Βγαίνουν ή δεν βγαίνουν τα νούμερα;

Στην περίπτωσή μας, οι λύσεις είναι δύο: Η οικονομική και η πολιτική. Το κακό είναι ότι μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει με ποια από τις δύο θα πορευτεί και ποια θα αφήσει…

Βγαίνουν ή δεν βγαίνουν τα νούμερα;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Είναι απλά τα πράγματα, φίλτατοι. Πιο απλά δεν γίνονται.

Όλη η υπόθεση συνοψίζεται σε ένα ερώτημα: «Βγαίνουν ή δεν βγαίνουν τα νούμερα;».

Μην βιαστείτε να το απαντήσετε βασιζόμενοι σε όσα ανακοίνωσε χθες ο φίλτατος Γ. Παπακωνσταντίνου περί ελλείμματος, διότι όταν μειώνεις μισθούς και συντάξεις, δίχως να απελευθερώνεις αγορές και επαγγέλματα, πώς να τονωθεί η κατανάλωση και άρα πώς να βγεις από την ύφεση;

Με άλλα λόγια, όταν δεν κάνεις αυτά που είχες υποσχεθεί να κάνεις, πώς να βγει η «συνταγή»;

Στην περίπτωσή μας, οι λύσεις είναι δύο: Η οικονομική και η πολιτική.

Το κακό είναι ότι μέχρι τώρα δεν έχουμε αποφασίσει με ποια από τις δύο θα πορευτούμε.

Διότι, κατά τα φαινόμενα, επιχειρούμε να απαντήσουμε σε οικονομικά προβλήματα με πολιτικές λύσεις και σε πολιτικά προβλήματα με οικονομικές λύσεις.

Ας ξεκαθαρίσουμε όμως και ας «θυμίσουμε» στους εαυτούς μας, ορισμένα πράγματα από την αρχή.

Πρώτον, δεν έχουμε δικό μας νόμισμα. Αν είχαμε δικό μας νόμισμα και βεβαίως δική μας νομισματική πολιτική και είχαμε ταυτόχρονα και πρωτογενή πλεονάσματα, η «εξίσωση» θα ήταν διαφορετική.

Δεύτερον, αν το «μαγαζί» ήταν νοικοκυρεμένο και δεν ήταν μπάχαλο (δημοσιονομική πολιτική) και πάλι η «εξίσωση» θα ήταν διαφορετική.

Έτσι, όμως, που είναι σήμερα τα πράγματα, με νόμισμα το ευρώ και με το «μαγαζί μπάχαλο», το μνημόνιο το χρειαζόμαστε ούτως ή άλλως. Όπως έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει, ακόμη και εάν δεν υπήρχε θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει, για να φτιάξουμε το «μαγαζί»…

Τώρα, σε ότι αφορά στην «οικονομική» λύση, αν «τα νούμερα βγαίνουν», οι αγορές μας δανείζουν.

Απλό δεν είναι;

Αν πάλι, «τα νούμερα δεν βγαίνουν» και οι αγορές δεν μας δανείζουν, τραβάμε ένα «default» και ένα κουρεματάκι 90% δίνοντας 10 σεντς στο ευρώ και τελειώνει η υπόθεση.

Στη συνέχεια, βέβαια, πάμε κατευθείαν σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και μηδενικά ελλείμματα, διότι τις αγορές «μην τις είδατε»… ενώ πάμε και σε άλλα ζητήματα σχετικά με την ύπαρξή μας στην ΕΕ… Αλλά, τώρα αρχίζουμε να «ακουμπάμε» την πολιτική λύση…

Η πολιτική λύση, λοιπόν, αφορά σε ένα βασικό ερώτημα, το οποίο απευθύνεται προς τους κοινοτικούς μας εταίρους: «με εμπιστεύεσαι ή δεν με εμπιστεύεσαι

Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε τουλάχιστον τα δύο μεγάλα κόμματα «τα βρίσκουν», ώστε να πείσουν και όσους μας κοιτούν, και στη συνέχεια εγκρίνουν από κοινού ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κατοχυρώνοντας συνταγματικά ή με νόμο, τα μηδενικά ελλείμματα.

Στη συνέχεια πάμε στους φίλους μας τους Ευρωπαίους και αντικαθιστούμε το υφιστάμενο χρέος με νέο, με το EFSF να αγοράζει από τη δευτερογενή αγορά ομόλογα της τάξης των 120 δισ.ευρώ μειώνοντας κατά το ισόποσο το χρέος και λύνεται το πρόβλημα…

Απλό δεν είναι;

Όπως έχουν έρθει τα πράγματα όμως, όπου οι πολιτικοί της χώρας αδυνατούν να μιλήσουν την ίδια γλώσσα (ακόμη και οι υπουργοί μεταξύ τους), και όπου τα νούμερα ναι μεν βγαίνουν αλλά «υπό όρους», ποια λύση μπορεί να ακολουθήσει η κυβέρνηση ;

Την έχει την οικονομική λύση; Προφανώς όχι, ειδάλλως δεν θα έτρεχε στο Λουξεμβούργο να διαπραγματευτεί με τους υπουργούς Οικονομικών των ισχυρών της ευρωζώνης αντί με τους τραπεζίτες και τις αγορές…

Την έχει την πολιτική λύση; Προφανώς όχι, διότι ακόμη και οι εταίροι μας δεν μας εμπιστεύονται, αφού μέχρι τώρα δεν έχουμε ανταποκριθεί στα «συμπεφωνημένα»… και μας ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις, seniority στα χρήματα που θα μας δανείσουν και χίλια δύο άλλα… που κάνουν τις αγορές να τρέχουν στο «άκουσμα» και μόνον της φράσης «ελληνικά ομόλογα»…

Όπως και να έχει το πράγμα, απλά δεν πείθουμε. Και δεν πείθουμε διότι ούτε τα νούμερα μπορούμε να τα κάνουμε να βγουν, αλλά ούτε και ένα «default» της προκοπής μπορούμε να τραβήξουμε…

Η απόφαση για το «πού θα πάμε» ανήκει, βέβαια, αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

Διότι όλα τα άλλα, όπως λέει ο λαός μας, είναι …«περί διαγραμμάτων»… ή κάτι τέτοιο…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v