Fast track επενδύσεις με «πλαφόν»;

Από τη μια κουβεντιάζουμε για την τύχη των «ασημικών» και από την άλλη συνεχίζουμε να βάζουμε εμπόδια στις επενδύσεις. Είναι δυνατόν να ζητάμε fast track επενδύσεις και ταυτόχρονα να βάζουμε πλαφόν στις επενδύσεις αυτές;

Fast track επενδύσεις με «πλαφόν»;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Από τη μια κουβεντιάζουμε για την τύχη των «ασημικών» και από την άλλη εξακολουθούμε να βάζουμε εμπόδια στις επενδύσεις.

Η χθεσινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωδικαστήριο για παραβίαση των κοινοτικών κανόνων περί επενδυτικών περιορισμών και ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων καταδεικνύει την απέραντη ελαφρότητα με την οποία αμφότερα τα κόμματα εξουσίας αντιμετωπίζουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και την προσπάθεια ανάκαμψης της οικονομίας της.

Την ίδια ώρα όπου ο τόπος έχει ανάγκη τις ξένες ή εντέλει τις όποιες επενδύσεις, δίκην «μάννα εξ ουρανού», ο περίφημος «νόμος Αλογοσκούφη», που θεσπίστηκε ειδικά για την αποτροπή της εξασφάλισης ποσοστού άνω του 20% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ από τη Marfin, όχι μόνον βρίσκεται ακόμη σε πλήρη ισχύ αλλά αποτελεί και αιτία παραπομπής μας στο Ευρωδικαστήριο.

Πρόκειται για ένα πραγματικό θέατρο του παραλόγου.

Η χώρα μας, η οποία στηρίζει σήμερα τη λειτουργία της στα δανεικά κεφάλαια που της παρασχέθηκαν από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, επειδή οι αγορές της έκλεισαν την πόρτα, εξακολουθεί να παραβιάζει τους πλέον θεμελιώδεις κανόνες επί των οποίων εδράζεται το οικοδόμημα της ενιαίας αγοράς αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήτοι του φορέα που σήμερα τη στηρίζει και στον οποίο, εντέλει, είναι ενταγμένη.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων βρίσκεται στο επίκεντρο της ενιαίας αγοράς και αποτελεί μία από τις «τέσσερις ελευθερίες» της.

Για τους πολίτες σημαίνει τη δυνατότητα να ανοίγουν και να διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς ή να αγοράζουν μετοχές ή ακίνητα σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και για τις εταιρίες σημαίνει την ικανότητα επένδυσης και απόκτησης της κυριότητας εταιριών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και ενεργού συμμετοχής στη διαχείρισή τους.

Κάτι που, κατά τα φαινόμενα, εξακολουθούμε να μην αντιλαμβανόμαστε στην Ελλάδα.
Είτε επί ημερών Νέας Δημοκρατίας, είτε επί ημερών ΠΑΣΟΚ.

Ας αποφασίσουμε επιτέλους, φίλτατοι, σε ποιον Θεό πιστεύουμε και ποιες αρχές πρεσβεύουμε.

Ασπάζεται η Ελλάδα τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας και του ανταγωνισμού;
Αποτελεί τούτο κοινό τόπο και εμπεδωμένη πεποίθηση;
Αν ναι, σύμφωνοι. Αν όχι, και πάλι σύμφωνοι. Ας το αποφασίσουμε, όμως, διότι από τις πεποιθήσεις μας αυτές, οι οποίες όφειλαν να έχουν απαντηθεί εδώ και χρόνια, κρίνονται πολλά.

Δεν είναι δυνατόν να ζητάμε fast track επενδύσεις από τη μια πλευρά και από την άλλη να θεωρούμε ότι μπορεί να μπει «πλαφόν» σε αυτές τις επενδύσεις.

Κανένας δεν κάνει «χάρες» με τα λεφτά του και εντέλει όσοι κάνουν είτε λέγονται «φιλανθρωπικά ιδρύματα» είτε έχουν άλλες σκοπιμότητες και δεν είναι εταιρίες που αποσκοπούν στο κέρδος…

Τα πάντα σε αυτήν τη ζωή είναι ζήτημα επιλογών. Για να διαλέξεις, όμως, πρέπει να ξέρεις τι θέλεις και από ό,τι φαίνεται εμείς ακόμη δεν το γνωρίζουμε…


* Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον αρθρογράφο; Τι γνώμη έχετε;

To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v