Γιατί να πιστέψουμε την Ελλάδα;

Για να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη των αγορών πρέπει αυτές να "νιώσουν" ότι τους λέμε την αλήθεια σχετικά με τα δημόσια οικονομικά μας. Πόσο τις βοηθούμε όμως με τη στάση μας;

Γιατί να πιστέψουμε την Ελλάδα;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Εάν η Ελλάδα τελικά καταρρεύσει και οδηγηθεί σε κάποιου είδους αναδιάρθρωση του χρέους της, τούτο δεν θα οφείλεται ούτε στη βαθύτερη του αναμενομένου οικονομική ύφεση, στην οποία την οδηγούν τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ούτε βεβαίως στο ότι οι ίδιοι οι Έλληνες δεν δέχθηκαν να κάνουν θυσίες για τη διάσωση της χώρας.

Θα είναι αποτέλεσμα της παντελούς απώλειας της αξιοπιστίας μας στις διεθνείς αγορές.

Μιας διαδικασίας που συντηρείται ακόμη και αποτυπώνεται ξεκάθαρα τόσο στο επίπεδο της ψαλίδας που έχουν τα ελληνικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, η οποία διευρύνθηκε για ακόμη μία ημέρα χθες, σκαρφαλώνοντας στις 952 μονάδες βάσης, όσο και σε αποκαλύψεις ότι η χώρα μας ακόμη κρατά τους Ευρωπαίους εταίρους της στο σκοτάδι σχετικά με το πραγματικό ύψος του χρέους της.

Σχεδόν ένα έτος μετά την επίσημη παραδοχή της Ελλάδας ότι τα στοιχεία που παρείχε στην Ε.Ε. σχετικά με τη δημοσιονομική της κατάσταση δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και περίπου επτά μήνες μετά την υποβολή αιτήματος της Eurostat προς την ελληνική κυβέρνηση σχετικά με τις ακριβείς διαστάσεις του δημόσιου χρέους, ο επικεφαλής της Eurostat, κ. Walter Radermacher, υπαινίσσεται με συνέντευξή του στο Bloomberg ότι ακόμη και μέχρι τον προηγούμενο μήνα, τον Αύγουστο, η Ελλάδα επιχείρησε να συσκοτίσει την εικόνα του χρέους της.

"Τον Αύγουστο, η Ελλάδα έκανε μια πρόταση σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού της συνολικής επίπτωσης (σ.σ.: επί του ύψους του χρέους) των 'off-market swaps' (ήτοι, σύνθετων παραγώγων προϊόντων επί κρατικών ομολόγων, βάσει των οποίων παρέχεται η δυνατότητα εμφάνισης τμήματος του χρέους με χρονική υστέρηση), δίχως να συμπεριλάβει ούτε ένα από τα σχετικά συμβόλαια", δήλωσε ο κ. Radermacher προς το Bloomberg, αμφισβητώντας εμμέσως πλην σαφώς την πρόθεση της χώρας μας να παρουσιάσει την πλήρη εικόνα.

Ο ίδιος, ο οποίος κρατούσε τα ηνία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας πριν αναλάβει αυτά της Eurostat, ελπίζει ότι θα βρει την άκρη του νήματος στη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα αυτόν τον μήνα, ως επικεφαλής κλιμακίου της υπηρεσίας του, της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Στο μικροσκόπιο της ομάδας του θα είναι η χρήση αυτών των πολύπλοκων χρηματοοικονομικών εργαλείων, η "εισαγωγή" των οποίων έγινε στη χώρα μας από την Goldman Sachs, την περίοδο 2000 - 2001, εντάθηκε μετά το 2004 και -σύμφωνα με τον κ. Radermacher- εκτιμάται ότι τερματίστηκε περί το 2008, αν και βάσει εσωτερικού εγγράφου της ΕΚΤ δεν αποκλείεται να συνεχίστηκε και το 2009.

"Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που είπε ψέματα σχετικά με τη χρήση αυτών των πολύπλοκων συμβολαίων swap, μετά το αίτημα που απηύθυνε προς ευρωπαϊκές χώρες η Eurostat το 2008 να αναφέρουν τη χρήση τους", σημείωσε ο κ. Radermacher.

Η Γερμανία, η Ιταλία, η Πολωνία και το Βέλγιο, όπως και η Ελλάδα έλαβαν προκαταβολές πληρωμών από παράγωγα προϊόντα, είπε ο κ. Radermacher τον Απρίλιο στη διάρκεια ακρόασής του από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. "Η διαφορά είναι", σημείωσε στη συνέντευξή του προς το Bloomberg, "ότι όταν το 2008 η Eurostat ζήτησε (σ.σ.: στοιχεία) από τις άλλες χώρες σχετικά με τα συμβόλαια αυτά, εκείνες τα έδωσαν και αναπροσάρμοσαν το ύψος του χρέους τους"…

"Εάν υπήρχε μια αίσθηση ότι η λογιστική απεικόνιση των πραγμάτων είναι πραγματική, θα ένιωθα καλύτερα σχετικά με επενδύσεις (σ.σ.: στην Ελλάδα)", είπε στο Bloomberg ο κ. Robin Marshall, διευθυντικό στέλεχος της βρετανικής Smith & Williamson Investment Management, η οποία διαχειρίζεται 20 δισ. δολ. και κατέχει ελληνικά ομόλογα.

"Για τους επενδυτές, η εμπιστοσύνη στηρίζεται τόσο στην πεποίθηση όσο και στα ίδια τα νούμερα", συμπλήρωσε.


[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v