Με νόμισμα το ευρώ και επιτόκια δραχμής

Η διασύνδεση της πιστοληπτικής ικανότητας των 4 κορυφαίων ελληνικών τραπεζών με εκείνην του Δημοσίου, από τη Fitch, αποτυπώνει τα δεινά στα οποία υποβάλλεται ο ιδιωτικός τομέας, εξαιτίας των αμαρτιών του Δημοσίου.

Με νόμισμα το ευρώ και επιτόκια δραχμής
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Η ευθεία διασύνδεση της πιστοληπτικής ικανότητας των τεσσάρων κορυφαίων ελληνικών τραπεζών με εκείνην του ελληνικού δημοσίου, χθες, από τον οίκο Fitch, αποτυπώνει με τον πλέον σαφή τρόπο τα δεινά στα οποία υποβάλλεται ο ιδιωτικός τομέας στη χώρα μας εξαιτίας των αμαρτιών του Δημοσίου.

Οι αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την αξιολόγηση της Ελλάδας και τις δημοσιονομικές εξελίξεις στη χώρα, σημειώνει η Fitch σε έκθεση που δημοσιοποίησε σχετικά με την πορεία του τραπεζικού κλάδου.

Μολονότι η Fitch κρίνει ως ικανοποιητικά τα επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειας της Εθνικής, της Eurobank, της Alpha Bank και της Πειραιώς (Tier 1 στο επίπεδο του 8,7% έως 11,4%), επισημαίνει ότι η δημοσιονομική και μακροοικονομική κατάσταση της χώρας καθιστά αναγκαία την ύπαρξη μεγαλύτερων κεφαλαιακών «μαξιλαριών» από εκείνα που απαιτούν οι ρυθμιστικές αρχές.

Ως λόγοι προβάλλονται από την αναλύτρια του οίκου, Christina Torrella, αφενός η υψηλή έκθεση των τεσσάρων τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο χρέος και αφετέρου η επιδεινούμενη μακροοικονομική εικόνα της χώρας και το γεγονός ότι υπό αυτές τις συνθήκες αναμένονται περαιτέρω αύξηση των επισφαλειών των πιστωτικών ιδρυμάτων καθώς και μικρότερη ζήτηση για δάνεια.

Τι θα μπορούσε να είναι σαφέστερο;

Το κυριότερο εργαλείο παροχής χρηματοδοτικού «οξυγόνου» σε μία οικονομία, ο τραπεζικός τομέας, «τιμωρείται» με αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας αντίστοιχη με εκείνην του ελληνικού δημοσίου, πρώτον, επειδή δάνεισε το κράτος και δεύτερον, επειδή το επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του οποίου κινείται είναι δυσμενές εξαιτίας και πάλι της κρίσης που δημιούργησε αυτό το κράτος.

Ως αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής και της αδυναμίας του τραπεζικού τομέα να δανειστεί με καλύτερους επιτοκιακούς όρους, υποφέρει σήμερα το σύνολο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην Ελλάδα, γεγονός που εντείνει και βαθαίνει την παρούσα οικονομική ύφεση.

Η ελληνική οικονομία κυριολεκτικά στραγγαλίζεται.

Ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας καλείται να ανταγωνιστεί εκείνον της ευρωζώνης, με όρους χρηματοδότησης «σικέ».

Πρώτον
, η κάνουλα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων είναι φραγμένη, εξαιτίας των αναγκών τους σε κεφαλαιακή επάρκεια και του φόβου των επισφαλειών, και δεύτερον, το κόστος αυτής της χρηματοδότησης είναι σαφώς υψηλότερο για τον Έλληνα από ό,τι για οποιονδήποτε άλλο επιχειρηματία της ευρωζώνης.

Ανταγωνισμός με αυτούς τους όρους είναι «σικέ» ανταγωνισμός και παίζεται με «σημαδεμένη τράπουλα».

Ποιο είναι σήμερα το πραγματικό όφελος για τον δανειολήπτη, επιχειρηματία ή μη, εάν είναι αναγκασμένος να δραστηριοποιείται σε μία χώρα της ζώνης του ευρώ, η οποία προσφέρει επιτόκια της δραχμής;

Η άμεση και ριζική εξάλειψη των δημοσιονομικών αμαρτιών που έχουν οδηγήσει τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση όφειλε να είναι καθήκον όλων και κυρίως εκείνων που κάθονται, ή προσδοκούν να καθίσουν, στην καρέκλα της εξουσίας…


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v