Χρειάζεται και η Ελλάδα τον Γερμανό της…

Προφανώς έχουμε χάσει μέρος της εθνικής κυριαρχίας μας και έχει δίκιο ο φίλτατος κ. Γιούνκερ όταν το επισημαίνει, όσο βάναυσα και αν ηχεί στα αφτιά μας. Κάποτε, όμως, θα έφτανε η στιγμή για τα επίχειρα των επιλογών μας…

Χρειάζεται και η Ελλάδα τον Γερμανό της…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Προφανώς και έχουμε χάσει τμήμα της εθνικής κυριαρχίας μας και έχει απόλυτο δίκιο ο φίλτατος κ. Γιούνκερ όταν το επισημαίνει, όσο βάναυσα και αν αυτό ηχεί στα αφτιά του κάθε Έλληνα.

Όσο και αν θίγεται η αξιοπρέπειά μας, το φιλότιμό μας ή η περηφάνια μας από λόγια όπως αυτά, θα εθελοτυφλούσαμε και θα κωφεύαμε εάν επιλέγαμε να τα αγνοήσουμε.

Ποιος πληρώνει όμως τον «λογαριασμό», φίλτατοι;

Μη βιαστείτε να απαντήσετε πως ο φορολογούμενος τον πληρώνει, διότι αυτός πληρώνει «τη νύφη» και όχι τον λογαριασμό…

Τα λεφτά για την πληρωμή του λογαριασμού του κράτους, δηλαδή των μισθών, των συντάξεων, των νοσοκομείων, των σχολείων και όλων των λοιπών δημοσίων δαπανών, τα βάζουν οι φίλτατοι της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

Και όχι μόνον αυτό, αλλά εδώ και έναν χρόνο και πλέον βάζουν και τα λεφτά των τόκων του περίφημου ελληνικού χρέους. Με το αζημίωτο βεβαίως, αφού πέρυσι «τσέπωσαν» πάνω από ένα δισ. ευρώ και οι ίδιοι από την πληρωμή αυτών των τόκων, αλλά το γεγονός παραμένει.
Αυτοί βάζουν τα λεφτά στο τραπέζι ώστε το «μαγαζί» που λέγεται Ελλάδα να μένει ανοικτό…

Είναι άραγε απαραίτητο να κάνουμε λόγο για «τοποτηρητές» ή ξένους επιτρόπους στα υπουργεία, ώστε να φτάσουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε χάσει το κουμάντο του οίκου μας, όταν τα λεφτά για να λειτουργήσει αυτό το κράτος τα βάζουν τρίτοι;

Δεν μας το είπε πέρυσι ο φίλτατος κ. Παπανδρέου; Για απώλεια εθνικής κυριαρχίας δεν μιλούσε και ο ίδιος;

Επί έναν χρόνο και κάτι μήνες, οι φίλτατοι της τρόικας έρχονται στη χώρα μας, μας «τσεκάρουν» και βλέπουν με τα ίδια τους τα μάτια αν μπορούμε ή αν δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά που τους «τάξαμε», για να πάρουμε αυτά τα λεφτά.

Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι προφανές…

Κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο με τον οποίο χιλιάδες άνθρωποι στην πατρίδα μας βλέπουν ότι από την αρχή του έτους η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει να αποδώσει τα «συμπεφωνημένα», ούτε στον τομέα των εσόδων και των δαπανών αλλά ούτε και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, το διαπιστώνουν και οι φίλτατοι «τροϊκανοί».

Είπαν λοιπόν να μας βοηθήσουν, μπας και τα καταφέρουμε καλύτερα…

Όπως όλα τα πράγματα, όμως, έτσι και αυτό έχει τουλάχιστον δύο όψεις.

Η πρώτη αφορά στην πραγματική παροχή τεχνογνωσίας ώστε να μπορέσει αυτός ο τόπος, επιτέλους, να εκσυγχρονίσει τις δομές λειτουργίας του και να αποκτήσει τα νοσοκομεία και τα σχολεία που πράγματι χρειάζεται, ή ένα φορολογικό σύστημα που θα λειτουργεί αποτελεσματικά.

Πόσες φορές εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε κάνει λόγο για την ανάγκη εξασφάλισης τεχνογνωσίας, προς την κατεύθυνση αυτή; Πόσες φορές δεν έχουμε επιχειρήσει να συγκρίνουμε τις ελληνικές δομές λειτουργίας με εκείνες που συναντάμε στην Ευρώπη, για να καταλήξουμε στο απογοητευτικό συμπέρασμα στο οποίο μονίμως οδηγούμεθα; Πόσο ικανοποιημένοι είμαστε, τέλος, από αυτό που είναι σήμερα η ελληνική κρατική μηχανή, ώστε να μη δεχθούμε «χείρα βοηθείας» για τον εκσυγχρονισμό της;

Αυτή είναι η μία ανάγνωση της όλης υπόθεσης. Υπάρχει όμως και η δεύτερη.

Αυτή αφορά κυρίως στους φίλτατους που θα έρθουν εδώ και στο τι ακριβώς θα πράξουν, επί της ουσίας. Διότι, αν αποκλειστική τους πρόθεση είναι να πωλήσουν «μπιρ-παρά» ορισμένες ελληνικές επιχειρήσεις, θα έχουν κάνει μόνον μισή δουλειά.

Ασφαλώς και το ζητούμενο είναι η μείωση της παρουσίας του κράτους στην οικονομία, ώστε να μπορέσει να πάρει τη θέση του ο ιδιωτικός τομέας, και ασφαλώς τα έσοδα που θα προκύψουν από τις αποκρατικοποιήσεις θα είναι πολύτιμα για τη μείωση των υποχρεώσεών μας.

Όμως, όλα τα πράγματα έχουν τον «τρόπο» τους και από τη στάση που θα τηρήσουν οι μέχρι σήμερα φίλτατοι Ευρωπαίοι, ενόσω παρέχουν αυτήν την «τεχνογνωσία», θα κριθούν πολλά.

Και πάλι, όμως, αυτό είναι κάτι που δύσκολα μπορούμε να ελέγξουμε εμείς, αφού, όπως ξέρουμε, αυτοί πληρώνουν τον λογαριασμό και εμείς τα επίχειρα των επιλογών μας, επί τόσα έτη…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v