Γνωρίζουμε όσα και η «εξουσία»;

Στη βάση όσων γνωρίζουμε σήμερα και όσων θα μας αποκαλύψει η Eurostat στις 15 Νοεμβρίου, ποια πιστεύετε ότι θα είναι η τύχη της χώρας, δίχως το μνημόνιο; Υπάρχει άραγε «εναλλακτικός δρόμος»;

Γνωρίζουμε όσα και η «εξουσία»;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Όσοι κατά καιρούς κρατούν τα ηνία της εξουσίας διαθέτουν, ευλόγως, καλύτερη πρόσβαση στην πληροφόρηση και άρα είναι σε πλεονεκτικότερη θέση έναντι των υπολοίπων ώστε να αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες εξελίξεις.

Υπό το πρίσμα αυτό, όταν ο φίλτατος κ. Κ. Καραμανλής προκήρυσσε πρόωρες εκλογές για τον περυσινό Οκτώβριο ενώ κρατούσε ακόμη νωπή τη λαϊκή εντολή που είχε εξασφαλίσει μόλις δύο χρόνια νωρίτερα, γνώριζε πράγματα που οι υπόλοιποι αγνοούσαν.

Σήμερα, ο εξίσου φίλτατος κ. Γ. Παπανδρέου, επίσης από θέση ισχύος, δηλώνει ότι επιζητεί επαναβεβαίωση της ακόμη πιο νωπής εντολής που κρατά, την οποία έλαβε μόλις προ έτους, ώστε η κυβέρνησή του να φέρει σε πέρας το βαρύ μεταρρυθμιστικό έργο που ανέλαβε.

«Δεν γνωρίζαμε το εύρος ή το βάθος των προβλημάτων» πριν αναλάβουμε την εξουσία, τον ακούμε συχνά-πυκνά να δηλώνει, και άρα «ουσιαστικά βρεθήκαμε προ τετελεσμένων», με αποτέλεσμα να κάνουμε την ύστατη ώρα ό,τι μπορούσαμε για να σωθεί η χώρα.

Θέλοντας ή μη, δεν θα διαφωνήσουμε.
Στη βάση όσων γνωρίζουμε σήμερα και όσων θα μας αποκαλύψει η Eurostat στις 15 Νοεμβρίου, δεν έχουμε λόγο να το πράξουμε.

Όμως, ουδείς μπορεί να μας στερήσει το δικαίωμα να πιστέψουμε ότι και ο ίδιος, όπως και ο κ. Καραμανλής πριν από αυτόν, γνωρίζει πράγματα που εμείς, ίσως, αγνοούμε.

Όπως, για παράδειγμα, τις προθέσεις του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης για τη θέσπιση κανόνων που θα επιτρέπουν την ελεγχόμενη χρεοκοπία μιας χώρας-μέλους, από το 2013 και μετά, οπότε λήγει και η χρονική διάρκεια του μνημονίου επί του οποίου δανείζεται σήμερα η χώρα μας.

Συμφώνησε άλλωστε επ’ αυτών και ο ίδιος με την αντίστοιχα φίλτατη κ. Ά. Μέρκελ, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των 27.

Γνωρίζει, δηλαδή, ότι μετά το 2013 όσες χώρες ζητήσουν στήριξη των εταίρων τους για να ξεπεράσουν μια κρίση χρέους «ελληνικού τύπου» θα πρέπει να υποστούν όχι μόνον την εκχώρηση της ευθύνης για τη διαμόρφωση της οικονομικής πολιτικής στις Βρυξέλλες και στο ΔΝΤ, όπως πράττει σήμερα και η πατρίδα μας, αλλά και την επώδυνη διαδικασία μιας επιβεβλημένης από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναδιάρθρωσης χρέους, που θα περιλαμβάνει πιθανότατα και «κούρεμα» των πιστωτών.

Το δίλημμα, δε, ενώπιον του οποίου θέτει το εκλογικό σώμα ο κ. Παπανδρέου, «ψηφίστε τους υποψηφίους μας ή πάμε σε πρόωρες», προϊδεάζει και σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις τόσο του ιδίου όσο και των συνεργατών του σχετικά με την τύχη που θα έχει και η Ελλάδα μετά το 2013.

Ούτε στο σημείο αυτό μπορούμε να διαφωνήσουμε.

Ακόμη και αν επαληθευτεί το καλύτερο δυνατό σενάριο σχετικά με την πορεία υλοποίησης του μνημονίου και «κουτσά-στραβά» συνεχιστεί η δανειοδότησή μας από την τρόικα ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ έως τότε, το βάρος της εξυπηρέτησης του χρέους θα υπερβαίνει ακόμη και το επίπεδο του 8% του ΑΕΠ που προβλέπει η σχετική συμφωνία και θα είναι άρα υπέρμετρο για τις δυνατότητες της χώρας μας, η πρόσβαση της οποίας στις διεθνείς αγορές θα είναι ακόμη και τότε αμφίβολη.

Ως προς αυτό συμφωνεί όχι μόνον το ίδιο το ΔΝΤ, που εμφανίζεται να πιέζει την Ε.Ε. για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, αλλά ακόμη και η ίδια η κ. Μέρκελ, η οποία αφενός καθιστά σαφή την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο αλλαγής των όρων του μνημονίου, αφετέρου σπεύδει να φροντίσει και για την «επόμενη ημέρα», ήτοι μετά το 2013.

Τα γνωρίζει όλα αυτά ο κ. Παπανδρέου, όμως, έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα, τα γνωρίζουμε και εμείς ή τουλάχιστον οφείλουμε να τα γνωρίζουμε…

Δεν είναι, για παράδειγμα, άγνωστο ότι έως το 2013 το μεγαλύτερο μέρος του «συστημικού κινδύνου» που αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας της έκθεσής του σε ελληνικά ομόλογα, θα έχει μετατεθεί στους ώμους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αντίστοιχα, δεν είναι άγνωστο ότι η πιστή εφαρμογή του μνημονίου θα προσφέρει στη χώρα μας πρωτογενές πλεόνασμα έως τότε και θα καταστήσει άρα ευχερέστερη μια ενδεχόμενη «ελεγχόμενη χρεοκοπία».

Τέλος, δεν είναι άγνωστο ότι το παρόν πλαίσιο μέτρων δεν επαρκεί για την επίτευξη των στόχων που μας έχουν θέσει οι δανειστές μας, για την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών, και κατά συνέπεια οδηγούμεθα στη λήψη νέων και επιπρόσθετων μέτρων, ακριβώς ώστε να αποτραπούν τα «χειρότερα»...

Με άλλα λόγια, γνωρίζουμε ότι όσα δεν κάναμε πράξη όλα αυτά τα χρόνια, ώστε να αλλάξουν τα κακώς κείμενα στην Ελλάδα, έφτασε η ώρα να γίνουν πραγματικότητα.

Όμως, η γνώση αποκτά νόημα μόνον όταν μας υποβοηθά στη λήψη αποφάσεων.

Όπως στις 7 και στις 14 Νοεμβρίου…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v