Ένας καφές μεταξύ Καπελέρη-Μπακούρη

Πώς μπορεί, κανείς να πατάξει φαινόμενα αδιαφάνειας ή φοροδιαφυγής, εάν γνωρίζει ότι ο μηχανισμός επί του οποίου καλείται να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, φιγουράρει στη δεύτερη θέση, στους καταλόγους περί διαφθοράς;

Ένας καφές μεταξύ Καπελέρη-Μπακούρη
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Μου είναι άγνωστο, εάν ο κ. Γιάννης Καπελέρης, έως τώρα επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πλέον
Γενικός Γραμματέας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων στο υπουργείο Οικονομικών, γνωρίζεται με τον κ. Κώστα Μπακούρη, πρόεδρο της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς».

Είμαι βέβαιος όμως, ότι αν συναντιόντουσαν, θα είχαν πολλά να πουν.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να συζητήσουν για τον κατάλογο που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ο κ. Μπακούρης, σύμφωνα με τον οποίο πρωταγωνιστές στα περιστατικά χρηματισμού και αδιαφάνειας στη χώρα μας, παραμένουν τα νοσοκομεία, οι εφορίες και οι πολεοδομίες.

Δίχως άλλο, ο κ.Καπελέρης θα μπορούσε να εξιστορήσει και ο ίδιος στον κ. Μπακούρη περιπτώσεις συναδέλφων του που ήρθαν στη δημοσιότητα ακριβώς για τους λόγους αυτούς και οι οποίοι είτε αποχώρησαν, είτε παραμένουν στην ενεργό δράση, στις υπηρεσίες τους.

Όπως και να έχει το πράγμα, η συζήτησή τους, εικάζω, θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και δεν θα ήταν, αυτό που λέμε, «μεταξύ τυρού και αχλαδίου»…

Τόσο για τους ίδιους, υπό το φως των θεσμικών ρόλων που αμφότεροι καλούνται να διαδραματίσουν, όσο και για όλους εμάς που γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες αυτής της αδιαφάνειας, είτε από τους συναδέλφους του κ. Καπελέρη, στους οποίους αφορά η έρευνα του κ. Μπακούρη, είτε από εκείνους που εργάζονται στα νοσοκομεία ή στις πολεοδομίες και επίσης εντάσσονται στην ίδια έρευνα.

Ούτως ή άλλως, από τη συζήτηση αυτή, ή από άλλες αντίστοιχες, θα μπορούσε να εξαρτηθεί και η επιτυχία ή μη του κ. Καπελέρη, στα νέα του καθήκοντα.

Πώς μπορεί, άλλωστε, κανείς να πατάξει φαινόμενα αδιαφάνειας ή φοροδιαφυγής, εάν γνωρίζει ότι ο μηχανισμός επί του οποίου καλείται να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, φιγουράρει στη δεύτερη θέση, μετά τα νοσοκομεία, στους καταλόγους περί διαφθοράς;

Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Τράπεζας που δόθηκε πέρυσι στη δημοσιότητα, το περιθώριο αύξησης των φορολογικών εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής εκτιμάται σε 6-7 δισ.ευρώ ετησίως, ήτοι ποσοστό περί το 3% του ΑΕΠ, το οποίο θα επαρκούσε για να καλύψει ένα μεγάλο μέρος της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, για την περίοδο έως το 2014.

Επιπρόσθετα, η διοχέτευση έστω και ενός τμήματος των χρημάτων αυτών στην οικονομία, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, θα μπορούσε να την αναζωογονήσει και να έχει πολλαπλασιαστικές επιδράσεις στην περαιτέρω πορεία της.

Υπό το πρίσμα αυτό, η αξιοπιστία του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αφορά μια υπόθεση εθνικής σημασίας, η προώθηση της οποίας όχι μόνον θα τόνωνε το κράτος δικαίου και το κοινό αίσθημα περί αυτού, εξαλείφοντας την κυριότερη αιτία κοινωνικής αδικίας στη χώρα μας, αλλά θα μπορούσε να διασώσει από το φάσμα της ανέχειας χιλιάδες συμπολίτες μας, τονώνοντας την απασχόληση.

Έχουμε, άρα, την «πολυτέλεια» να μην «τελειώνουμε» με το πρόβλημα αυτό;

Έχουμε την πολυτέλεια να μην προστρέχουμε σε όποιο πρόσφορο μέσο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσφέρει ο ιδιωτικός τομέας, για την αντιμετώπισή του;

Εντέλει, οι ελεγκτικοί οίκοι, πόσο χειρότεροι μπορούν να αποδειχθούν και σε ποια κλίμακα της κατάταξης του κ.Μπακούρη θα έπρεπε να τοποθετηθούν, ώστε να μπορέσουμε να προστρέξουμε και σε αυτούς για να κάνουμε τη δουλειά μας;


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v