Οι όμορφες μεταρρυθμίσεις όμορφα καίγονται

Μεταρρυθμίσεις μόνον κατ’ όνομα. Έτσι τουλάχιστον αποδεικνύεται αυτή που αφορά στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, που παραμένει ερμητικά κλειστό. Τουλάχιστον Σάββατα και απόγευμα Δευτέρας και Τετάρτης.

Οι όμορφες μεταρρυθμίσεις όμορφα καίγονται
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν την ύστατη τούτη ώρα, που τα κάθε είδους σενάρια σχετικά με το μέλλον της χώρας μας «πέφτουν βροχή», σας απασχολεί ακόμη το ερώτημα «πώς φθάσαμε έως εδώ», δεν χρειάζεται να κάνετε ιστορική αναδρομή και να εξετάσετε την περίοδο από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, ώστε να απαντήσετε στις απορίες σας.

Τον προηγούμενο μήνα κοιτάξτε, και θα τις βρείτε τις απαντήσεις.

Στις 2 Μαρτίου του 2011 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο πολύκροτος Νόμος 3918, βάσει του οποίου υποτίθεται ότι θα «απελευθερωνόταν» το επάγγελμα των φαρμακοποιών.

Όπως τα περισσότερα νομοθετήματα, αν όχι όλα, υπήρξε και αυτός αποτέλεσμα διαβούλευσης ή διαπραγμάτευσης και μάλιστα σκληρής, η οποία συνοδεύτηκε στις αρχές του έτους και από κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών ανά την επικράτεια, όπως όλοι θυμόμαστε.

Όπως και να έχει το πράγμα, κάποια στιγμή οι συζητήσεις τελείωσαν και το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή. Έγινε, άρα, Νόμος του Κράτους.

Κατά πόσον όντως απελευθέρωσε το επάγγελμα και μείωσε τους περιορισμούς εισόδου νέων φαρμακοποιών σε αυτό, τονώνοντας έτσι τον ανταγωνισμό, είναι μια άλλη υπόθεση για την οποία έχουμε ήδη κουβεντιάσει και θα ξανακουβεντιάσουμε.

Το ζητούμενο σήμερα είναι η εφαρμογή του Νόμου, ήτοι αυτής της «κουτσουρεμένης» απελευθέρωσης του επαγγέλματος.

Μία από τις διατάξεις αυτού του νομοθετήματος, και συγκεκριμένα η παράγραφος 2 του άρθρου 36, προβλέπει ότι πλέον «όλα τα φαρμακεία θα μπορούν να λειτουργούν το Σάββατο και κατά τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης».

Σύμφωνα με το έως τότε καθεστώς, κατά τις ημέρες και ώρες αυτές τα φαρμακεία ήσαν κλειστά.

Αν όμως κάνετε το λάθος και πιστέψετε τον Έλληνα νομοθέτη και πάτε είτε στο φαρμακείο της γειτονιάς σας είτε σε οποιοδήποτε άλλο φαρμακείο της χώρας, πλην εκείνων που οι κατά τόπους συλλογικοί φορείς των φαρμακοποιών ορίζουν ως εφημερεύοντα, θα βρείτε τις πόρτες τους κλειστές.

Γιατί;

Διότι ο ίδιος ο Νόμος, που ψήφισε η ελληνική Βουλή για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματος των φαρμακοποιών, φρόντισε να έχει το απαραίτητο «παραθυράκι» που την ακυρώνει.

Στην ίδια παράγραφο με την οποία ορίζονται οι παραπάνω ημέρες ως εργάσιμες προστίθεται η απλή πρόταση: «Με απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ρυθμίζονται οι τεχνικές λεπτομέρειες της ρύθμισης αυτής».

Αν αναρωτηθείτε τι είδους θα μπορούσαν να είναι οι «τεχνικές λεπτομέρειες» του εάν ένα φαρμακείο είναι ανοικτό ή κλειστό, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι και εγώ έχω την ίδια απορία.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο Νόμο, η σχετική υπουργική απόφαση έπρεπε να έχει εκδοθεί σε διάστημα ενός μηνός, ήτοι έως την πρώτη Απριλίου.

Αντ’ αυτής, εκδόθηκε μια εγκύκλιος του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας.

Με την εγκύκλιο αυτή, ο γενικός γραμματέας ανέστειλε τη λειτουργία των φαρμακείων κατά τα Σάββατα και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ όρισε ότι έως την έκδοση της υπουργικής απόφασης ισχύει το παλαιό ωράριο των φαρμακείων, που δεν επιτρέπει τη λειτουργία τους κατά τα Σάββατα και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας και της Τετάρτης.

Αποτέλεσμα; Μηδέν. Ούτε απελευθέρωση, ούτε τίποτε, ως προς τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων.

Μάλιστα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί σχετικά με τις κυρώσεις του Νόμου όσους τολμήσουν και λειτουργήσουν τα φαρμακεία τους επικαλούμενοι τις διατάξεις περί απελευθέρωσης του ωραρίου και καλεί τα κατά τόπους συντεχνιακά όργανα, ήτοι τους επιμέρους Φαρμακευτικούς Συλλόγους, να καταγγείλουν στις αρμόδιες αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές τους τυχόν παραβάτες.

Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, χθες, δώδεκα φαρμακοποιοί από όλη τη χώρα προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσβάλλοντας ως αντισυνταγματική την άρνηση του υπουργού Υγείας να εκδώσει απόφαση για τις προϋποθέσεις λειτουργίας των φαρμακείων τα Σάββατα και τα απογεύματα Δευτέρας και Τετάρτης.

Έτσι, την ίδια ώρα που το μέλλον της χώρας κρίνεται και από την προθυμία της ή εν τέλει τη βούλησή της να καταστεί ανταγωνιστική, διαμέσου και της απελευθέρωσης αγορών, επαγγελμάτων και υπηρεσιών, τα προσχήματα και οι μάσκες καταρρέουν και τη σκυτάλη για την επιβολή του νόμου δίνουν οι πολιτικοί στους δικαστές, αποδεχόμενοι ότι δεν είναι σε θέση να τον εφαρμόσουν.

Αρκεί που στην τρόικα παρουσίασαν ένα νομοθέτημα με το οποίο «απελευθερώνεται» το επάγγελμα του φαρμακοποιού.


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v