Ευρώ: Κάλλιο πέντε και στο χέρι…

Μπορεί να άργησαν λιγάκι, δίνοντας έτσι χρόνο στους απανταχού «σπεκουλαδόρους» να κάνουν «φύλλο και φτερό» την ευρωζώνη, αλλά τελικά οι Ευρωπαίοι τα κατάφεραν. Αποφάσισαν να ελέγξουν τους οίκους αξιολόγησης…

Ευρώ: Κάλλιο πέντε και στο χέρι…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Μπορεί να άργησαν λιγάκι, δίνοντας έτσι τον απαραίτητο χρόνο στους απανταχού «σπεκουλαδόρους» να κάνουν «φύλλο και φτερό» την ευρωζώνη, αλλά τελικά οι Ευρωπαίοι τα κατάφεραν.

Κατόρθωσαν να φθάσουν σε συμφωνία το βράδυ της Δευτέρας και το άφησαν να διαρρεύσει χθες, αφού πρώτα «έκατσαν» επάνω στην ιδέα δυο - τρεις ημέρες ώστε να το πιστέψουν και οι ίδιοι, σχετικά με τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής Αρχής που θα αναλάβει τον έλεγχο και την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

«Ο κόσμος το έχει τούμπανο και εμείς κρυφό καμάρι» για τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι οίκοι αυτοί στη δημιουργία της πιστωτικής κρίσης προ διετίας, αξιολογώντας τα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης (subprime) ωσάν να ήταν χρυσός, και αντίστοιχα στην κορύφωση της κρίσης στην ευρωζώνη τον τελευταίο χρόνο, προχωρώντας σε απανωτές υποβαθμίσεις κρατών της περιφέρειας, αφού όμως η αγορά είχε ήδη προεξοφλήσει τη δημοσιονομική τους κατάσταση, οδηγώντας τα spreads των ομολόγων τους έναντι των γερμανικών στα «ουράνια»…

Δραστηριότητες αντίστοιχες με αυτές έρχεται τώρα να εποπτεύσει η περίφημη Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority), που από τις αρχές του 2011 θα είναι σε θέση να εδραιώσει τον ρόλο της στη συγκεκριμένη αγορά και με την επιβολή κυρώσεων.

Βάσει του σχετικού νομοθετήματος, οίκοι αξιολόγησης όπως οι Standard and Poor's, Moody's και Fitch θα υποχρεούνται πλέον να εξασφαλίζουν ειδική άδεια άσκησης δραστηριοτήτων εντός της Ε.Ε. και να ανταποκρίνονται σε κώδικα «καλής λειτουργίας».

Η θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης Αρχής και η θέσπιση κανόνων που θα διέπουν τη λειτουργία του τομέα, δύο χρόνια μετά τη μερική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ και αφού η ευρωζώνη διέρχεται τη χειρότερη κρίση στην Ιστορία της, είναι ενδεικτική όμως και της ταχύτητας με την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση καταπιάνεται με τα προβλήματά της.

Αφού παίδεψε το «θέμα» από εδώ και από εκεί, συζητώντας το καλοκαίρι την ιδέα δημιουργίας ενός ημικρατικού «ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης» ως απάντηση στους τρεις ιδιωτικούς αμερικανικούς, τελικά θυμήθηκε τον ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν οι κρατικές οντότητες και περιορίστηκε στην άσκηση εποπτείας και στην επιβολή κυρώσεων στους τυχόν παραβάτες των κανόνων που η ίδια θέσπισε.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ, ίσως πείτε, και μάλιστα δικαίως.

Αλλά αυτή είναι η Ευρώπη του σήμερα. Ένα δυσκίνητο μόρφωμα ημιανεξάρτητων κρατών, με περισσότερες διαφορές παρά κοινά στοιχεία.

Δεν πρόκειται μόνον για τις διαφορές Βορρά - Νότου, όπως αυτές αποτυπώνονται σε όσα χωρίζουν τη Γερμανία από τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά κυριότερα στην απουσία πολιτικής βούλησης για την προώθηση πολιτικών καίριας σημασίας για την προστασία όσων ήδη δημιούργησε αυτό το μόρφωμα, με κυριότερο εξ αυτών τη νομισματική ένωση.

Ο φίλτατος κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μέσα στη βαθιά σοφία που τον διακρίνει, επεσήμανε χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε για να ανακοινώσει τη συνέχιση των έκτακτων μέτρων παροχής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα, αγοράς ομολόγων αλλά και διατήρησης του επιτοκίου της ΕΚΤ στο επίπεδο του 1%, ότι το πρόβλημα με το ακρωνύμιο «ΟΝΕ», δεν είναι το «Ν», ήτοι η νομισματική πολιτική, αλλά το «Ο», η οικονομική.

Η ΕΚΤ, ως ένας φορέας συμπαγής, με σαφείς καταστατικούς στόχους και εγρήγορση- κατόρθωσε από συστάσεως ευρωζώνης να προσφέρει σταθερότητα τιμών όμοια της οποίας δεν είχε γνωρίσει η Ευρώπη.

Τα κράτη-μέλη όμως της ευρωζώνης, με την άφρονα δημοσιονομική πολιτική που ακολούθησαν και την απουσία αντανακλαστικών για την εξάλειψη των αιτίων των δεινών τους, ευθύνονται για τη σημερινή κρίση.

Ένα τμήμα αυτών των αιτίων, ενδεχομένως το πιο απλό, αποφάσισαν να το αντιμετωπίσουν θεσπίζοντας Αρχή για τον έλεγχο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

Με το κυριότερο όμως, που είναι η απουσία ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης, τι θα κάνουν;

Διότι, εντάξει με το «Ν», με το «Ο» όμως τι θα γίνει, όπως λέγει και ο φίλτατος Τρισέ;


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v