Αλήθειες, ψέματα και αμερικανιές…

"Μια καλή εταιρία είναι μια ηθική εταιρία", υποστηρίζει ο κ. Τσαρλς Μάνγκερ, αντιπρόεδρος της Berkshire Hathaway. Γιατί όμως τότε συνεχίζει να επενδύει σε τράπεζες που βοήθησαν στη συγκάλυψη του ελληνικού χρέους;

Αλήθειες, ψέματα και αμερικανιές…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο κ. Τσαρλς Μάνγκερ θεωρείται ένας ιδιαίτερα αθυρόστομος, ευθύς και μάλλον ιδιόρρυθμος τύπος.

Για παράδειγμα, ερωτηθείς πρόσφατα σχετικά με τον δισεκατομμυριούχο βασιλιά των καζίνο, κ. Ντόναλντ Τραμπ, και τις βλέψεις που αυτός έχει για τη διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου των ΗΠΑ, δεν δίστασε να δηλώσει ότι "φυσικά και πιστεύω πως είναι γελοίος"…

Η ευθύτητά του, όμως, δεν περιορίζεται στην κριτική του είδους αυτού.

Οι απόψεις που έχει διατυπώσει ότι "μια καλή εταιρία είναι μια ηθική εταιρία" και πως "ένα επιχειρηματικό μοντέλο, που βασίζεται στην απατεωνιά, είναι καταδικασμένο να αποτύχει" έχουν χτίσει τη φήμη του και τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το επιχειρείν.

Αυτός, εξάλλου, είναι και ένας από τους κυριότερους λόγους για τους οποίους ο "μάντης της Όμαχα", κ. Γουόρεν Μπάφετ, έχει επιλέξει μόνο τον Μάνγκερ ως "συνεταίρο" του, όπως τον αποκαλεί, στην Berkshire Hathaway, τον αμερικανικό επενδυτικό κολοσσό, τα ηνία του οποίου κρατούν οι δύο άνδρες, από τις θέσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου αντίστοιχα.

Πρόσφατα, ο κ. Τσαρλς Μάνγκερ, πολυεκατομμυριούχος και ο ίδιος, είπε ορισμένες αλήθειες ακόμη.

Αν και η Berkshire Hathaway διαθέτει σήμερα options αξίας άνω των 5 δισ. δολ. επί μετοχών της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs, δεν δίστασε στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρίας, το προηγούμενο Σάββατο στην Ομάχα, να χαρακτηρίσει "απολύτως αηδιαστικό" (perfectly disgusting) τον ρόλο που διαδραμάτισε η συγκεκριμένη τράπεζα στη συγκάλυψη μέρους του ελληνικού δημόσιου χρέους μέσω σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων.

Wall Street, έως έναν βαθμό, προσπαθεί σκοπίμως να βγάλει κέρδη από την αμαρτία και αυτό πιστεύω ότι είναι λάθος", είπε και πρόσθεσε: "Γιατί θα έπρεπε να πάει ένας τραπεζίτης στην Ελλάδα και να τους διδάξει πώς να υποκρίνονται ότι τα δημόσια οικονομικά τους είναι διαφορετικά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα;".

Ελλάδα παραποίησε τα (δημόσια) λογιστικά της και οι (συγκεκριμένοι) τραπεζίτες τη βοήθησαν", τόνισε, για να σημειώσει στη συνέχεια: "Δεν βλέπω τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να τους σώσουν τώρα οι Γερμανοί ή οι Ολλανδοί"

Ίσως να μην έχει άδικο.

Όπως ενδεχομένως να μην έχει άδικο και στην εκτίμησή του ότι η ευρωζώνη μπορεί να μην αντέξει στις πιέσεις που της ασκεί η τρέχουσα κρίση χρέους, καθώς, όπως υποστηρίζει, "είναι όντως ένα δύσκολο πρόβλημα το να δένεσαι σε μια νομισματική ένωση, δίχως να μπορείς να ορίσεις τη δημοσιονομική πολιτική των άλλων κρατών-μελών".

Κατά πόσον, όμως, ο φίλτατος Μάνγκερ λέει "όλη την αλήθεια" όταν υποστηρίζει ότι οι Έλληνες "δεν θέλουν να πληρώνουν φόρους ή να κάνουν πολλή δουλειά" και πως στηρίζονται σε κράτη με ισχυρότερη πιστοληπτική ικανότητα και μικρότερα δημοσιονομικά ελλείμματα;

Εν τέλει, πόσο πρόθυμοι είναι οι Αμερικανοί να πληρώνουν φόρους, όταν το ζήτημα της φορολόγησης, και μάλιστα των ανώτερων και ανώτατων εισοδηματικών κλιμακίων, απειλεί με αδιέξοδο την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα;

Πόσο μπορούν να διαφέρουν στο "κιτάπι" του κ. Μάνγκερ τα λόγια από την πράξη, όταν ο ίδιος και η εταιρία του συνεχίζουν να επενδύουν σε τράπεζες όπως η Goldman Sachs και όταν τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ απειλούν την υφήλιο με τη "μητέρα όλων των κρίσεων";

Μήπως έτσι είναι γιατί έτσι τα βλέπει τα πράγματα ο φίλτατος κ. Μάνγκερ;



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v