Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα

Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα, όπως ορθά υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Εδώ βρίσκεται, αρκεί να τη βρούμε…

Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η λύση στο ελληνικό πρόβλημα, όπως ορθά υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

Μολονότι σήμερα το ελληνικό κράτος είναι σε θέση να παρέχει δημόσιες υπηρεσίες, να πληρώνει μισθούς και συντάξεις αλλά και να εξυπηρετεί το χρέος του, χάρις στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ που η Ε.Ε. και το ΔΝΤ του παρέχουν, τα προβλήματα που το έφεραν σε αυτήν τη δεινή θέση βρίσκονται στη χώρα μας και μόνο από αυτήν μπορούν, προφανώς, να επιλυθούν.

Αδιαφάνεια, κακοδιαχείριση, γραφειοκρατία, υπερτροφικός δημόσιος τομέας, συνεχής δημιουργία ελλειμμάτων και νέου χρέους και μια κρατικοδίαιτη οικονομία, με χαμηλή ανταγωνιστικότητα, σε ένα άδικο και άνισο φορολογικό περιβάλλον.

Γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε, λοιπόν, να λύσουν τρίτοι τα προβλήματα που εμείς σωρεύσαμε στην πλάτη μας;

Το διαβόητο μνημόνιο θέτει ίσως το περίγραμμα μιας λύσης. Αυτή όμως δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στα χέρια όσων κυβερνούν και όσων τους παρέχουν αυτό το δικαίωμα.

Αντίστοιχα, όμως, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, γιατί θα έπρεπε να περιμένουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων από το πολιτικό σύστημα που τα δημιούργησε;

Ένα πολιτικό σύστημα που θεωρεί ότι "η απόδοση πολιτικών ευθυνών", όπως κατ’ ευφημισμόν χαρακτηρίζει τη μη επανεκλογή των μελών του, αρκεί ως "τιμωρία" για όσα "άτοπα" αυτά διέπραξαν ενώ κατείχαν την εξουσία.

Πώς αλλιώς, άραγε, θα μπορούσε να ερμηνεύσει κανείς τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, που εγκρίθηκε "επί της αρχής" χθες από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών;

Ενός νόμου ο οποίος πάσχει κατά γενική ομολογία εξαιτίας δύο προβλέψεών του:

Ήτοι, ότι τα πολιτικά πρόσωπα κακώς κρίνονται από άλλα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή από τους φίλους ή τους εχθρούς τους, και ο χρόνος παραγραφής των αδικημάτων στα οποία ενδεχομένως έχουν υποπέσει είναι ιδιαίτερα σύντομος: μόλις μία πενταετία.

Όμως, για να τροποποιηθούν οι προβλέψεις αυτές απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, η οποία εκ των πραγμάτων σήμερα είναι αδύνατη.

Άρα; Μηδέν εις το πηλίκον;

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες αποτελεί προφανώς ένα ημίμετρο. Στο πρότυπο όλων εκείνων των ημίμετρων που προωθούνται στη διάρκεια του τελευταίου έτους στη χώρα μας, αντί των μέτρων εκείνων που θα μπορούσαν να αγγίξουν την καρδιά των προβλημάτων.

Αν η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πέρυσι ήταν πλήρης, γιατί χρειάζεται σήμερα "προσθήκες"; Εάν οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ εξυγιάνθηκαν, γιατί συνεχίζουν να παράγουν ελλείμματα;

Εάν το πρόβλημα της χώρας είναι η χαμηλή ανταγωνιστικότητα ή τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα, γιατί ουδέποτε αυτά άνοιξαν πραγματικά;

Ας μη γελιόμαστε, φίλτατοι. Πραγματικές λύσεις με ημίμετρα δεν βρίσκονται.

Με τις πόρτες των αγορών να παραμένουν κλειστές και εξαιτίας προβλέψεων όπως η διαβόητη ανάληψη επενδυτικού ρίσκου (collective action clause), βάσει της οποίας οι ιδιώτες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) θα επωμίζονται μέρος του βάρους μιας ενδεχόμενης αναδιάρθρωσης, ποιος θα σπεύσει να αγοράσει ελληνικά ομόλογα;

Η χώρα μας θα βρίσκεται σε ασφαλή ύδατα όσο διαρκεί η χρηματοδότησή της από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ και στη συνέχεια θα πρέπει είτε να προστρέξει και πάλι στις αγορές, κάτι που θεωρείται αδιανόητο με τις παρούσες τιμολογήσεις, είτε να πωλήσει τα ομόλογά της στον υπό δημιουργία Μηχανισμό Ευρωπαϊκής Σταθερότητας.

Έναν μηχανισμό επί του οποίου αφενός οι Ευρωπαίοι ακόμη ερίζουν, η Φινλανδία φερ’ ειπείν αρνείται να υπογράψει τη σχετική συμφωνία, επικαλούμενη τις επερχόμενες εκλογές της, και αφετέρου είναι άγνωστο για πόσο θα μπορεί να καλύπτει τις δανειακές μας ανάγκες.

Από αυτές τις "ανάγκες" θα κριθούν όλα και εάν ισχύουν όσα μας είπε χθες ο κ. Παπακωνσταντίνου τουλάχιστον έως το 2015 θα συνεχίσουμε να παράγουμε ελλείμματα.

Άρα; Και πάλι μηδέν εις το πηλίκον;


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v