Σε όρους μνημονίου και μετά το 2013 η Ελλάδα

Το 2011 ίσως να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για τη χώρα μας, όπως υποσχέθηκε χθες ο φίλτατος κ. Γ. Παπανδρέου, όμως η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης ελάχιστα σημαίνει στην πραγματικότητα...

Σε όρους μνημονίου και μετά το 2013 η Ελλάδα
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το 2011 ίσως να είναι η τελευταία χρονιά ύφεσης για τη χώρα μας, όπως υποσχέθηκε χθες ο φίλτατος κ. Γ. Παπανδρέου ενώπιον του υπουργικού συμβουλίου, και όντως η Ελλάδα να επιστρέψει από το 2012 σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Το γεγονός όμως αυτό ελάχιστα σημαίνει στην πραγματικότητα.

Η επιστροφή θα είναι στα "χαρτιά", αφού το ελληνικό ΑΕΠ θα έχει υποχωρήσει κατά σχεδόν 10% την τριετία 2009 - 2011 και χιλιάδες επιχειρήσεις θα έχουν κλείσει, ενώ ο πραγματικός χρόνος εξόδου από τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα και η επιστροφή της χώρας στις αγορές, παραμένει ζητούμενο.

Η Ελλάδα όχι μόνο εξακολουθεί να είναι το πιθανότερο κράτος-μέλος της ευρωζώνης που θα οδεύσει προς χρεοκοπία αλλά, ακόμη και εάν ευοδωθεί πλήρως το παρόν πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και το 2013 κατορθώσουμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού της τάξης του 3% του ΑΕΠ, οι ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους μας θα είναι τεράστιες και θα αντιστοιχούν στο 8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της Citigroup Global Markets.

Με άλλα λόγια, ακόμη και υπό το πλέον ευνοϊκό σενάριο για τη χώρα μας, η Citigroup αμφιβάλλει για το ότι θα έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα και θεωρεί πιθανότερη εξέλιξη την παράταση των όρων δημοσιονομικής προσαρμογής και μετά το 2013, με ταυτόχρονη επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου των ΔΝΤ - Ε.Ε. - ΕΚΤ και ενδεχόμενη αύξησή του με επιπρόσθετο ποσό.

Για την ακρίβεια, η Citigroup εκτιμά ότι οι τερατώδεις δανειακές ανάγκες που θα αντιμετωπίσει η χώρα μας κατά την επομένη πενταετία καθιστούν τη χρεοκοπία της βέβαιη, εάν αφεθεί δίχως άλλη στήριξη και αναγκαστεί να επιστρέψει στις αγορές το 2013.

Το συνολικό χρέος της χώρας θα έχει ανέλθει έως και τα 360 - 365 δισ. ευρώ και ποσοστό περίπου 40% αυτού θα βρίσκεται στα χέρια της τρόικας, ήτοι του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ, που θα συνεχίσουν να κρατούν την τύχη της χώρας στα χέρια τους.

Παρά ταύτα, οι κύριες αιτίες για τις οποίες παρασχέθηκε η στήριξη προς την Ελλάδα παραμένουν σε ισχύ και παρά τις ενστάσεις που έσπευσε να διατυπώσει η Γερμανία στο ενδεχόμενο χρονικής παράτασης της διάρκειας αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ, με στόχο την πιστή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και την αποφυγή τυχόν παρεκκλίσεων από αυτό, η Citigroup εκτιμά ότι τελικά θα υπάρξει και νέα συναίνεσή της για την επιμήκυνση των όρων του δανείου.

Κομβικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, σημειώνει η Citigroup, αναμένεται να διαδραματίσει ο μηχανισμός EFSF που δημιουργήθηκε από τα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, για τη διάσωση όσων μελών του κινδυνεύουν από το φάσμα της χρεοκοπίας.

Αρκεί βεβαίως ο μηχανισμός αυτός να εξακολουθήσει να έχει διαθέσιμα κεφάλαια έως τότε και χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία ή ακόμη και η Ιταλία να μην τα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει…


[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v