Άξιζε η "μπλόφα" Παπανδρέου;

Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ εάν ο φίλτατος κ. Γ. Παπανδρέου "μπλοφάριζε" ή όχι με το δίλημμα περί πρόωρων εκλογών. Ούτως ή άλλως, για να ανοίξει κανείς τα χαρτιά του πρέπει να προκληθεί, και αυτό χθες δεν έγινε.

Άξιζε η μπλόφα Παπανδρέου;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ίσως δεν θα μάθουμε ποτέ εάν ο φίλτατος κ. Γ. Παπανδρέου "μπλοφάριζε" ή όχι με το δίλημμα περί πρόωρων εκλογών.

Ούτως ή άλλως, για να ανοίξει κανείς τα χαρτιά του πρέπει να προκληθεί, και αυτό δεν έγινε.

Αντίθετα, το ήμισυ του εκλογικού σώματος γύρισε την πλάτη του όχι μόνο στο κυβερνών κόμμα αλλά και σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, καθιστώντας την αποχή τον μεγάλο νικητή των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών.

Υπήρξε η στάση αυτή έκφραση δυσαρέσκειας στο ενδεχόμενο νέας και αναγκαστικής προσφυγής στις κάλπες, μόλις έναν χρόνο μετά τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές και ενώ το κυβερνών κόμμα διαθέτει ήδη ισχυρή πλειοψηφία;

Αφορούσε σε μια συνολική αποστροφή προς το πολιτικό κατεστημένο και τους εκπροσώπους του, στον απόηχο όσων έμαθε και βίωσε ο ελληνικός λαός τους τελευταίους δώδεκα μήνες;

Είχε να κάνει με την ανησυχία σχετικά με τις καταστροφικές συνέπειες στην πορεία της οικονομίας και την ενδεχόμενη αδυναμία υλοποίησης των δεσμεύσεων της Ελλάδας έναντι της τρόικας ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ, που πιθανότατα θα συνόδευαν τη διενέργεια τυχόν πρόωρων εκλογών;

Ήταν έκφραση αβεβαιότητας και ανασφάλειας σχετικά με την έκβαση αυτών των εκλογών και την πολιτική περιπέτεια στην οποία θα οδηγούνταν ενδεχομένως ο τόπος μετά την "πρόωρη κάλπη";

Οποιοσδήποτε και εάν ήταν ο λόγος για τον οποίο ο ένας στους δύο ψηφοφόρους δεν πήγε χθες να ασκήσει τα εκλογικά του δικαιώματα, το μήνυμα ήταν σαφές.

Ήταν δε ένα μήνυμα το οποίο η παρούσα κυβέρνηση έως τώρα επέλεγε να μην προσμετρά και να μη λαμβάνει υπόψη της, μολονότι με τη στάση του ο λαός αυτός το διατράνωνε μήνες τώρα.

Ποιος ήθελε εκλογές;

Ποια από τα παραπάνω ερωτήματα δεν πλανιόνταν στο μυαλό σχεδόν όλων μας, το τελευταίο διάστημα;

Πώς ήταν δυνατόν η κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου να επιλέξει να αγνοήσει ότι το μέγεθος της αντίδρασης του κοινωνικού συνόλου στα θηριώδη μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο υπήρξε περιορισμένο καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου και ότι το εύρος των όποιων κινητοποιήσεων ήταν επί της ουσίας για "την τιμή των όπλων";

Η ανάγκη προώθησης ριζικότερων και σαφώς περισσότερο επίπονων μέτρων που θα προβάλει υπό το φως όσων θα μας "αποκαλύψει" η Eurostat τη 15η Νοεμβρίου, στον απόηχο πλέον της εκλογικής αναμέτρησης, απαιτεί αναμφίβολα έναν νέο γύρο κοινωνικής "συναίνεσης".

Θα είναι μέτρα σκληρά, με προφανείς επιπτώσεις στην καθημερινότητα χιλιάδων κατοίκων της χώρας αυτής, η αντοχή των οποίων ίσως πλέον δεν μπορεί να προεξοφληθεί.

Όμως, ας μην ξεχνάμε.

Πρόκειται για μέτρα που θα ληφθούν σε μεγάλο βαθμό επειδή ο υφιστάμενος μηχανισμός απέτυχε να ανταποκριθεί στο έργο του και δεν κατόρθωσε να αποδώσει τα "συμπεφωνημένα" με την τρόικα έσοδα.

Γι' αυτό όμως δεν ευθύνεται ο πολίτης.

Οι εκπρόσωποί του ευθύνονται και σε αυτούς αφορούσε το χθεσινό μήνυμα του εκλογικού σώματος, ως απάντηση στην παράτολμη και άδικη "μπλόφα" Παπανδρέου.

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v