Μηδενικά ελλείμματα ο μόνος δρόμος…

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η κυβέρνηση οφείλει όχι μόνον να εντείνει τις προσπάθειές για την πλήρη επίτευξη των όρων του μνημονίου αλλά και να αντιστρέψει τις εντυπώσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Μηδενικά ελλείμματα ο μόνος δρόμος…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Την ώρα που η ελληνική οικονομία βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στην ύφεση και οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν δεδομένο ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αμιγώς ζήτημα χρόνου, τον οποίο μάλιστα τοποθετούν στην επόμενη τριετία, αποτελεί αδήριτη ανάγκη η υιοθέτηση πολιτικής μηδενικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων και προώθησης μέτρων πιστωτικής επέκτασης, για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το πλαίσιο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση βάσει των προβλέψεων του μνημονίου έχει αποδειχθεί καταφανώς αναποτελεσματικό, καθώς χρειάστηκε να αναθεωρηθεί τουλάχιστον δύο φορές έως σήμερα, ως προς τους στόχους των εσόδων και σειράς άλλων παραμέτρων του.

Ακόμη όμως και εάν θεωρηθεί ότι το πρόγραμμα αυτό μπορεί να ολοκληρωθεί επιτυχώς, δεν εγγυάται την αδιασάλευτη λειτουργία του δημόσιου τομέα και κατ’ επέκταση της ομαλής οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου, σε περίπτωση ελεγχόμενης ή μη χρεοκοπίας.

Η ομαλή πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές χρήματος για την αναχρηματοδότηση μακροπρόθεσμων υποχρεώσεων έχει ανασταλεί και υπό το παρόν κλίμα μειωμένης εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη θεωρείται ιδιαίτερα αμφίβολο, ακόμη και σε περίπτωση πλήρους επίτευξης των στόχων του μνημονίου, ότι τούτη θα αποκτηθεί ξανά, στο ορατό μέλλον.

Όπως επεσήμανε χθες ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, «τέτοια ποσοστά χρέους μόνον σε πολεμικές περιόδους συναντώνται. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε σε κατάσταση πολέμου».

Σε τέτοια κατάσταση μας τοποθετούν και εκτιμήσεις αναλυτών όπως ο Gerard Lyons, επικεφαλής οικονομολόγος της Standard Chartered Bank, ο οποίος σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC-TV18 έκανε λόγο για αναδιάρθρωση «σε δύο - τρία χρόνια» για την Ελλάδα, αλλά και ο Kenneth Rogoff, καθηγητής του Πανεπιστημίου Harvard και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο οποίος σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg χθες τόνισε ότι «η Ελλάδα θα είναι πολύ τυχερή για να αποφύγει την αναδιάρθρωση».

Υπό τις παρούσες συνθήκες, η κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου οφείλει όχι μόνον να εντείνει τις προσπάθειές της για την πλήρη επίτευξη των όρων του μνημονίου που συνήψε με την τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ, προωθώντας τις προβλεπόμενες διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα δημοσιονομικής περιστολής, αλλά και να προσπαθήσει να αντιστρέψει τις εντυπώσεις της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για τη χώρα μας, υιοθετώντας αυστηρή πολιτική μηδενικών ελλειμμάτων στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Η πολιτική αυτή, όσο επίπονη και εάν κρίνεται, έχει ήδη υιοθετηθεί από σειρά ευρωπαϊκών κρατών, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης, και εγγυάται ότι όχι μόνον το ελληνικό δημόσιο θα είναι σε θέση να καταβάλει κανονικά και ανεμπόδιστα μισθούς και συντάξεις σε περίπτωση συνέχισης της αδυναμίας πρόσβασής του στις αγορές αλλά και ότι η πρόσβαση στις αγορές αυτές θα καταστεί κάποια ημέρα εφικτή, βάσει «λογικών» επιτοκίων.

Η πεισματική άρνηση της Γερμανίας να συναινέσει στη διεύρυνση της κεφαλαιακής βάσης του μηχανισμού στήριξης των κρατών-μελών της ευρωζώνης αλλά και στην έκδοση ευρωομολόγου προϊδεάζει για τις εξελίξεις.

Η Ελλάδα, προφανώς θα συνεχίσει να απολαμβάνει της στήριξης που οι Ευρωπαίοι εταίροι της σήμερα της παρέχουν, όμως τούτη δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη ούτε σε περίπτωση παρεκκλίσεων από το μνημόνιο, αλλά ούτε και εάν η τρέχουσα κρίση χρέους επεκταθεί πέραν της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, στην Ιβηρική ή σε άλλα τμήματα της ευρωζώνης.

Υπό τους παρόντες όρους του μνημονίου, δε, δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη η συνέχισή της και κατά την εκπνοή της σχετικής συμφωνίας.

Τότε, «όλα παίζουν».

[email protected]  




Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v