Μόνον η "κόντρα" πουλάει;

Χρόνια τώρα στην Ελλάδα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας για δικαστήρια και απονομή δικαιοσύνης είναι η ενδεκάτη εντολή… ήτοι "ου μπλέξεις". Όταν το "σύστημα" επιτέλους αλλάζει, ο "κόσμος" δεν ενδιαφέρεται;

Μόνον η κόντρα πουλάει;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Αν δεν μπορείς να βρεις το δίκιο σου, τότε χάνεις την εμπιστοσύνη σου προς το σύστημα, και αν συμβεί αυτό, τότε η ώρα της συνολικής κατάρρευσης δεν αργεί.

Χρόνια τώρα στην Ελλάδα το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας όταν ακούμε για δικαστήρια και σύστημα απονομής δικαιοσύνης είναι η ενδεκάτη εντολή…, ήτοι "ου μπλέξεις".

Οι υποθέσεις σέρνονται για χρόνια στις αίθουσες των αστικών και των ποινικών δικαστηρίων, η μία αναβολή εκδίκασης διαδέχεται την άλλη, η υποψία του "παραδικαστικού" πάντα ελλοχεύει και οι πολίτες οδηγούνται στα όρια της απόγνωσης, λυγίζοντας κάτω από το οικονομικό αλλά συχνά και ψυχικό κόστος της διαδικασίας, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεσή τους.

Ως συνέπεια, οι τρομακτικές καθυστερήσεις στη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης δεν αποτελούν μόνον παράγοντα "διαιώνισης" της αδικίας και της παρανομίας, κοινής, οικονομικής, ή άλλης, αλλά και παράγοντα που υποβοηθά την επικράτηση της αδιαφάνειας, καθιστώντας τη χώρα μας ακόμη λιγότερο ελκυστική για όποιον ενδιαφέρεται να επενδύσει σε αυτήν.

Υπό το πρίσμα αυτό, τα δύο νομοσχέδια που παρουσίασε ο φίλτατος υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Καστανίδης, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Θεσσαλονίκη, αποτελούν ενδεχομένως σημαντικότερες ρυθμίσεις για την προώθηση της οικονομικής ζωής του τόπου, ακόμη και από εκείνες που παρουσίασε ο εξίσου φίλτατος υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης για την ταχεία προώθηση των "μεγάλων επενδύσεων" στη χώρα μας.

Πλέον δικαστικές διαδικασίες διοικητικού χαρακτήρα, που "τραβούσαν" έως και μία δεκαετία έως ότου τελεσιδικήσουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, θα ολοκληρώνονται σε πολύ συντομότερα διαστήματα, αφού οι διάδικοι θα μπορούν να οδηγήσουν κατευθείαν την υπόθεσή τους στο ανώτατο διοικητικό δικαστήριο.

Αντίστοιχα, την ίδια επιλογή μπορεί να κάνει και ένα κατώτερο δικαστήριο, εφόσον η υπόθεση κρίνεται μεγάλης σπουδαιότητας και αφορά σε μεγάλο αριθμό πολιτών, όπως για παράδειγμα η υπόθεση των "αυθαίρετων" κτισμάτων.

Με άλλη ρύθμιση, σε περιπτώσεις αναβολής δίκης η υπόθεση θα πρέπει να εκδικαστεί με την ίδια σύνθεση δικαστηρίου, στερώντας έτσι "το δικαίωμα επιλογής" που είχαν έως τώρα ορισμένοι δικηγόροι, αναβάλλοντας συνεχώς την επίμαχη υπόθεση έως ότου εξασφαλίσουν σύνθεση της "αρεσκείας τους".

Με το έτερο νομοσχέδιο του κ. Καστανίδη εισάγεται ο θεσμός της ποινικής συνδιαλλαγής για αδικήματα που αφορούν σε περιουσιακά δικαιώματα και ιδιοκτησία (με την εξαίρεση των εγκλημάτων βίας) αν ο ένοχος αποζημιώσει πλήρως τον θιγέντα, και ως εκ τούτου η υπόθεση ολοκληρώνεται εκτός των αιθουσών των δικαστηρίων.

Αντίστοιχες ρυθμίσεις υπάρχουν σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και περίπου το 60% - 86% αυτών διευθετείται εξωδικαστικά, σύμφωνα με στοιχεία του κ. Καστανίδη.

Χαράς ευαγγέλια θα σκεπτόταν κανείς.

Τέλος στην αδιαφάνεια, αποσυμφόρηση των δικαστηρίων αλλά και μείωση του χρόνου εκδίκασης των υποθέσεων.

Εις μάτην όμως.

Από όσα έγιναν στο υπουργικό συμβούλιο της προηγούμενης Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, τα φώτα της δημοσιότητας έκλεψαν οι ενστάσεις συναδέλφων του κ. Παμπούκη, ήπιες ή εντονότερες, στο -κατά τα λοιπά θεάρεστο- νομοσχέδιό του περί επενδύσεων.

Η Δικαιοσύνη δεν αφορά στους Έλληνες πολίτες;

Θα μείνουμε για πάντα στην άποψη ότι "μόνον η κόντρα πουλάει";

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v