Εμείς πουλάμε, αυτοί «αγοράζουν»;

Εάν ψάχνετε για ποιους λόγους δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα η περίφημη συνταγή του μνημονίου, μην κοπιάζετε. Δεν πέτυχε διότι δεν την εφαρμόσαμε.

Εμείς πουλάμε, αυτοί «αγοράζουν»;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Για όσους θυμούνταν ή είχαν την πρόνοια να ανατρέξουν στις «πηγές» ώστε να πληροφορηθούν τις συμβατικές υποχρεώσεις που ανέλαβε η Deutsche Telekom βάσει της συμφωνίας της με το ελληνικό δημόσιο, η «είδηση» των «Financial Times Deutschland» περί «αναβολής» ή και υπαναχώρησής της D.T. από την εξαγορά επιπρόσθετου ποσοστού 10% του ΟΤΕ ασφαλώς θα ξένισε.

Την εικόνα ξεκαθάρισε χθες ο γενικός διευθυντής χρηματοοικονομικών θεμάτων της Deutsche Telekom κ. Timotheous Hottgens μιλώντας στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της εταιρίας, ενώπιον 5.000 και πλέον μετόχων, στην Κολονία, καθιστώντας σαφές ότι η D.T. θα τιμήσει την υπογραφή της και ότι, εφόσον η Ελλάδα πουλάει, θα αγοράσει το επιπλέον 10% του ΟΤΕ.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής η υπόθεση ΟΤΕ δεν της έχει «κάτσει καλά» της φίλτατης Deutsche Telekom, η οποία έχει ήδη προχωρήσει σε απομειώσεις της τάξης των 900 εκατ. ευρώ επί της επένδυσης ύψους 3 δισ. ευρώ που έκανε.

Στην Ελλάδα συνάντησε πολλά προβλήματα, με κυριότερα το ρυθμιστικό περιβάλλον και το εργασιακό καθεστώς.

Από τη μια πλευρά, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αποδείχθηκε ένας από τους «σκληρότερους» ρυθμιστές αγοράς στην Ευρώπη, κατ’ ομολογία των ίδιων των Γερμανών, «μπλοκάροντας» κάθε επιθετική εμπορική κίνηση του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα τη μείωση του μεριδίου του στην αγορά και κατ' επέκταση τη μείωση των εσόδων του, όπως φάνηκε και από τα οικονομικά αποτελέσματα του α΄ τριμήνου 2011.

Από την άλλη πλευρά, το εργασιακό καθεστώς, και το μισθολογικό κόστος που αυτό συνεπάγεται, απορροφά το 46% των συνολικών εξόδων του Οργανισμού και αντιστοιχεί στο 1/3 των εσόδων του.

Έτσι, αν ρωτούσατε τον φίλτατο κ. Hottgens κατά πόσον θα ήταν διατεθειμένος να ρισκάρει περισσότερα χρήματα της Deutsche Telekom στην Ελλάδα, σε περίπτωση όπου δεν ήταν αναγκασμένος να το πράξει ως απόρροια των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας του, η απάντηση πιθανολογούμε ότι θα ήταν αρνητική.

Εάν όμως στον πλέον «απελευθερωμένο» τομέα της ελληνικής οικονομίας, κατά τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση είναι αυτή, γιατί θα έπρεπε να προσδοκούμε επενδύσεις σε τομείς που ακόμη βρίσκονται υπό «περιορισμούς»;

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει να προσφέρει η χώρα μας προς τον κάθε εν δυνάμει επενδυτή;

Γιατί να πιστέψει ότι τα λεφτά του θα αβγατίσουν στη χώρα μας αντί να μειωθούν;

Εάν ψάχνετε για ποιους λόγους δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα η περίφημη συνταγή του μνημονίου, μην κοπιάζετε.

Δεν πέτυχε διότι δεν την εφαρμόσαμε.

Όταν επιλέγεις να προωθήσεις μόνον τα εύκολα, ήτοι το οριζόντιο «μαχαίρι» σε μισθούς και συντάξεις, και όχι τα δύσκολα, δηλαδή την απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, πώς θα τονωθεί η ζήτηση, πώς θα τονωθεί η οικονομία και πώς θα κερδίσει το κράτος φοροέσοδα;

Η Deutsche Telekom, όπως είπε χθες ο Γερμανός μάνατζερ, θα αγοράσει.

Θα το πράξει όμως επειδή είναι δεσμευμένη ως προς αυτό. Αναγκασμένη.

Ουδείς άλλος όμως είναι…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v