Δίχως φάρμακο δεν υπάρχει και γιατρειά…

Οι Έλληνες πολιτικοί είχαν την ευκαιρία τους και την έχασαν. Πλέον τα ηνία της χώρας τα κρατούν άλλοι. Μη εκλεγμένοι αλλά με σχέδιο, μέθοδο και λεφτά ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Θα τους αφήσουμε να μας "γιατρέψουν";

Δίχως φάρμακο δεν υπάρχει και γιατρειά…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Οι Έλληνες πολιτικοί είχαν την ευκαιρία τους και την έχασαν.

Έκαναν ό,τι έκαναν όλα αυτά τα χρόνια και μας οδήγησαν εκεί που μας οδήγησαν.

Πλέον τα ηνία της χώρας τα κρατούν άλλοι.

Μη εκλεγμένοι και ξενόφερτοι, αλλά με σχέδιο, μέθοδο και λεφτά, ώστε να βγει η χώρα από την κρίση.

Τι λέει ακριβώς αυτό το σχέδιο;

Κοντολογίς λέει: κυρίες και κύριοι, πέραν των αμαρτιών του δημόσιου τομέα και όλων των άλλων που σας οδήγησαν εκεί που σας οδήγησαν, η οικονομία σας έχασε την ανταγωνιστικότητά της και για να βγείτε από τη δεινή θέση στην οποία έχετε περιέλθει πρέπει να ξαναβρείτε αυτήν τη χαμένη ανταγωνιστικότητα.

Δίχως ανταγωνιστικότητα δεν θα έχετε ανάπτυξη και δίχως ανάπτυξη δεν θα έχετε στον ήλιο μοίρα.

Για να ξαναβρείτε την ανταγωνιστικότητά σας και οι επιχειρήσεις σας να αρχίσουν και πάλι να πουλάνε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, οι εργασιακές σχέσεις πρέπει να είναι ελαστικότερες απ' ό,τι ορίζει το σημερινό καθεστώς και πρέπει να ξεχάσετε αυτά που ξέρατε περί κλαδικών ή εθνικών συμβάσεων εργασίας.

Ο εργοδότης θα πρέπει να συμφωνεί με τους εργαζομένους στην επιχείρηση το ύψος των αποδοχών.

Απλό δεν είναι;

Σε αυτό το σχέδιο η κ. Λ. Κατσέλη αντιδρά και εν μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, από τις οποίες εν πολλοίς εξαρτάται αν θα πάρουμε το "μπαγιόκο" των 9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο αλλά και την επόμενη δόση των 15 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, διατρανώνει την αντίθεσή της λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι αλλού.

Σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, το πρόβλημα της μειωμένης ανταγωνιστικότητας δεν έγκειται στο ύψος των αποδοχών και στην αύξηση που αυτές έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια, αλλά στη φορολογία και στη γραφειοκρατία του κράτους καθώς και στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή και πάλι στο κράτος…

Όπως μας είπε χθες στο "ΒΗΜΑ", η μειωμένη ανταγωνιστικότητα είναι αποτέλεσμα "κυρίως του υψηλού μη μισθολογικού κόστους εργασίας, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το υψηλό φορολογικό βάρος και η σημαντική επιβάρυνση εργαζομένων και κυρίως εργοδοτών από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης". Επιπλέον, υπάρχει το διοικητικό βάρος της γραφειοκρατίας, η χαμηλή κινητικότητα εργαζομένων, αναντιστοιχία δεξιοτήτων μεταξύ ζήτησης και προσφοράς εργασίας κ.ά.

Σύμφωνοι, φιλτάτη κ. Κατσέλη. Δεν θα διαφωνήσουμε. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε.

Όμως, όλα αυτά τα γνωρίζατε και εσείς και εμείς και ο κόσμος όλος.

Ότι η φορολογία είναι υψηλή, αφενός επειδή πρέπει να συντηρείται το παχύσαρκο και οκνηρό Δημόσιο και αφετέρου επειδή υπάρχει το φαινόμενο της φοροδιαφυγής, το γνωρίζει και ο τελευταίος φορολογούμενος.

Ότι η φοροδιαφυγή είναι ένα νοσηρό φαινόμενο που το κράτος αδυνατεί να πατάξει και συχνά-πυκνά ενθαρρύνει μέσω μέτρων όπως η περαίωση επίσης το ξέρουμε όλοι.

Όπως καλά γνωρίζουμε και τα δεινά στα οποία υποβάλλει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις αυτής της χώρας το τέρας της γραφειοκρατίας.

Για τις ασφαλιστικές εισφορές, την εισφοροδιαφυγή και για τον τρόπο με τον οποίο διοικούνται τα ταμεία ας μη μιλήσουμε. Είναι γνωστά πράγματα και βεβαίως συμβάλλουν στη διαμόρφωση συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των ειλικρινών επιχειρηματιών και των υπολοίπων.

Για όλα αυτά, όμως, φιλτάτη κ. Κατσέλη, και για το γεγονός ότι εξακολουθούν να είναι έτσι όπως είναι ποιος φταίει;

Οι πολιτικοί που κρατούν ή μάλλον κρατούσαν τα ηνία αυτού του κράτους όλα αυτά τα χρόνια.

Φταίνε οι άνθρωποι εκείνοι που, στην καλύτερη περίπτωση, απλώς διαπίστωναν το πρόβλημα και στη συνέχεια παρέμεναν αδρανείς αντί να το λύσουν.

Αν το είχαν λύσει, δεν θα την "πλήρωναν" σήμερα οι έρμοι οι εργαζόμενοι, που βεβαίως σε πολλές περιπτώσεις θα εισπράξουν μισθούς πείνας.

Την είχαν την ευκαιρία τους οι Έλληνες πολιτικοί, κ. Κατσέλη. Την είχαν και την έχασαν, δυστυχώς γι' αυτούς και πολύ ατυχέστερα για εμάς, που τους βάλαμε σε αυτήν τη θέση, αποδεχόμενοι όσα έκαναν.

Αυτά πληρώνουμε σήμερα, φιλτάτη κ. Κατσέλη, και καλά θα κάνουμε, αντί να διαπιστώνουμε για ακόμη μία φορά το πρόβλημα, να κάνουμε κάτι για να λυθεί.
Τους τρόπους, κατά τα φαινόμενα, τους γνωρίζετε…

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v