Με τις αγορές δεν παίζουμε…

Με τις αγορές δεν παίζουμε. Δεν παίζουμε, διότι, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, μόνον χαμένοι μπορούμε να βγούμε. Τουλάχιστον αυτό δείχνει η πορεία των spreads και των CDS τις τελευταίες τρεις ημέρες.

Με τις αγορές δεν παίζουμε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με τις αγορές δεν παίζουμε. Τελεία και παύλα. Δεν παίζουμε, διότι, έτσι όπως έχουν τα πράγματα, μόνον χαμένοι μπορούμε να βγούμε.

Στις αγορές, για να μην ξεχνιόμαστε, φίλτατοι, ένα πράγμα «μετράει». Η ύπαρξη ή μη εμπιστοσύνης.

Για τη λειτουργία οποιασδήποτε «αγοράς», η έννοια της εμπιστοσύνης είναι θεμελιώδης.

Από την τραπεζική αγορά έως τη λαϊκή αγορά ή την αγορά χρήματος, εάν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη παύει να υφίσταται η ίδια η αγορά.

Εάν η νοικοκυρά δεν εμπιστεύεται τον πωλητή, δεν αγοράζει το καρπούζι. Εάν η τράπεζα πιστεύει ότι κάποιος δεν είναι φερέγγυος, δεν τον δανείζει.

Απλά πράγματα.

Έτσι λοιπόν, όταν το κύριο ζητούμενο σε σχέση με την πατρίδα μας είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή μας στις αγορές χρήματος, δεν είναι δυνατόν να διαγράφουμε μονοκονδυλιά τις θυσίες που έχει κάνει ο ελληνικός λαός επί ένα εξάμηνο χάριν της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής, στον βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων.

Χρειάστηκαν μόλις 48 ώρες από τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και τα υπονοούμενα περί πρόωρων εκλογών για να σπάσει ξανά το φράγμα των 800 μονάδων στην επιτοκιακή ψαλίδα των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών και να καταγραφεί συνολική άνοδος της τάξης των 150 - 170 μονάδων βάσης.

Η θεαματική στροφή του κ. Παπανδρέου χθες στις Βρυξέλλες με τη δήλωση ότι «η Ελλάδα είναι προσηλωμένη στον δρόμο της σταθεροποίησης και των μεγάλων μεταρρυθμίσεων» ίσως αποτελεί απομάκρυνση από την προηγούμενη θέση του και από το ενδεχόμενο πρόωρων εθνικών εκλογών, όμως ήδη η ζημιά έχει γίνει.

Ασφάλιστρα κινδύνου και spreads αυτό δείχνουν.

Οι ευθύνες βέβαια δεν αφορούν αποκλειστικά στον κ. Παπανδρέου και στην προσπάθειά του να θέσει το εκλογικό σώμα ενώπιον του διλήμματος «ΠΑΣΟΚ ή πρόωρες».

Οι ευθύνες ασφαλώς εκτείνονται και στον κ. Α. Σαμαρά, τη στάση του οποίου έναντι του μνημονίου ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ παρατηρούν και απορρίπτουν οι αγορές.

Πώς πιστεύετε ότι ήχησε στις αγορές ο ισχυρισμός του κ. Σαμαρά ότι ήταν δυνατόν «να τα πάρουμε και να φύγουμε» όταν ακόμη τα spreads ήταν χαμηλά και μπορούσαμε να το πράξουμε;

Πώς πιστεύετε ότι βλέπουν οι αγορές το ενδεχόμενο ανάληψης της εξουσίας από έναν άνθρωπο ο οποίος καταψήφισε το μνημόνιο στη Βουλή;

Φίλτατοι, κοντολογίς, η δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας δεν μας επιτρέπει, σε κανέναν από εμάς, να διακυβεύουμε χάριν της οποιασδήποτε σκοπιμότητας την εθνική προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

Το τίμημα ενδεχόμενης αποτυχίας της προσπάθειας αυτής θα είναι πολύ βαρύ για όλους μας.

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v