Ο «αιφνίδιος θάνατος» της ελληνικής οικονομίας

Κάποια στιγμή θα κοιτάξουμε γύρω μας και θα αντιληφθούμε ότι όλα θα έχουν παγώσει. Το κράτος δεν θα έχει χρήματα, η οικονομία θα είναι σε βαθιά ύφεση και η κοινωνία σε απόγνωση. Και όλα αυτά για το πολιτικό κόστος;

Ο «αιφνίδιος θάνατος» της ελληνικής οικονομίας
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Δεν γνωρίζω εάν είναι απαραίτητο η χώρα να φτάσει και πάλι στα όρια του «αιφνιδίου θανάτου», όπως περιέγραψε ο φίλτατος υφυπουργός των Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει η Ελλάδα πέρυσι τέτοιον καιρό, ώστε να αφυπνισθεί για ακόμη μία φορά και να αρχίσει να συμμαζεύει εκ νέου τα του οίκου της.

Όμως, είναι κάτι περισσότερο από προφανές ότι έτσι όπως βαδίζει σήμερα, αυτή η ώρα δεν θα αργήσει.

Η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κολλήσει και βρισκόμαστε ήδη εκτός στόχων, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, όπως το περίφημο «άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», έγιναν με τρόπο κουτσουρεμένο και αναποτελεσματικό και άρα με μειωμένη επίδραση στην αναπτυξιακή διαδικασία, η φοροδιαφυγή καλά κρατεί και τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων ή αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας παραμένουν απλώς σχέδια…

Και όλα αυτά, την ίδια ώρα όπου το «πράσινο αντάρτικο» εκδηλώνεται όχι μόνον στις τάξεις των βουλευτών της συμπολίτευσης αλλά και μεταξύ των ίδιων των μελών της κυβέρνησης, ορισμένα εκ των οποίων αντιστέκονται σε κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είτε επειδή την έχουν καταδικάσει στη «σοσιαλιστική» συνείδησή τους ως «φιλελεύθερο» και άρα επαχθές μέτρο, είτε επειδή απλώς προωθούν τη δική τους προσωπική πολιτική ατζέντα.

Όλα αυτά, όμως, δεν περνούν απαρατήρητα.

Ούτε από τις διεθνείς αγορές στις οποίες προσδοκά να προσφύγει ξανά η Ελλάδα, κάποια στιγμή έως το 2013, ώστε να διαφύγει τη μοίρα που ήδη της προαναγγέλλεται, ούτε και από τους σημερινούς δανειστές μας, ήτοι την τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ, τα μέλη της οποίας ήδη καθιστούν σαφές, σύμφωνα με το «Βήμα», ότι αν δεν υπάρξει σαφής βελτίωση, η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου θα παραπεμφθεί σε πολιτικά όργανα

Όσο και εάν ξορκίζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χ. Βαν Ρομπέι, ή εάν το αποκλείει ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, δεν παύουν να το προεξοφλούν καθημερινά οι διεθνείς οίκοι και οι αγορές, καθιστώντας τα ελληνικά ομόλογα «σκουπίδια» που είναι διαπραγματεύσιμα ήδη στο 60% της ονομαστικής τους αξίας.

Από την πλευρά του, ο φίλτατος κ. Παπανδρέου αποκλείει και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες για την άρση αυτού του ξεκάθαρα πολιτικού χαρακτήρα αδιεξόδου.

Ορθώς. Το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα είναι μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση, για λόγους που είναι προφανείς στους περισσότερους.

Όμως, υπό τις περιστάσεις, οι επιλογές που του απομένουν είναι είτε η καλύτερη αξιοποίηση της υφιστάμενης κυβέρνησης, ενδεχομένως μέσω κάποιου είδους «επιφοίτησης», είτε απλώς ο ανασχηματισμός, με τη συμμετοχή και τεχνοκρατών.

Δίχως αμφιβολία, ακόμη και αυτή η «λύση» έχει τα τρωτά της σημεία, δεδομένου του χρόνου που αναπόφευκτα θα χαθεί έως ότου βρουν τον βηματισμό τους οι νέοι υπουργοί.

Εξαιρουμένης όμως της επιφοιτήσεως, «θεϊκής» ή άλλης, έχει ο κ. Παπανδρέου άλλες επιλογές σήμερα;



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v