Χάνετε στόχους, χάνετε φράγκα…

Για πρώτη φορά έως τώρα ανώτατος κοινοτικός αξιωματούχος εκφράζει δημόσια επιφυλάξεις για τη βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Το επόμενο βήμα θα είναι η διακοπή της χρηματοδότησης;

Χάνετε στόχους, χάνετε φράγκα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η σαφής μεταστροφή, ακόμη και σε επίπεδο ρητορικής, που εμφάνισε χθες έναντι της Ελλάδας ο κοινοτικός επίτροπος κ. Όλι Ρέν, αρμόδιος για οικονομικά ζητήματα, καυτηριάζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην προώθηση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των μεταρρυθμίσεων, σηματοδοτεί με τον πλέον σαφή τρόπο τον τερματισμό της όποιας ανοχής απολάμβανε ακόμη η χώρα μας εκ μέρους των Βρυξελλών.

Μιας ανοχής η οποία από κοινού με την ΕΚΤ έστεκε ύστατο εμπόδιο στην προώθηση των διαφαινόμενων γερμανικών σχεδιασμών περί παροχής περαιτέρω χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, μόνο υπό πολύ αυστηρότερους όρους και εγγυήσεις, αλλά και επιμερισμού του κόστους μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης και στον ιδιωτικό τομέα.

"Δηλώνω ρητά και καθαρά: η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα υλοποιηθεί πλήρως το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων", ήταν η τοποθέτηση Ρεν προς τη γερμανική "Die Welt", μέσω της οποίας κατέστησε επίσης απολύτως σαφές ότι "είναι πλάνη να πιστεύει κανείς πως υπάρχει κάποια εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων", σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο προς την αξιωματική αντιπολίτευση στην Ελλάδα όσο και προς υπουργούς της κυβέρνησης.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια έκφραση, εκ μέρους ανώτατου κοινοτικού αξιωματούχου, της άποψης ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν εκπληρώνει τους όρους στους οποίους συμφώνησε, ώστε να εξασφαλίσει τη δανειοδότησή της εκ μέρους της τρόικας Ε.Ε. - ΕΚΤ - ΔΝΤ, αλλά και ότι δεν έχει τη βούληση να το πράξει.

Η φθίνουσα εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας, ως αποτέλεσμα της απόκλισης της τάξεως του 3%, που παρουσίασε το έλλειμμα του 2010, από τους στόχους του μνημονίου, των νέων αποκλίσεων ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, που παρουσιάζει ο φετινός προϋπολογισμός, αλλά και της πλημμελούς προώθησης της απελευθέρωσης αγορών και επαγγελμάτων όπως και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αναμένεται να αποτυπωθεί και στην έκθεση αξιολόγησης της πορείας εφαρμογής του μνημονίου από τους εκπροσώπους της τρόικας, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα.

Έκθεση η οποία, κατά τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα κρίνει και την περαιτέρω στάση της Ε.Ε. έναντι της Ελλάδας, υπό το φως και της διαπιστωμένης αδυναμίας της χώρας να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές ακόμη και το 2012.

Αν και το όλο ζήτημα μετατίθεται για το Eurogroup και το Ecofin του Ιουνίου, ο κίνδυνος (τουλάχιστον) καθυστερήσεων στην αποδέσμευση της πέμπτης δόσης των δανειακών κονδυλίων παραμένει σαφής, παρά τις λήξεις ομολόγων που αντιμετωπίζει η χώρα μας τον ίδιο μήνα.

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών αλλά και της πολιτικής του ΔΝΤ να μη χρηματοδοτεί κράτη δίχως βιώσιμο και εξυπηρετούμενο χρέος, η σύναψη μιας νέας δανειακής σύμβασης, ήτοι ενός νέου μνημονίου, υπό σαφώς αυστηρότερους όρους, και μάλιστα με τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτήν τη φορά αναμένεται να κρίνει τη συνέχιση ή μη της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα.

Οι κ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς έχουν επίγνωση της κρισιμότητας των στιγμών και εν τέλει είναι σε θέση να αρθούν στο ύψος τους;

Οτιδήποτε διαφορετικό θα οδηγούσε τη χώρα σε εδάφη όπου προφανώς ουδείς επιθυμεί να βαδίσει…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v