Αλλάζετε την Ελλάδα, αλλάξτε και το Σύνταγμα

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 - 2015, που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή, θέτει τις βάσεις για τη σημαντικότερη δομική αλλαγή στη μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας. Δεν αντιμετωπίζει όμως τα αίτια του «κακού»…

Αλλάζετε την Ελλάδα, αλλάξτε και το Σύνταγμα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2012 - 2015, που κατέθεσε χθες η κυβέρνηση στη Βουλή, θέτει τις βάσεις για τη σημαντικότερη δομική αλλαγή στη μεταπολιτευτική Ιστορία της χώρας.

Στην ολοκλήρωσή του, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι θα έχουμε επιβιώσει της εφαρμογής του, ο δημόσιος τομέας θα έχει το ήμισυ των σημερινών του διαστάσεων, η χώρα θα ζει δίχως ελλείμματα και η ελληνική οικονομία θα έχει αλλάξει «μοντέλο» και πορεία, ή τουλάχιστον έτσι μας υπόσχονται…

Πολλά από τα αίτια, όμως, των δεινών που υφιστάμεθα σήμερα δεν άπτονται των αλλαγών που επιχειρούνται μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Έχουν πολύ βαθύτερες ρίζες και αφορούν στις προβλέψεις του ίδιου του Συντάγματος της χώρας.

Το σαφές έλλειμμα Δημοκρατίας που εμφανίζει σήμερα η χώρα μας, με την εκτελεστική εξουσία να επισκιάζει τη νομοθετική και συχνά τη δικαστική, δεν πρόκειται να καλυφθεί από τις προβλέψεις κανενός οικονομικού ή ακόμη και διοικητικού μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ούτε, βεβαίως, αντιμετωπίζονται η αδιαφάνεια, οι στρεβλώσεις και οι ανεπάρκειες του πολιτικού οικοδομήματος των τελευταίων 35 χρόνων, οι οποίες οδήγησαν στο πελατειακό κράτος που όλοι γνωρίζουμε.

Η επόμενη Βουλή οφείλει να είναι αναθεωρητική. Ευχής έργον θα ήταν να είναι και η τρέχουσα, ακόμη και εάν αυτό θα έπρεπε να το κρίνει ένα δημοψήφισμα

Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, η διαφάνεια στην πολιτική ζωή και τα οικονομικά των κομμάτων, το πόθεν έσχες των βουλευτών και ο αριθμός τους στο Κοινοβούλιο, το καθεστώς λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το καθεστώς που διέπει τους τομείς της υγείας, του περιβάλλοντος, του πολιτισμού, της Δικαιοσύνης, των μέσων μαζικής ενημέρωσης και βεβαίως το καθεστώς της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων οφείλουν να είναι το αντικείμενο της επόμενης αναθεώρησης του Συντάγματος.

Αντίστοιχα, ο ρόλος και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο εκλογικός νόμος, η συνολική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και η καθιέρωση θεσμών με στόχο την προαγωγή της επιχειρηματικότητας πρέπει επίσης να τεθούν επί τάπητος στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Την τελευταία φορά που η κυβέρνηση του τόπου, τον Φεβρουάριο του 2007, επιχείρησε να τροποποιήσει τις διατάξεις του Συντάγματος, η προσπάθεια δεν καρποφόρησε και ως αποτέλεσμα εγκρίθηκαν μόνον 3 από τις 38 προτεινόμενες αλλαγές.

Μεταξύ αυτών που δεν εγκρίθηκαν συγκαταλέγονται εκείνες που αφορούσαν στην ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου για τον έλεγχο της διαφάνειας των οικονομικών των κομμάτων και του πόθεν έσχες των βουλευτών. Στοιχεία που θα ήταν πιθανότατα ιδιαίτερα χρήσιμα υπό τις παρούσες συνθήκες…

Σήμερα, ο πολιτικός κόσμος της χώρας καλείται να λάβει αποφάσεις επί ενός προγράμματος που αφορά, εν πολλοίς, στην επιβίωση της χώρας.

Εάν κατορθώσει να συναινέσει επ’ αυτού, η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αποτελεί το επόμενο λογικό βήμα στην κατεύθυνση της αποτροπής του ενδεχομένου μία ημέρα η χώρα να βρεθεί στην ίδια ή σε αντίστοιχα δεινή θέση;


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v