Ποιος είπε ότι χρειάζονται νέα μέτρα;

Προφανώς και θα ληφθούν νέα μέτρα. Με τα έσοδα να υστερούν και το περυσινό έλλειμμα να διογκώνεται, πώς είναι δυνατόν να μη ληφθούν νέα μέτρα; Εκτός και εάν δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα…

Ποιος είπε ότι χρειάζονται νέα μέτρα;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αφού αλλάζουν τα δεδομένα βάσει των οποίων έγινε «ο λογαριασμός», γιατί δεν θα ληφθούν νέα μέτρα;

Προφανώς και θα ληφθούν και αυτό είπε χθες, μέσες - άκρες, και ο φίλτατος ο Ντομινίκ Στρος-Καν, του ΔΝΤ, προσθέτοντας ένα φαρδύ - πλατύ «δυστυχώς», που αλλάζουν ακόμη μια φορά τα δεδομένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά το 2009…

Βέβαια, ουδείς λέγει ότι αυτά τα νέα μέτρα θα ληφθούν μετά τις γιορτές, από το επόμενο έτος, ώστε να δικαιωθεί και η κυβέρνηση που λέει ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα… εφέτος, ήτοι για το επόμενο δίμηνο - τρίμηνο.

Ο «πονοκέφαλος» όμως, φίλτατοι, δεν είναι αν θα αλλάξει η σχέση ελλείμματος προς ΑΕΠ.
Εδώ πέρα που έχουμε φθάσει, ακόμη και αυτό ίσως να έχει μικρή σημασία πια.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι πού θα βρεθούν «τα λεφτά…».

Αν υπάρχει μια σημαντική απόκλιση σήμερα από τους στόχους του διαβόητου πλέον μνημονίου, αυτή αφορά στα έσοδα.

Όταν, δε, λέμε «έσοδα» εννοούμε βεβαίως τόσο την παράμετρο της ύφεσης, καθώς «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος ή εν τέλει του μη λαμβάνοντος», όσο και την παράμετρο της φοροδιαφυγής.

Από τη στήλη αυτή έχουμε επανειλημμένως υποστηρίξει το ενδεχόμενο αξιοποίησης των υπηρεσιών εξειδικευμένων ελεγκτικών οίκων από την κυβέρνηση, κάτι που ήδη έχει συμβεί τόσο σε μεγάλα νοσοκομεία της χώρας όσο και σε σειρά άλλων φορέων και υπουργείων.

Δίχως αμφιβολία, η αναμόρφωση την οποία επιχειρεί σήμερα ο φίλτατος υπουργός των Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στον φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό κάποια στιγμή θα αποδώσει καρπούς.

Για να έρθει όμως μια ώρα αρχύτερα αυτή η στιγμή, γιατί δεν βρίσκει ο φίλτατος Γεώργιος αποκούμπι στις υπηρεσίες αυτών των οίκων;

Της ίδιας άποψης εμφανίζεται να είναι και η αντιστοίχως φιλτάτη κ. Silvia Ardagna, της Bank of America - Merrill Lynch, η οποία σε ραπόρτο της με ημερομηνία 6 Οκτωβρίου εκτιμά διάφορα τινά, όπως ότι τελικώς θα το γλιτώσουμε το φαλιμέντο -και μπράβο της που βγαίνει και το λέει στα ίσια-, αν και υποστηρίζει ότι για να γίνει αυτό πρέπει τελικά να δούμε πώς θα μαζέψουμε τα «λεφτά».

Λέει, λοιπόν η κ. Ardagna, σε «ελεύθερη» μετάφραση, ότι δύο εκ των κυριοτέρων προβλημάτων της χώρας μας αφορούν πρώτον, στη φοροδιαφυγή και δεύτερον, στην αναποτελεσματική λειτουργία του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης, παραθέτοντας στοιχεία που έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας ως προς τις τρομακτικές καθυστερήσεις που σημειώνονται στην εκδίκαση φορολογικών υποθέσεων.

Σύμφωνα με την ίδια δε, αν και η παρουσία αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Ελλάδα ή η εκχώρηση του έργου της είσπραξης των φόρων σε τρίτους είναι ίσως ενδεικτικές της αδυναμίας μιας χώρας να «κυβερνηθεί» βάσει των δικών της δυνάμεων, ασφαλώς θα έχουν θετικές συνέπειες για την περαιτέρω πορεία της.

Η αλλαγή της φορολογικής νοοτροπίας και η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος απονομής της Δικαιοσύνης θα αργήσουν να φανούν στην πράξη.

Ο ορισμός «εντολοδόχων», όμως, εκτός των ορίων του σημερινού «συστήματος» θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία αυτή και εν τέλει θα μπορούσε να συνδράμει στην επίτευξη των στόχων περί εσόδων, καθιστώντας έτσι αχρείαστη τη λήψη των περίφημων «νέων μέτρων»…

Εφέτος ή του χρόνου….

[email protected]  



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v