Ανάκαμψη: Πίστεψέ το και έγινε;

Η τόνωση της εμπιστοσύνης της επενδυτικής κοινότητας αποτελεί καταλυτική παράμετρο για την πορεία μιας οικονομίας. Χρήσιμο όμως είναι η διαδικασία αυτή να συνοδεύεται και από «απτά» έργα προς την ίδια κατεύθυνση.

Ανάκαμψη: Πίστεψέ το και έγινε;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Καλώς ή κακώς, ελάχιστα πράγματα είναι αυτό που λέει ο λαός μας «άσπρα ή μαύρα».

Η «αλήθεια», τις περισσότερες φορές, βρίσκεται κάπου ανάμεσα.

Συχνά, μάλιστα, αφορά στις πεποιθήσεις μας ή στη θεώρησή μας για τα πράγματα, που «τροφοδοτεί» στη συνέχεια τις αποφάσεις και τις πράξεις μας.
Ένα είδος «αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας», αν θέλετε.

Για τον λόγο αυτόν, εξάλλου, υπάρχουν στην οικονομία και ειδικά «εργαλεία», όπως ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που αποτυπώνουν τις πεποιθήσεις και συνεπακόλουθα τις προθέσεις της επιχειρηματικής κοινότητας, προϊδεάζοντας για το επίπεδο των μελλοντικών επενδύσεών της και συνολικά της οικονομικής δραστηριότητας.

Υπό το πρίσμα αυτό, το πνεύμα συγκρατημένης αισιοδοξίας που εξέπεμψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχετικά με την πορεία της οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης και ότι τα χειρότερα πέρασαν, μπορεί, υπό προϋποθέσεις και στον βαθμό όπου ανταποκρίνεται έστω και ελάχιστα σε πραγματικά γεγονότα, να αποτελέσει την απαρχή της σταδιακής μεταστροφής του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος που επικρατεί στη χώρα μας την τελευταία διετία, τουλάχιστον.

Βέβαια, όταν το «ποτήρι» αδειάζει τόσο γρήγορα, με την ανεργία να φουντώνει και τα λουκέτα να πέφτουν βροχή, όσο και να προσπαθείς, είναι αδύνατον να το δεις «μισογεμάτο», κάτι που και ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε, επισημαίνοντας εύλογα: «Εγώ καταλαβαίνω ότι ο κόσμος ακούει κάτι τέτοιο και λέει "μα πού είναι; Εδώ πέρα κλείνουν μαγαζιά, αυξάνει η ανεργία"»…

Πέραν των εύλογων αυτών ερωτημάτων, ο «κόσμος» ενδεχομένως να κοιτάξει γύρω του και να αναρωτηθεί, «μα τι άλλαξε επιτέλους σε αυτήν τη χώρα;» ώστε να αρχίσει και πάλι η ροή των επενδύσεων και να ξαναπάρει εμπρός η οικονομία;

Αυξήθηκε μήπως ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά;
Μειώθηκε ίσως το «βουνό» της γραφειοκρατίας με το οποίο είναι αντιμέτωπο το επιχειρείν στην Ελλάδα;

Έγινε «διαφανέστερος» ο τρόπος λειτουργίας του ελληνικού δημοσίου, σε κάθε τομέα δραστηριότητάς του, είτε αυτός αφορά στην έκδοση μιας οικοδομικής άδειας, είτε στην κατακύρωση ενός μειοδοτικού διαγωνισμού, είτε σε οποιασδήποτε άλλη διοικητική πράξη;

Έγινε, ίσως, «δικαιότερο» το φορολογικό σύστημα, με την πάταξη της φοροδιαφυγής και την εξάλειψη του συγκριτικού πλεονεκτήματος που απολαμβάνουν σήμερα οι φοροδιαφεύγοντες, ή μήπως «άνοιξε» η οικονομία με την απελευθέρωση των αγορών ή των κλειστών επαγγελμάτων;

Επιστράφηκε, μήπως, ο ΦΠΑ ύψους εκατομμυρίων ευρώ που εξακολουθεί να οφείλει το κράτος στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε αυτές να συνεχίσουν να εξάγουν και να δίδουν στον φίλτατο υπουργό την ευχέρεια να επικαλείται τα στοιχεία περί αύξησης των εξαγωγών;

Τι από όλα αυτά έγινε, ώστε να μπορέσει να δει ο «κόσμος», αν το επιθυμεί, το ποτήρι «μισογεμάτο»;

Η πορεία της οικονομίας και οι πιθανότητες ανάκαμψής της ή μη ασφαλώς και αφορούν στη διαδικασία της «εσωτερικής υποτίμησης» την οποία διέρχεται τον τελευταίο χρόνο η χώρα μας για σειρά λόγων αλλά και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της. `

Η εξασφάλιση πραγματικού ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, όμως, αφορά και σε μια σειρά άλλων παραμέτρων στις οποίες ο φίλτατος κ. Παπακωνσταντίνου λησμόνησε χθες να αναφερθεί και οι οποίες ασφαλώς δεν συνοψίζονται στην «επιστολή» που ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αποστείλει στις τράπεζες, ρωτώντας τες «τι έκαναν τα λεφτά που τους έδωσε το κράτος και γιατί δεν τα διοχέτευσαν στην οικονομία»…

Χρήσιμη είναι η παράμετρος της «ψυχολογίας» στην οικονομία.
Χρησιμότερη ίσως είναι όμως εκείνη των έργων και των μεταρρυθμίσεων



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v