Κατεύθυνση θα αναζητήσει η Σοφοκλέους

Οι εξελίξεις στο εξωτερικό αρνητικές και θετικές, αναμένεται να επιδράσουν ενδεχομένως και καταλυτικά σε μια Σοφοκλέους που εδώ και μεγάλο διάστημα δηλώνει ”αναποφάσιστη”. Τα βάσανα τραπεζών και τηλεπικοινωνιών διεθνώς, ελπίζεται ότι θα αντισταθμίσει, έστω και μερικώς, η εκρηκτική αύξηση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ.

Κατεύθυνση θα αναζητήσει η Σοφοκλέους
Αυτή κι αν αναμένεται να είναι ενδιαφέρουσα εβδομάδα. Κατ’ αρχήν, η επιστροφή των μικροεπενδυτών αναμένεται να προσδώσει μεγαλύτερο ”βάθος” σε μια αγορά που την προηγούμενη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από υποτονικές συναλλαγές και διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη σε ένα στενό εύρος διακύμανσης, ενδεικτικό της απροθυμίας λήψης αλλά και ρευστοποίησης μεγάλων θέσεων.

Μοναδική θετική εξέλιξη των τελευταίων ημερών στάθηκε η εκρηκτική αύξηση της παραγωγικότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ωστόσο, από τη προηγούμενη Πέμπτη πολλά έχουν αλλάξει στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σκηνικό, σαφώς προς το χειρότερο. Αφενός, τέσσερις εταιρίες του τηλεπικοινωνιακού κλάδου υψηλής αναγνωρισιμότητας και ειδικού βάρους (Vodafone Group Plc., KPNQwest, France Telecom, Deutsche Telekom) έκλεισαν σε χαμηλά τετραετίας, την ίδια στιγμή που οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας.

Η εξέλιξη αυτή άσκησε εντονότατες πιέσεις και στο χρηματοπιστωτικό κλάδο, με τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank κ.ο.κ.) να καταγράφουν ζημιές μεγαλύτερες του 5% κατά μέσο όρο.

Δεδομένου ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΑ είναι τραπεζοβαρής και συνάμα επηρεάζεται και από τις τηλεπικοινωνίες, ενδεχόμενη αφομοίωση αυτής της τάσης αναμένεται να συμβάλλει στην εκ νέου δοκιμασία εύρεσης στήριξης στις 2.200 μονάδες, ενώ αμφίβολη παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι, οι οποίοι κλείνουν με ιδιαίτερη ”ζέση” θέσεις στις τηλεπικοινωνίες το τελευταίο διήμερο, επιθυμώντας διακαώς να απεμπλακούν από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών.

Μεσοπρόθεσμα, πρέπει να αναρωτηθούμε ανοιχτά το κατά πόσον η Σοφοκλέους διαθέτει τις δυνάμεις να αυτονομηθεί από μια διεθνή τάση που είναι εμφανώς πτωτική, με αρκετούς τραπεζίτες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να κάνουν λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο συστημικού κινδύνου.

Επί του πρακτέου, ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με μια κατάσταση που έχει να εμφανιστεί από το 1997, και δη την Ασιατική κρίση, όπου ουδείς μπορεί να αγνοήσει το μέγεθος της επικείμενης διόρθωσης, σε μια εποχή όπου η παγκόσμια οικονομία επιχειρεί να ορθοποδήσει, σκοντάφτοντας προς το παρόν στις υπερχρεωμένες τηλεπικοινωνίες και τις υπερεπενδεδυμένες τράπεζες.

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v