Αχελώος: Ήμουνα νιος και γέρασα…

Είναι αδιανόητο για οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα να μην μπορεί να επιλύσει ένα ζήτημα, οριστικά και τελεσίδικα, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, για 30 χρόνια. Η υπόθεση του Αχελώου αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.

Αχελώος: Ήμουνα νιος και γέρασα…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο πολίτης πρέπει να έχει πάντοτε τη δυνατότητα ελέγχου επί των αποφάσεων της «διοίκησης».

Εάν δεν έχει αυτήν τη δυνατότητα, αφήνει ελεύθερο το πεδίο της αυθαιρεσίας στη διοίκηση, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται το ίδιο το δημοκρατικό πολίτευμα.

Κάποια στιγμή, όμως, πρέπει να γίνονται και έργα.

Από τις 13 Μαρτίου του 1983, οπότε ο τότε πρωθυπουργός Α. Παπανδρέου εξήγγειλε το έργο της εκτροπής του Αχελώου, έως σήμερα έχουν κυλήσει σχεδόν τρεις δεκαετίες.

Χθες, με απόφαση της ολομέλειάς του, το Συμβούλιο της Επικρατείας παρενέβη για πολλοστή φορά στην υπόθεση και δεν έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Υποδομών να ανασταλεί το «πάγωμα» των έργων εκτροπής του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο.

Αντί αυτού, ζήτησε από το υπουργείο να υποδείξει τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προσωρινή υποστήριξη της σήραγγας και της άντλησης των υδάτων που έχουν σωρευτεί σε αυτήν, εξαιτίας του «παγώματος» των έργων το οποίο το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει επιβάλει.

Σκηνικό κατασκευαστικής τρέλας…

Ανεξάρτητα από την «ουσία» της υπόθεσης, ήτοι τη χρησιμότητα ή μη του έργου ή την περιβαλλοντική ζημία που αυτό ενδεχομένως επιφέρει και η οποία έχει αποτελέσει αντικείμενο της διαμάχης που εξελίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες, το γεγονός και μόνον ότι αυτό σύρεται για ένα τόσο μακρύ χρονικό διάστημα οφείλει να μας δείξει την ανεπάρκεια του υφιστάμενου συστήματος ελέγχου των αποφάσεων της διοίκησης.

Είναι αδιανόητο για οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα να μην μπορεί να επιλύσει ένα ζήτημα, οριστικά και τελεσίδικα, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, για 30 χρόνια.

Πρόκειται για σύστημα καταφανώς αναποτελεσματικό, το οποίο στέκει εμπόδιο στην ανάπτυξη του τόπου.

Αντίθετα, εάν αυτό το σύστημα ήταν όντως αποτελεσματικό, είτε το έργο θα είχε απεμπλακεί από τα «γρανάζια» του και θα είχε προωθηθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, γλιτώνοντας τον φορολογούμενο από το κόστος της μακρόχρονης καθυστέρησης, είτε θα είχε σταματήσει οριστικά.

Δίπλα στο παράδειγμα του Αχελώου στέκουν μυριάδες άλλα, περίπου αντίστοιχων καθυστερήσεων για την υλοποίηση ιδιωτικών ή δημόσιων επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο αείμνηστος Β. Κωνσταντακόπουλος έκανε πάνω από 20 χρόνια μέχρις ότου μπορέσει να δει το ξενοδοχειακό του όραμα να γίνεται πραγματικότητα.

Κάθε κατασκευαστική ή βιομηχανική ή άλλη εταιρία έχει τη δική της ιστορία γραφειοκρατικής και διοικητικής τρέλας να αφηγηθεί.

Πρόκειται για πράγματα που όλοι μας γνωρίζουμε και ενίοτε συζητούσαμε, προ «κρίσης».

Σήμερα, υπό την παρούσα δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται ο τόπος, δεν έχουμε την πολυτέλεια πια απλώς να μιλάμε γι' αυτές.

Η παρούσα κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να «εφεύρει» ένα «παράθυρο» στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο που θα συναντήσει, κατά πάσα βεβαιότητα, οποιοσδήποτε ξένος έρθει «να βάλει τα λεφτά του» στη χώρα μας.

«Έντυσε» μάλιστα το όλο εγχείρημα με εύηχα ονόματα όπως «invest in Greece» ή «fast track επενδύσεις».

Συμπαθή και ενδιαφέροντα όλα αυτά και μακάρι να οδηγήσουν κάπου.

Τι γίνεται όμως με όλους εμάς τους υπολοίπους;

Πότε θα ορθολογικοποιηθεί ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα προβλήματα στην Ελλάδα;

Τόσο το σύστημα απονομής Δικαιοσύνης όσο και εκείνο που αφορά στον έλεγχο των πράξεων και των αποφάσεων της «διοίκησης» πάσχουν και μάλιστα βαριά.

Αποτελούν αποτρεπτικό παράγοντα για την πραγματοποίηση επενδύσεων ή εντέλει οποιουδήποτε επιχειρηματικού σχεδίου, καθώς μπορούν να σύρουν την όποια εταιρία για χρόνια και να οδηγήσουν σε ναυάγιο τα σχέδιά της, εξαιτίας των χρονικών καθυστερήσεων και μόνον, ακόμη και εάν αυτή τελικά «δικαιωθεί» στις αίθουσες των δικαστηρίων, διοικητικών ή άλλων.

Εν τέλει, πότε το ελληνικό τοπίο θα γίνει «φιλικό» στην επιχειρηματικότητα και τι απαιτείται γι' αυτό;


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v