Λεφτά υπάρχουν. Μπορείς να τα πάρεις;

Ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι είναι τραπεζίτης. Από το γραφείο του στην ΕΚΤ λέει ότι στην Ελλάδα λεφτά υπάρχουν. Αρκετά για αποπληρωμή του χρέους και για να ανοίξουμε διάπλατα την πόρτα στο μέλλον. Τον ακούει κανείς;

Λεφτά υπάρχουν. Μπορείς να τα πάρεις;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με τους Γάλλους της Paris Mutuel Urbain να ενδιαφέρονται για τον Οργανισμό Διαχείρισης Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), τους Γερμανούς της Deutsche Telekom να επιθυμούν να διευρύνουν το μερίδιό τους στον ΟΤΕ και με την τσεχική CEZ να «γλυκοκοιτάζει» την ελληνική αγορά ενέργειας, μήπως είναι ώρα να ακούσουμε προσεκτικότερα όσα έχει να μας πει ο φίλτατος Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, περί εκποίησης ενός μεγαλύτερου μέρους των «ασημικών», ώστε να γλιτώσουμε το φάσμα της αναδιάρθρωσης;

«Τα έχετε τα λεφτά», μας είπε χθες ο Ιταλός τραπεζίτης και μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ, φέρνοντας στον νου μας το περίφημο «λεφτά υπάρχουν».

Μόνο που δεν το είπε προεκλογικά, όπως μια άλλη «ψυχή», αλλά τη στιγμή όπου οι κάθε λογής Κασσάνδρες προβλέπουν τα χειρότερα για την Ελλάδα, θεωρώντας αναπόφευκτη την υλοποίηση κάποιου είδους, ήπιας ή μη, αναδιάρθρωσης του χρέους.

Έθεσε δε το θέμα στη σωστή του διάσταση. Πολιτικά είναι τα προβλήματά σας και όχι οικονομικά, είπε.

«Για να είμαστε ξεκάθαροι, η Ελλάδα έχει τα λεφτά. Η κρατική περιουσία η οποία μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί ξεπερνάει το 100% του ΑΕΠ και κατά συνέπεια είναι πολιτικό ζήτημα εάν θα θελήσουν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο ή όχι», δήλωσε ο φίλτατος Σμάγκι.

Αν υποθέσουμε ότι όσα υποστηρίζει ευσταθούν, και για να τα λέει κάτι θα ξέρει, ή εντέλει κάτι θα του είπαν οι υπάλληλοί του, που έρχονται στη χώρα μας κάθε τόσο για να ελέγξουν αν εφαρμόζουμε το μνημόνιο ή όχι, τότε ανοίγει ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο στην όλη υπόθεση του μέλλοντος της χώρας μας.

Με το ελληνικό ΑΕΠ να διαμορφώνεται περί τα 240 δισ. ευρώ και το χρέος περί τα 340 - 350 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των 110 δισ. ευρώ του δανείου ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ, η πρόταση Σμάγκι ισοδυναμεί με «μάννα εξ ουρανού» για την Ελλάδα, ακόμη και εάν αποπληρωθούν τα ομόλογα που έχει εκδώσει η χώρα μας, στις ονομαστικές τους τιμές, ώστε να μπορούμε να ξαναδανειστούμε και στο μέλλον…

Για «δείτε» το λίγο το «έργο».

Στην έως τώρα κρατικοδίαιτη Ελλάδα, όπου ποσοστό περίπου 50% του ΑΕΠ αντιστοιχεί στην άμεση ή έμμεση ανάμιξη του Δημοσίου στην οικονομία, το «έργο» αυτό σημαίνει πλήρη απεμπλοκή του κράτους από την οικονομική ζωή του τόπου και καθολική απελευθέρωση των αγορών.

Διότι περί αυτού μιλάει ο κ. Σμάγκι. Δεν αναφέρεται σε τακτικές του τύπου «ας δώσουμε λίγο από αυτό και ας κρατήσουμε ολίγον από εκείνο», που πρέπει να έχει και «δημόσιο χαρακτήρα»…

Για κανονικές δουλειές μιλάει και όχι για «μισές».

Και δεν το λέει μόνον ο κ. Σμάγκι, το λένε και όσοι διανοούνται το ενδεχόμενο να βάλουν τα λεφτά τους στην πατρίδα μας, όπως για παράδειγμα οι φίλοι μας οι Τσέχοι.

Ας δούμε τι θα κάνετε με «την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα το τι θα κάνει (σ.σ. η κυβέρνηση) με τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ» και τότε θα αποφασίσουμε…

Διότι, βεβαίως, ποιος θέλει να πάρει ένα μαγαζί, μόνον για να βρει ότι ο κάθε συνδικαλισταράς κ. Φωτόπουλος κάνει το πραγματικό «κουμάντο» σε αυτό;

Όπως και να έχει το πράγμα, και επειδή ζούμε στην Ελλάδα του σήμερα, ο κ. Σμάγκι με όσα είπε απλώς έδειξε τον δρόμο και μας θύμισε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα.

Έστω και ένα τμήμα αν εφαρμόσουμε από όσα λέει, κερδισμένοι θα βγούμε, τόσο επειδή θα έχουμε απελευθερώσει την οικονομία από τα αίτια που την οδήγησαν στη σημερινή της κατάντια όσο και επειδή θα έχουμε τηρήσει την υπόσχεση που δώσαμε στη διεθνή κοινότητα όταν παίρναμε τα λεφτά της…

Άσε που θα βγει αληθινή και η «ψυχή» που έλεγε ότι «λεφτά υπάρχουν»…



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v