιακή της διαδικασία, απέτυχε, τέλος, να προωθήσει ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Με λίγα λόγια, κατέδειξε πέραν πάσης αμφισβήτησης τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να της έχει κανείς εμπιστοσύνη.

Πλέον, όμως, το πρόβλημα δεν αφορά μόνον στην Ελλάδα.

Αφορά στην ίδια την ευρωζώνη και είναι πολύ αργά και πολύ «βαθιά» στην πορεία της κρίσης για να μην μπορεί να το αντιληφθεί αυτό η κ. Μέρκελ.

Εντέλει, αυτοί οι ιδιώτες, τους οποίους καλεί από πέρυσι τον Οκτώβριο η φιλτάτη κ. Μέρκελ να συμμετάσχουν, «εθελοντικά» ή μη, στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους, ουδέποτε παρακάλεσαν τη χώρα μας να δανειστεί είτε υπέρμετρα είτε αλόγιστα.

Εμπιστεύτηκαν την Ελλάδα ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της στην ευρωζώνη, και επένδυσαν στην ασφάλεια που πίστευαν ότι παρέχουν οι τίτλοι τους οποίους εκδίδουν τα κράτη-μέλη της.

Τα επιτόκια και το κόστος χρήματος που κατέβαλλε έως προ διετίας η χώρα μας αντικατόπτριζαν ακριβώς το γεγονός αυτό, προσμετρώντας βεβαίως έως έναν βαθμό και τον «κίνδυνο χώρας», που διατηρούσαμε έως τότε. Δεν ήσαν τα δραχμικά επιτόκια της προ ΟΝΕ εποχής, δεν ήσαν όμως και τα επιτόκια που καλείται να πληρώσει η ίδια η Γερμανία

Οι κινήσεις που η χώρα μας έκανε στη διάρκεια της τελευταίας διετίας απέδειξαν τους λόγους για τους οποίους δεν πρέπει κανείς να της έχει εμπιστοσύνη. Τι ακριβώς θα κάνει η Ελλάδα εφεξής είναι μια άλλη ιστορία…

Η γερμανική εμμονή, όμως, στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο βάρος ανάληψης του ελληνικού δημόσιου χρέους θα καταδείξει πολλά και για το επίπεδο εμπιστοσύνης που αυτοί πρέπει να τρέφουν προς τη λοιπή ευρωζώνη.

Τότε, όμως, θα είναι αργά.

Το κόστος για την άμβλυνση των εντυπώσεων και την επαναβεβαίωση όρων εμπιστοσύνης θα είναι πολύ μεγαλύτερο εκείνου που προσπαθεί να αποφύγει σήμερα η κ. Μέρκελ, κάνοντας την Ελλάδα αποδιοπομπαίο τράγο στην Ευρώπη, ώστε να «συνετιστούν» οι δημοσιονομικά «άτακτες» χώρες…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v