Αγανακτισμένος με τη φοροδιαφυγή…

Η επανεξέταση των φορολογικών μέτρων, στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, οφείλει να επικεντρώνεται στην πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι στην περαιτέρω αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων.

Αγανακτισμένος με τη φοροδιαφυγή…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι το προηγούμενο οικονομικό επιτελείο το είχε τελείως «χάσει» με το μέτρο των αποδείξεων και ότι αυτό γύρισε «μπούμερανγκ» στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την πορεία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων χρήσης 2010 είναι κάτι περισσότερο από απογοητευτικά.

Σύμφωνα με αυτά, σχεδόν το 40% των εκκαθαριστικών είναι πιστωτικά, το 42% είναι μηδενικά και μόνον το 18,5% είναι χρεωστικά.

Με άλλα λόγια, ούτε καν ο ένας στους πέντε, εκ των υπόχρεων φορολογουμένων στην Ελλάδα, δεν θα κληθεί να καταβάλει τον επιπρόσθετο αναλογούντα φόρο επί των εισοδημάτων του, πέραν αυτού που του έχει ήδη παρακρατηθεί.

Ακόμη και εάν η χώρα μας δεν βρισκόταν στη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει, αυτός και μόνον ο λόγος πιθανότατα θα αρκούσε στα μάτια οποιουδήποτε δανειστή της ώστε να θεωρηθεί αναξιόπιστη και άντρο φοροδιαφυγής και αδιαφάνειας.

Υπό το πρίσμα αυτό, η επανεξέταση των φορολογικών μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, που εξήγγειλε ο φίλτατος κ. Ευάγγ. Βενιζέλος, από το νέο του πόστο, οφείλει να επικεντρώνεται πρωτίστως στην πάταξη της φοροδιαφυγής και όχι στην περαιτέρω αφαίμαξη εκείνων που κατά τρόπο πάγιο φέρουν τα φορολογικά βάρη στην Ελλάδα, ήτοι των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Γιατί να μην πληρώνουν φόρους από το πρώτο ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες;

Γιατί να μην υφίστανται όντως αντικειμενικά τεκμήρια σχετικά με τις δαπάνες ή τη διαβίωση ολόκληρων κλάδων επαγγελματιών, όπως οι γιατροί ή οι δικηγόροι ή οποιοσδήποτε άλλος, και κατά προέκταση αντιστοίχιση των δαπανών αυτών και του φόρου που πληρώνουν στο κράτος;

Γιατί πρέπει να χρησιμοποιούνται μέτρα όπως η άρση του πόθεν έσχες για την αγορά πρώτης ή δεύτερης ή και εκατομμυριοστής κατοικίας όταν είναι σαφές ότι τα χρήματα αυτά αφορούν σε εισοδήματα που ουδέποτε δηλώθηκαν και ουδέποτε φορολογήθηκαν;

Γιατί μπορούν ορισμένοι συμπολίτες μας συστηματικά να αδιαφορούν για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, μην υποβάλλοντας δήλωση εισοδήματος, και οι φορολογικές αρχές του τόπου να μην μπορούν να κάνουν τίποτε για αυτό;

Από τη στήλη αυτή το έχουμε υποστηρίξει και κατά το παρελθόν και θα συνεχίσουμε να το λέμε όσο χρειάζεται: Εάν δεν μπορεί να κάνει το κράτος τη δουλειά, ας προστρέξει στον ιδιωτικό τομέα.

Ας αναθέσει κατόπιν διαγωνισμού σε ελεγκτικούς οίκους τον έλεγχο του κάθε κλάδου επαγγελματιών. Ας πάρει επιτέλους βοήθεια από όπου μπορεί και ας εμφανιστεί τουλάχιστον ότι προσπαθεί να άρει την κυριότερη αιτία κοινωνικής αδικίας στην πατρίδα μας.

Δίχως την πάταξη της φοροδιαφυγής, το κράτος δεν θα παίρνει ό,τι δικαιούται, οι φορολογικοί συντελεστές θα είναι πάντα υψηλοί, τα βάρη θα τα επωμίζονται πάντα οι συνήθεις κατηγορίες συμπολιτών μας και η ανάπτυξη δεν θα έρθει στο ορατό μέλλον.

Η οδός της επιστροφής στην ανάπτυξη δεν περνά διαμέσου των ικεσιών προς τους φοροφυγάδες να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια που φυγάδευσαν στο εξωτερικό, αλλά διαμέσου της επικράτησης διαφάνειας και ισονομίας στο φορολογικό σύστημα της χώρας.

Εάν η παρούσα κυβέρνηση δεν το κατορθώσει αυτό, ούτε το κοινό περί δικαίου αίσθημα θα αποκατασταθεί αλλά ούτε και το κράτος δικαίου θα επικρατήσει στη χώρα μας.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v