Πάρε πάνω σου το κόστος, Γιώργο!

Η Ελλάδα θα παραμείνει για το άμεσο μέλλον εκτός αγορών. Είναι καθήκον της παρούσας κυβέρνησης να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την προαναγγελθείσα χρεοκοπία της 14ης/7 και να επιστρέψει τη χώρα σε ομαλότητα.

Πάρε πάνω σου το κόστος, Γιώργο!
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει εκτός αγορών.

Πέρυσι τον Μάιο, η χώρα μας παραδέχθηκε και επισήμως ότι οι διεθνείς αγορές της έκλεισαν την πόρτα και προσέφυγε στη στήριξη του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.

Το έπραξε δε με την προοπτική της εφαρμογής ενός προγράμματος σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο είχε σχεδιαστεί ώστε να επαναφέρει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της έναντι των διεθνών αγορών, επιτρέποντάς της να επιστρέψει στον διεθνή δανεισμό το 2012 ή και λίγο νωρίτερα.

Η προοπτική αυτή δεν υπάρχει πια.

Το πρόγραμμα ουδέποτε απέδωσε τα "συμπεφωνημένα", αφού ούτε εφαρμόστηκε ως είχε, αλλά ούτε και οι παραδοχές του εμφανίστηκαν ακριβείς.

Το πώς και το γιατί είναι αντικείμενο συζητήσεως, που σε μεγάλο βαθμό έχει ήδη γίνει, αλλά το διά ταύτα παραμένει το ίδιο.

Το πρόγραμμα, όσο ανάγκη και αν το είχαμε, απέτυχε.

Ως αποτέλεσμα, η ψαλίδα των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών σήμερα είναι τριπλάσια από ό,τι ήταν πέρυσι τον Μάιο, η συζήτηση περί ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους έχει κορυφωθεί και ακόμη και η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από την τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ είναι αμφίβολη.

Παρ' όλα αυτά, από όλη αυτήν τη διαδικασία υπήρξε και κάτι "καλό".

Ουδέποτε κατά τη σύγχρονη Ιστορία της χώρας υπουργός της κυβέρνησης ήταν σε θέση να προβλέψει με τόσο μεγάλη ακρίβεια την ημερομηνία κατά την οποία η Ελλάδα κινδυνεύει να κηρύξει στάση πληρωμών!

Σήμερα, αν ρωτήσετε είτε τον κ. Λοβέρδο είτε τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα λάβετε την απάντηση: 14 Ιουλίου 2011.

Άποψή μας είναι ότι το ενδεχόμενο αυτό δεν θα υλοποιηθεί.

Δεν συμφέρει ούτε τη χώρα αλλά -κυριότερα- ούτε και τους δανειστές της, οι οποίοι δεν θα το επιτρέψουν χάριν της διάσωσης του δικού τους "μαγαζιού", της ευρωζώνης, η οποία όπως όλα δείχνουν δεν θα αντέξει στους κραδασμούς που θα συνοδεύσουν μια τέτοια εξέλιξη.

Μπορούμε όμως να επαναπαυτούμε;

Μπορούμε να ποντάρουμε στη συνέχιση της στήριξης της χώρας μας είτε από το ΔΝΤ είτε από την Ε.Ε. για πάντα;

Έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει από αυτήν εδώ τη στήλη ότι, ακόμη και αν το μνημόνιο δεν υπήρχε, θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει.

Θα έπρεπε να έχουμε τη διορατικότητα ή εν τέλει την κοινή λογική ώστε να δούμε ότι δεν είναι δυνατόν να πορευόμαστε για πάντα με δανεικά και ότι δεν είναι δυνατόν να ξοδεύουμε ως χώρα περισσότερα από όσα κερδίζουμε.

Κακά τα ψέματα. Ο Παπανδρέου έχει δίκιο όταν λέει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε τόσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα για να βάλει τη χώρα στον ίσιο δρόμο.

Δεν λέει όμως όλη την αλήθεια, διότι ξεχνάει να πει τι θα έπρεπε να είχε κάνει, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα

Τη Δευτέρα η κυβέρνηση ενέκρινε ένα πακέτο μέτρων και αποκρατικοποιήσεων, που αν είχε υιοθετηθεί πριν από έναν χρόνο, σήμερα δεν θα ήμασταν εδώ όπου είμαστε…

Η ανάγκη για λιγότερο κράτος είναι σαφής, όπως αντίστοιχα σαφής είναι η ανάγκη για την αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπιστίας της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Δεν μπορούμε να είμαστε για πάντα όμηροι των εταίρων μας και αποτελεί καθήκον της κυβέρνησης να προωθήσει πλήρως και αποφασιστικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο και πολύτιμα έσοδα θα προσφέρει για τη μείωση του χρέους και θα απελευθερώσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας, επιτρέποντας, επιτέλους, την ανάπτυξή του από τον ιδιωτικό τομέα

Η υλοποίηση του σχεδίου αυτού, προφανώς, θα ήταν χρήσιμο να φέρει τη σφραγίδα της πολιτικής συναίνεσης, τουλάχιστον των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία τα τελευταία 35 χρόνια, εκπροσωπώντας έτσι το μεγαλύτερο τμήμα του ελληνικού εκλογικού σώματος.

Δεν αποτελεί όμως και αναγκαία συνθήκη.

Ο τόπος διαθέτει εκλεγμένη κυβέρνηση και δουλειά της είναι να κυβερνάει, με όποιους και όσους αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα των στιγμών.

Ούτε η συναίνεση του "συγκατοίκου" χρειάζεται, ούτε δημοψηφίσματα χρειάζονται, όσο "πολιτικά ορθά" και αν είναι αυτά τα δύο ενδεχόμενα.

Πρέπει, επιτέλους, να αναλάβει τις ευθύνες της και να βγάλει τον τόπο από το σημερινό του αδιέξοδο.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v