Θέλετε δουλειές και λεφτά; Υπάρχει τρόπος…

Για να μπει επιτέλους χρήμα σε αυτόν τον τόπο και να αρχίσει να κινείται η οικονομία, ο δρόμος είναι ένας και τον γνωρίζουμε καλά, γιατί τον έχουμε ήδη περπατήσει στον τομέα των τηλεπικοινωνιών: η απελευθέρωση.

Θέλετε δουλειές και λεφτά; Υπάρχει τρόπος…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Θυμάστε τις εποχές όπου όποιος επιθυμούσε να αποκτήσει τηλέφωνο έπρεπε είτε να περιμένει στην «ουρά» του ΟΤΕ για μήνες ή και χρόνια, είτε να καταφύγει στις σελίδες των μικρών αγγελιών εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας, όπως τα «ΝΕΑ», ώστε να το αγοράσει;

Θυμάστε την εποχή όπου τα αιτήματα τηλεφωνοδότησης διακινούνταν στα γραφεία των βουλευτών ως «ρουσφέτια» και ότι κυκλώματα περί τον ΟΤΕ, σε ανώτερα ή κατώτερα κλιμάκια, χρέωναν για να δώσουν στον όποιο ενδιαφερόμενο το «προνόμιο» της κατοχής τηλεφώνου;

Αν τα θυμάστε όλα αυτά, θα θυμάστε επίσης και τη λήξη τους, κάποια στιγμή στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν αφενός ο μονοπωλιακός ΟΤΕ άρχισε να εγκαθιστά ψηφιακές συνδέσεις, εν μέσω οργίου καταγγελιών περί αδιαφάνειας, και αφετέρου δύο αμιγώς ιδιωτικές εταιρίες, η Πάναφον και η ΤΕΛΕΣΤΕΤ όπως λέγονταν τότε, πλειοδοτούσαν στον διαγωνισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, καταβάλλοντας τίμημα ύψους περίπου 20 δισ. δρχ.

Έκτοτε έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Μιας αγοράς η οποία έχει ξεπεράσει κατά πολύ τις προβλέψεις ακόμη και των ειδικών του κλάδου, που το 1992, όταν έγινε ο σχετικός διαγωνισμός, αδυνατούσαν να οραματιστούν ότι η Ελλάδα θα γινόταν μια χώρα όπου οι συνδέσεις μόνον της κινητής τηλεφωνίας θα ήσαν σχεδόν διπλάσιες του πληθυσμού της, ανερχόμενες περί τα 20 εκατομμύρια.

Στη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, η ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά γιγαντώθηκε, με επενδύσεις, τζίρους και κέρδη, προσφέροντας δουλειά αμέσως ή εμμέσως σε χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας, αλλά και έσοδα δισεκατομμυρίων στον κρατικό κορβανά, μέσω της φορολογίας.

Όλα αυτά όμως έγιναν εφικτά επειδή η αγορά άνοιξε. Επειδή ο ΟΤΕ σταδιακά έπαψε να είναι κρατικός και επειδή δόθηκε η δυνατότητα στην ιδιωτική πρωτοβουλία να αναπτυχθεί, παρά τα μυριάδες προβλήματα που συνάντησαν και συνεχίζουν να συναντούν οι ιδιωτικές εταιρίες από το ελληνικό κράτος.

Αυτό σημαίνει απελευθέρωση των αγορών. Αυτό μας ζητά η τρόικα να κάνουμε σε κάθε τομέα δραστηριότητας, σε κάθε αγορά, ώστε να υπάρξουν οι προϋποθέσεις επενδύσεων, ώστε να γίνουν τζίροι, ώστε να υπάρξουν κέρδη για όλους.

Κέρδη για εκείνους που θα επενδύσουν, έσοδα για εκείνους που θα βρουν δουλειά, αλλά και μείωση δαπανών για όλους εμάς που θα έχουμε περισσότερες επιλογές, ώστε να διαλέξουμε την πλέον συμφέρουσα.

Αν οι αποκρατικοποιήσεις και η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, των υπηρεσιών και του κάθε κλάδου, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως της ενέργειας, γίνουν πραγματικότητα στη χώρα μας, η ανάπτυξη δεν θα αργήσει να έρθει.

Το ΑΕΠ δεν θα αργήσει να αβγατίσει, και βεβαίως το δημόσιο χρέος να μικρύνει ως ποσοστό του παραγόμενου πλούτου στη χώρα, καθησυχάζοντας όσους φοβούνται σήμερα πως θα χάσουν τα λεφτά τους επενδύοντας σε ελληνικά ομόλογα.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τι ακριβώς θα μας πει αύριο ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας το περίγραμμα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος για την περίοδο 2012 - 2015.

Ελπίζω, μόνο, να έχει καλή μνήμη.




* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v