"Τρεϊντεράδες" όλων των χωρών, ευτυχείτε!!!

Αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και έντονες διακυμάνσεις τιμών υπόσχονται οι εξελίξεις από την Ιαπωνία έως τη Μ.Ανατολή και τη Β.Αφρική και οι επιπτώσεις που αυτές θα έχουν τόσο στην ενεργειακή όσο και στις λοιπές αγορές…

Τρεϊντεράδες όλων των χωρών, ευτυχείτε!!!
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Σε πραγματικό "παράδεισο του τρεϊντερά" αναμένεται να μεταμορφωθούν οι παγκόσμιες αγορές χρήματος και κεφαλαίου, υπό το φως των κατακλυσμικών γεγονότων που διαδραματίζονται από την Ιαπωνία έως τη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική αλλά και των επιπτώσεων που αυτές έχουν στις τιμές των εμπορευμάτων, όπως τα τρόφιμα και το πετρέλαιο, στις ισοτιμίες των νομισμάτων και βεβαίως στα διεθνή χρηματιστήρια αξιών.

Ο περίφημος δείκτης CBOE Volatility Index, ή VIX, που αποτελεί το βαρόμετρο του φόβου στη Wall Street, όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, εκτοξεύτηκε περίπου 30% την προηγούμενη Τετάρτη, ήτοι 60% πάνω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών, για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων 20 ετών, αντικατοπτρίζοντας έτσι τις ανησυχίες του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης σχετικά με τις πραγματικές εξελίξεις στην Ιαπωνία.

Αντίστοιχα, στις αγορές χρήματος η απόφαση των κρατών του G7 να παρέμβουν για τη σταθεροποίηση του γεν οδήγησε την περασμένη εβδομάδα σε μαζικές πωλήσεις δολαρίων και ευρώ εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών, οδηγώντας σε έντονες διακυμάνσεις τις ισοτιμίες σειράς νομισμάτων.

Την ίδια ώρα, μολονότι οι επιπτώσεις στην παγκόσμια ανάπτυξη από την τουλάχιστον πρόσκαιρη ύφεση στην οποία αναμένεται να οδηγηθεί η ιαπωνική οικονομία εκτιμώνται ως περιορισμένες από αναλυτές τους οποίους επικαλείται το ίδιο πρακτορείο, οι αγορές πλέον θα προσμετρούν μία επιπρόσθετη παράμετρο: αυτήν της "πετρελαϊκής αβεβαιότητας", η οποία βεβαίως θα "ενσωματωθεί" στην τιμή του συγκεκριμένου εμπορεύματος.

Σύμφωνα με το ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής, κ. Χ. Τραν, οι έμμεσες επιπτώσεις της κρίσης στην Ιαπωνία αναμένεται να είναι πολύ σημαντικότερες από τις άμεσες, καθώς θα αφορούν στην ενεργειακή αγορά και στο ενδεχόμενο μετατόπισης ενός μέρους της παραγωγής ρεύματος από πυρηνικά μέσα σε άλλα, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των λοιπών θερμικών, αυξάνοντας έτσι την παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση.

Σε μια αγορά η οποία ήδη βιώνει αναταράξεις από τις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική, το ενδεχόμενο σημαντικής αύξησης της ζήτησης, ως απότοκο της κρίσης στην Ιαπωνία, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές πετρελαϊκές ανατιμήσεις και συνεπακόλουθα να επηρεάσει την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης, τροφοδοτώντας πληθωριστικές πιέσεις.

Και όλα αυτά την ίδια ώρα που στην ευρωζώνη η ΕΚΤ έχει ήδη εκφράσει την αποφασιστικότητά της να αναχαιτίσει τις ήδη υπάρχουσες πληθωριστικές πιέσεις, προχωρώντας ενδεχομένως και από τον Απρίλιο σε αυξήσεις του βασικού της επιτοκίου.

Πιέσεις, όμως, να προχωρήσουν σε κινήσεις δημοσιονομικής προσαρμογής δέχονται την ίδια ώρα και οι κυριότερες οικονομίες της Δύσης. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μόλις χθες το "νούμερο 2" του ΔΝΤ, κ. Τζον Λίπσκι, καλώντας ανεπτυγμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, να προχωρήσουν σε περιορισμό του ετήσιου δημοσιονομικού τους ελλείμματος και κυριότερα του δημόσιου χρέους που σώρευσαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και την ανάκαμψη των οικονομιών τους.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, ο μέσος λόγος χρέους προς ΑΕΠ των πλέον ανεπτυγμένων οικονομιών παγκοσμίως αναμένεται φέτος να υπερβεί το επίπεδο του 100%, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος ελλείμματος προς ΑΕΠ θα υπερβεί φέτος το 7%.

Τις απόψεις του κ. Λίπσκι εμφανίζεται να συμμερίζεται και ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's, ο οποίος μόλις την προηγούμενη Τρίτη έκανε λόγο για το ενδεχόμενο απώλειας της διαβάθμισης "ΑΑΑ" που φέρουν σήμερα η αμερικανική και η βρετανική οικονομία, εξαιτίας των διαστάσεων που έχει το δημόσιο χρέος τους και του κόστους εξυπηρέτησης που καλούνται να επωμιστούν οι δύο χώρες.

Όλα αυτά μάλλον "αρκούν" για αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές και βεβαίως για έντονες διακυμάνσεις τιμών…



* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v