Σώζοντας το ευρώ καταστρέφουμε την Ευρώπη;

Ακόμη και εάν η μυστική ομάδα κοινοτικών, που συγκροτήθηκε με στόχο την αποτροπή ενδεχόμενης χρεοκοπίας κράτους, υπό τον τίτλο "η ομάδα που δεν υπάρχει", όντως δεν υπήρξε, η Ευρώπη οφείλει να τη δημιουργήσει.

Σώζοντας το ευρώ καταστρέφουμε την Ευρώπη;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Ακόμη και εάν η μυστική ομάδα Ευρωπαίων αξιωματούχων, που συγκροτήθηκε με στόχο την αποτροπή του ενδεχομένου χρεοκοπίας κράτους-μέλους της ευρωζώνης, υπό τον τίτλο "η ομάδα που δεν υπάρχει", όντως δεν υπήρξε, η Ευρώπη οφείλει να τη δημιουργήσει.

Δύο ημέρες μετά τις αποκαλύψεις της αμερικανικής εφημερίδας "Wall Street Journal" σχετικά με τη σύσταση αυτής της ομάδας το 2008 στον απόηχο της κατάρρευσης της Lehman Brothers, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, πρότεινε δημόσια τη δημιουργία ανεξάρτητης συμβουλευτικής επιτροπής "σοφών", με αντικείμενο την εποπτεία των δημοσίων οικονομικών των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Με άλλα λόγια, την επισημοποίηση της ομάδας αυτής ή μάλλον του αντιστοίχου της για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πρόταση του φίλτατου κ.Τρισέ σημειώνεται με στόχο την κάλυψη του προφανούς κενού εποπτείας και συντονισμού των ευρωπαϊκών οικονομιών, το οποίο μόλις λίγους μήνες νωρίτερα είχε απειλήσει με κατάρρευση το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Εάν η Ελλάδα όφειλε να είναι ένα δημοσιονομικά πιο "φρόνιμο κράτος-μέλος", ή εάν η Κομισιόν όφειλε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της ελέγχοντας στενότερα τα στοιχεία που της δίνουν τα κράτη-μέλη, μάλλον δεν ενδιαφέρει.

Γεγονός παραμένει ότι οι λόγοι για τους οποίους εκδηλώθηκε η κρίση του ευρώ την προηγούμενη άνοιξη δεν έχουν ακόμη αρθεί, κάτι που παραδέχεται και ο άνθρωπος που πιστώνεται προσωπικά μεγάλο μέρος των ευσήμων για την εκτόνωσή της.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο φίλτατος κ. Τρισέ ανέφερε ότι στον τομέα της επίβλεψης της οικονομικής πολιτικής των χωρών-μελών της Ε.Ε. "δεν φτάσαμε ποτέ στο βέλτιστο σημείο".

Αύριο Τετάρτη, οι επίσης φίλτατοι κ. Χοσέ-Μανουέλ Μπαρόζο και Όλι Ρεν, πρόεδρος της Κομισιόν και κομισάριος επί των οικονομικών αντίστοιχα, θα επιχειρήσουν να καλύψουν αυτό το κενό εποπτείας με την ανακοίνωση πακέτου αυστηρών κυρώσεων για δημοσιονομικά "άτακτα" μέλη της Ε.Ε., όπως η χώρα μας, τα οποία θα ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ έως και 0,1% του ΑΕΠ των "αμαρτωλών" κρατών-μελών.

Ακόμη πιο αυστηρές κυρώσεις αναμένεται να προτείνει η Γερμανία, η οποία κατέχει το πλουσιότερο κοινοτικό πορτοφόλι και συνεισφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό σε οποιαδήποτε κοινοτική χρηματοδότηση.

Ο φίλτατος κ. Σόιμπλε, υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, αναμένεται να ζητήσει έως και την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου των κρατών-μελών που δεν μειώνουν επαρκώς το χρέος ή το έλλειμμά τους και βεβαίως την παύση της ροής κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς αυτές.

Καλά και άγια όλα αυτά, αλλά κατά τα φαινόμενα η Ευρωπαϊκή Ένωση επιχειρεί να θεραπεύσει το σύμπτωμα και όχι τη νόσο.

Οι αυστηρές κυρώσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως ισχυρό αντικίνητρο για τα κράτη-μέλη που υποτροπιάζουν σε δημοσιονομικά αμαρτήματα, αλλά θα έχουν μηδενική συνεισφορά για την αποτροπή μιας πιθανής χρεοκοπίας. Αντίθετα, θα επιτείνουν το πρόβλημα.

Αυτό που η Ευρώπη, ή μάλλον η ευρωζώνη, πραγματικά χρειάζεται για να μπορεί να υποστηρίζει ότι το νόμισμά της έχει μέλλον είναι ενιαία οικονομική διακυβέρνηση.

Αλλά τότε θα μιλάμε για δύο εντελώς ξεχωριστές οντότητες.

Αφενός, για την Ομόσπονδη Ευρωζώνη, καθώς οικονομική ενοποίηση συνεπάγεται και πολιτική, και αφετέρου για την "περιφέρεια" της Ευρώπης, ήτοι τις λοιπές 11 χώρες που σήμερα συμμετέχουν στην Ε.Ε. αλλά βρίσκονται εκτός ευρωζώνης.

Μπορεί όμως η ανάγκη διάσωσης του ευρώ να οδηγήσει σε μια "de facto" διάσπαση της "Ευρωπαϊκής Ένωσης";

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v