Αφήστε τους ελεύθερους να επενδύσουν…

Η επιχειρηματικότητα είναι συνυφασμένη με τον Έλληνα και πρέπει επιτέλους να τερματισθεί ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της οικονομίας από το κράτος. Όταν το κράτος δεν επενδύει, αφήστε τους ιδιώτες ελεύθερους να το πράξουν.

Αφήστε τους ελεύθερους να επενδύσουν…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν το "κλειδί" για την έξοδο της χώρας από την οικονομική ύφεση είναι η τόνωση της επιχειρηματικότητας, τότε η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, και μάλιστα από το 2011, αντί της σταδιακής κατάργησής του κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως, όπως προέβλεπε αρχικά το φορολογικό νομοσχέδιο, αποτελεί προφανώς ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Πρόκειται, όμως, ακριβώς γι' αυτό: για ένα βήμα.

Ο μακρύς δρόμος για την επιστροφή της χώρας σε αναπτυξιακή πορεία απαιτεί, πρώτα από όλα, σταθερότητα.

Σταθερότητα στο φορολογικό περιβάλλον, απουσία συνεχών "εκπλήξεων" μέσω έκτακτων εισφορών, ή άλλων "έκτακτων φόρων", ακόμη και εάν έρχονται με τη μορφή "νομιμοποίησης παρανομιών", όπως το μέτρο της περαίωσης, αλλά βεβαίως και εξάλειψη της γραφειοκρατίας.

Ακριβώς τα πράγματα, που τόσο διακαώς επιθυμεί ο φίλτατος υπουργός Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκης να ισχύσουν για τις "μεγάλες επενδύσεις", πρέπει έως έναν βαθμό τουλάχιστον να ισχύσουν και για τη λοιπή επιχειρηματικότητα.

Ορθώς πρέπει να διευκολυνθεί ο δρόμος για την πραγματοποίηση επενδύσεων και βεβαίως πρέπει να μειωθεί η γραφειοκρατία φερ’ειπείν για το "άνοιγμα" νέων επιχειρήσεων σε ανεκτά χρονικά επίπεδα, όπως αυτά που ισχύουν στον λοιπό ανεπτυγμένο κόσμο.

Όμως, για όλους και όχι μόνο για τους λίγους.

Η επιχειρηματικότητα είναι συνυφασμένη με τον Έλληνα και πρέπει επιτέλους να τερματισθεί αυτός ο ασφυκτικός εναγκαλισμός της οικονομίας από το κράτος.

Αντίστοιχα, εάν θεωρήσουμε ότι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης, πέραν της χαμηλότερης φορολογίας, την ελκυστικότητα της χώρας μας και την ανταγωνιστικότητά της έναντι άλλων κρατών ως τόπου πραγματοποίησης επενδύσεων θα τόνωνε σημαντικά η εμπέδωση του αισθήματος της σταθερότητας μεταξύ των μελών της επιχειρηματικής κοινότητας.

Με άλλα λόγια, ένα σταθερός φορολογικός συντελεστής για τον συνολικό χρόνο της επένδυσης, ανεξαρτήτως της πορείας των λοιπών φορολογικών συντελεστών για το επίμαχο διάστημα, όπως και υψηλοί συντελεστές απόσβεσης, για μία τριετία ή πενταετία, που θα καθιστούσαν ακόμη χαμηλότερη την πραγματική φορολόγηση.

Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση θα λειτουργούσε και η υιοθέτηση ενός ειδικού φορολογικού συντελεστή, φερ’ ειπείν 10%, για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ή κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, ο οποίος αντιστοιχεί στο 18% του ελληνικού ΑΕΠ, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα συνέβαλαν στον περιορισμό των εισαγωγών πετρελαίου, για τις εταιρίες ανάπτυξης λογισμικού, που θα τόνωναν την απασχόληση μεταξύ των νέων επιστημόνων του κλάδου, για την εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία, ώστε να έχει χαμηλότερο κόστος λειτουργίας και να προμηθεύει τα δημόσια νοσοκομεία σε χαμηλότερες τιμές, και ούτω καθεξής…

Τα μέτρα που θα τόνωναν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό.

Εάν η κυβέρνηση επιθυμεί όντως να τα βρει, δεν έχει παρά να ρωτήσει εξέχοντες επιχειρηματίες στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, από όπου ίσως κατά τη διαδικασία αυτή αλιεύσει και το όποιο επιχειρηματικό ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση επενδύσεων στη χώρα μας.

Όμως, πριν από όλα αυτά, πρέπει να πράξει ένα και μόνο πράγμα:

Να πείσει ότι είναι όντως "φιλική" προς την επιχειρηματικότητα και να το δηλώσει τόσο προφορικά όσο και με πράξεις…

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v