Οι πόρτες της «κόλασης» είναι ακόμη κλειστές…

Γιατί άραγε, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν την Ιαπωνία, ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ δήλωσε ότι η χώρα αυτή δεν προτίθεται να ρευστοποιήσει αμερικανικά ομόλογα;

Οι πόρτες της «κόλασης» είναι ακόμη κλειστές…
Φίλτατοι, καλημέρα σας και καλό μήνα!

Όταν συμβάλλεις στη διαχείριση κεφαλαίων άνω του 1,1 τρισ. δολ., γνωρίζεις πράγματα που οι περισσότεροι αγνοούν.

Είναι η φύση της «δουλειάς» τέτοια που σε «αναγκάζει» να έχεις «προβάδισμα» στην πληροφόρηση, ή τουλάχιστον στην ερμηνεία και την ανάλυση της υπάρχουσας πληροφορίας.

Έτσι λοιπόν, όταν ο Mohamed El-Erian, συνδιαχειριστής του παγκοσμίως κορυφαίου οίκου επενδύσεων σε τίτλους σταθερής απόδοσης, PIMCO, υποστηρίζει ότι η ιαπωνική κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της χώρας και μέσω του «επαναπατρισμού» κεφαλαίων από το εξωτερικό, γνωρίζει για τι πράγμα μιλάει.

Το κόστος αυτής της προσπάθειας, που υπολογίζεται σε περίπου 300 δισ. δολ., σύμφωνα με τον El-Erian θα χρηματοδοτηθεί μέσω της έκδοσης νέου χρέους, της νομισματοποίησης υφιστάμενου χρέους και, κυριότερα, μέσω του «επαναπατρισμού» κεφαλαίων.

Για την περίπτωση της Ιαπωνίας, η οποία ήδη φιγουράρει στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης κρατών βάσει της σχέσης χρέους προς ΑΕΠ, με ποσοστό 225%, και η βιομηχανική της βάση φέρει ακόμη νωπά τα τραύματα από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που τον ακολούθησε, η έκδοση νέου χρέους δεν είναι απλή υπόθεση.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor's υποβάθμισε ήδη, στις 27 Ιανουαρίου, το αξιόχρεο της Ιαπωνίας από «ΑΑ» σε «ΑΑ-», επικαλούμενος την επιδεινούμενη δημοσιονομική της εικόνα, με το έλλειμμα του προϋπολογισμού να διαμορφώνεται στο 9,1% του ΑΕΠ το 2010, αλλά και το υψηλό χρέος της χώρας.

Μόλις τέσσερις ημέρες μετά τις 11 Μαρτίου, οπότε ο σεισμός και το τσουνάμι έπληξαν τη χώρα, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Tim Geithner, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να χρειαστεί η Ιαπωνία να καταφύγει σε πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων για να αντλήσει ρευστότητα, ώστε να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση της χώρας.

Ίσως να βιάστηκε.

Αν και η Ιαπωνία είναι η τρίτη κατά σειρά μεγέθους οικονομία παγκοσμίως, είναι επίσης και η δεύτερη χώρα από πλευράς τοποθετήσεων σε αμερικανικά ομόλογα, με συνολικά επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους 885,9 δισ. δολ. σε treasuries, με πρώτη την Κίνα, οι τοποθετήσεις της οποίας ξεπερνούν το 1,15 τρισ. δολ., σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Είναι σαφώς ευχερέστερο για την Ιαπωνία να μειώσει τις θέσεις της σε αμερικανικά ομόλογα, παρά να επιλέξει την οδό της έκδοσης νέου χρέους, καθώς, όπως επισημαίνει στο πρακτορείο Reuters ο El-Erian, «οι Ιάπωνες είναι προσεκτικοί. Αναγνωρίζουν ότι η δυναμική του χρέους είναι τέτοια που σε ωθεί να μην παίρνεις ρίσκα».

Μια δυναμική η οποία βεβαίως δεν αφορά μόνον στην Ιαπωνία, αλλά κυριότερα στις ΗΠΑ, οι οποίες πιθανότατα αντιμετωπίζουν πολύ σημαντικότερα δημοσιονομικά προβλήματα, έπειτα από δύο γύρους παροχής ρευστότητας στην οικονομία (quantitative easing I & II) για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της ύφεσης που την ακολούθησε.

Αν και, σύμφωνα με στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, το εξωτερικό χρέος των ΗΠΑ δεν υπερβαίνει τα 4,45 τρισ. δολ. (με την Κίνα και την Ιαπωνία να κατέχουν περίπου το 50%), το συνολικό ομοσπονδιακό χρέος εκτιμάται από τον Bill Gross, επικεφαλής του «Total Return Fund» που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 236,9 δισ. δολ. και επίσης ανήκει στον όμιλο της PIMCO, σε ποσό 9,1 τρισ. δολ., ωθώντας τη σχέση χρέους προς ΑΕΠ επικίνδυνα κοντά στο 100%.

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, η PIMCO ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνολική αποεπένδυσή της από αμερικανικά ομόλογα. Απλώς, πούλησε ό,τι είχε και δεν είχε.

Εάν τώρα αρχίσουν και οι φίλοι μας οι Ιάπωνες να πουλάνε, ίσως να ανοίξει η «πόρτα» μιας κρίσης χρέους, όμοια της οποίας η υφήλιος δεν έχει έως τώρα γνωρίσει…



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v