Η κινεζική αυτοκρατορία ξανακτυπά

Εκτιμούν ότι κρατούν τα ηνία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, καθορίζοντας ακόμη και τις δυνατότητες κρατών να δανειστούν. Η παντοκρατορία των οίκων αξιολόγησης, όμως, ίσως τελειώνει.

Η κινεζική αυτοκρατορία ξανακτυπά
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Συνέβαλαν καταλυτικά στην εκδήλωση της πιστωτικής κρίσης που έπληξε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα προ διετίας, μέσω της διαβόητης υπόθεσης των δανείων «subprime», και στη συνεπακόλουθη οικονομική ύφεση, αλλά ουδέποτε υπέστησαν κάποια κύρωση γι' αυτό.

Εκτιμούν ότι κρατούν τα ηνία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, καθορίζοντας ακόμη και τις δυνατότητες κρατών να δανειστούν.

Μόνη απειλή έως τώρα στην παντοκρατορία τους η ημι-εξαγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι προτίθεται να δημιουργήσει έναν αντίστοιχο αυτόνομο οργανισμό, που όμως μέχρι σήμερα έχει μείνει «στα χαρτιά».

Ο λόγος φυσικά για τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s, Moody’s Investors Service και Fitch Ratings, που έστεκαν ως τα μόνα σημεία αναφοράς στα οποία θα μπορούσε να προστρέξει το απανταχού επενδυτικό κοινό, ώστε να αποκτήσει ένα κριτήριο σχετικά με τον βαθμό κινδύνου που ενδεχομένως να συνόδευε την όποια κεφαλαιακή του τοποθέτηση.

Όλα αυτά, όμως, ίσως είναι ήδη παρελθόν χάρη στην «Dagong Global Credit Rating Co.».

Τον κινεζικό οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, ο οποίος προσδοκά να σπάσει το «μονοπώλιο» ή εν τέλει το ολιγοπώλιο των τριών δυτικών οίκων, ακόμη και στην αμερικανική αγορά.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, η Dagong κατατάσσει το χρέος που εκδίδει η Αυστρία, η 14η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία, στη δεύτερη υψηλότερη θέση της βαθμίδας αξιολόγησης που χρησιμοποιεί, ήτοι μία θέση χαμηλότερα από ό,τι την αξιολογούν οι Moody’s, S&P και Fitch, αμφισβητώντας έτσι ευθέως την παντοδυναμία τους.

Η αυστριακή «χρηματοοικονομική ισχύς έχει σαφώς εξασθενήσει. Η εξαγωγική της δομή, που βασίζεται σημαντικά στην εσωτερική αγορά της ευρωζώνης, δυσχεραίνει την οικονομική της ανάπτυξη», σημειώνει η Dagong στην ίδια ανακοίνωση.

Αντίστοιχα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το χρέος του Χονγκ Κονγκ κατατάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο της βαθμίδας αξιολόγησής της, ήτοι «ΑΑΑ», ενώ η S&P το χαρακτηρίζει ως «AA+», η Fitch ως «ΑΑ» και η Moody’s ως «Aa2».

Με άλλα λόγια, βάσει της αξιολόγησης της Dagong, το Χονγκ Κονγκ διαθέτει υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα από ό,τι η Αυστρία.

Τον Ιούλιο, με προηγούμενη ανακοίνωσή της, η Dagong είχε αξιολογήσει το χρέος που εκδίδει η Κίνα σε υψηλότερο επίπεδο από εκείνο που εκδίδουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ιαπωνία, ενώ συνολικά η εταιρία έχει εκδώσει αξιολογήσεις για 59 κράτη.

Όλα αυτά βεβαίως δεν «πέρασαν» απαρατήρητα.

Η αμερικανική «επιτροπή κεφαλαιαγοράς», η περίφημη Securities and Exchange Commission, απέρριψε τον προηγούμενο μήνα αίτηση της Dagong να αποκτήσει και στις ΗΠΑ την ιδιότητα του οίκου αξιολόγησης, επικαλούμενη αδυναμία διενέργειας επιτόπιων εποπτικών ελέγχων.

Κάτι που η Dagong λυσσαλέα αρνείται, επισημαίνοντας ότι από τις συνολικά δέκα εταιρίες, τη λειτουργία των οποίων έχουν εγκρίνει οι αμερικανικές αρχές, δύο είναι ιαπωνικές και μία καναδική.

Όμως, τόσο το αυξανόμενο «ειδικό» βάρος της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία όσο και το γεγονός ότι οι ΗΠΑ επαφίενται κυρίως στο Πεκίνο για την απορρόφηση του δικού τους, ήδη τερατώδους και ολοένα αυξανόμενου, δημόσιου χρέους, καθιστούν σαφές ότι η Δύση δεν θα μπορέσει να παραμείνει «αδιάφορη» για την Dagong.

Τουλάχιστον όχι για πολύ…
 
[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v