Χρυσή "ασπίδα" κατά του πληθωρισμού

Ο χρυσός, ίσως, δεν αποτελεί όπλο κατά του πληθωρισμού, τον οποίο πυροδοτεί η κατακόρυφη άνοδος των πετρελαϊκών τιμών, προσφέρει ωστόσο μια "ασπίδα" προστασίας για το επενδυτικό κοινό παγκοσμίως.

Χρυσή ασπίδα κατά του πληθωρισμού
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ο χρυσός, ίσως, δεν αποτελεί όπλο κατά του πληθωρισμού, τον οποίο πυροδοτεί η κατακόρυφη άνοδος των πετρελαϊκών τιμών, προσφέρει ωστόσο μια "ασπίδα" προστασίας για το επενδυτικό κοινό παγκοσμίως.

Πριν από δύο χρόνια, στην καρδιά της κρίσης, μια ουγκιά χρυσού "αγόραζε", με τιμές σποτ, 26 βαρέλια πετρέλαιο. Σήμερα, μολονότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώνεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αγοράζει μόνο 15 βαρέλια πετρελαίου.

Και όλα αυτά, ενώ μία ουγκιά χρυσού κοστίζει σήμερα περί τα 1.025,71 ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 25,41% για το τελευταίο δωδεκάμηνο και 120,98% για την τελευταία πενταετία.

Το γεγονός αυτό ωθεί αναλυτές, που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, στην εκτίμηση ότι ο χρυσός, το διαχρονικό "ασφαλές καταφύγιο" σε καιρούς κρίσης, θα αποτελέσει για ακόμη μία φορά την "ασπίδα" των επενδυτών έναντι των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η κατακόρυφη άνοδος της τιμής του "μαύρου χρυσού", που χθες άγγιξε τα 110 δολ. ανά βαρέλι για το πετρέλαιο τύπου μπρεντ και τα 100 δολ. για το αμερικανικό αργό.

Η αναταραχή στη Λιβύη έχει μειώσει την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή της χώρας αυτής κατά περίπου 300.000 - 400.000 βαρέλια ή σχεδόν το 25% του συνόλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ενώ οι συνεχιζόμενες αναταραχές στις χώρες της Β. Αφρικής και της Μ. Ανατολής καθιστούν σχεδόν βέβαιη τη συνέχιση της ανοδικής πορείας της τιμής του πετρελαίου, τουλάχιστον για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Αντίθετη, ωστόσο, με τις εκτιμήσεις αυτές εμφανίζεται η Credit Suisse, σύμφωνα με την οποία το τρέχον επίπεδο των τιμών καταδεικνύει ότι οι αγορές προεξοφλούν σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία της παγκόσμιας οικονομίας με πετρέλαιο, ως αποτέλεσμα της πολιτικής κατάστασης, και δεν προσμετρούν το γεγονός ότι οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ διαθέτουν αναξιοποίητη δυνατότητα παραγωγής της τάξης των 5 εκατ. βαρελιών πετρελαίου ημερησίως, που θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα όποια προβλήματα στη Μ. Ανατολή και στη Β. Αφρική.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση, οι ανησυχίες περί ενδεχόμενης αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εντείνονται τόσο υπό το φως της αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, που εμφανίζεται να έχει ξεφύγει από το "καταστατικό" όριο του 2%, διαμορφούμενος στο επίπεδο του 2,4% τον Ιανουάριο, όσο και από τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ ότι η ΕΚΤ θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της νομισματικής σταθερότητας.

Αν και οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ενδεχόμενη αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, οι εξελίξεις στο πετρελαϊκό προσκήνιο ίσως επισπεύσουν την εξέλιξη αυτή, με αντίστοιχες επιδράσεις και στην τιμή του χρυσού, ο οποίος για ακόμη μία φορά αναμένεται ότι θα αποτελέσει το "ασφαλές καταφύγιο" που οι επενδυτές αναζητούν σε καιρούς κρίσης…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v