Δημοσιονομικές «θεωρίες συνωμοσίας»

Με χρέος που υπερβαίνει τα $13,2 τρισ. και με έλλειμμα σχεδόν 1,5 τρισ., ή ποσοστό άνω του 90% του ΑΕΠ τους, οι ΗΠΑ θα ήταν πιθανότατα σε κατάσταση δημοσιονομικής επιτήρησης εάν ήταν μέλος της ευρωζώνης.

Δημοσιονομικές «θεωρίες συνωμοσίας»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Επειδή οι θεωρίες συνωμοσίας δεν αγγίζουν πάντα τη σφαίρα του εξωφρενικού, ίσως δεν θα έπρεπε να απορρίψουμε, τουλάχιστον όχι αμέσως, εκείνες τις οποίες συνδέουν τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει στη διάρκεια των τελευταίων μηνών τα αγγλοσαξονικά μέσα ενημέρωσης κατά της ευρωζώνης με τις ανάγκες χρηματοδότησης του αμερικανικού χρέους.

Με χρέος που υπερβαίνει τα 13,2 τρισ. δολ. και με έλλειμμα σχεδόν 1,5 τρισ. δολ., ή ποσοστό άνω του 90% του ΑΕΠ τους, οι ΗΠΑ θα ήταν πιθανότατα σε κατάσταση δημοσιονομικής επιτήρησης εάν συγκαταλέγονταν στα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Μία Πολιτεία, η Καλιφόρνια, έχει ήδη βαρέσει φαλιμέντο και κοιτά προς την Ουάσινγκτον για βοήθεια, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμφανίζει καμία διάθεση, τουλάχιστον προς το παρόν, να περιορίσει τις δαπάνες του προϋπολογισμού, υπό το φως της αδυναμίας που εξακολουθεί να εμφανίζει η αμερικανική οικονομία.

Την ίδια ώρα, η μη ομόσπονδη αλλά κατακερματισμένη στα εθνικά της κράτη-μέλη «Ευρωπαϊκή Ένωση» υποβάλλεται σε λυσσαλέες δημοσιονομικές περικοπές, τόσο στη λεγόμενη περιφέρειά της όσο και στον σκληρό πυρήνα της, τμήμα του οποίου έχει υιοθετήσει τη σκληρότερη δυνατή δημοσιονομική προσέγγιση, ήτοι μηδενικά ελλείμματα.

Σε χρονικό ορίζοντα διετίας ή τριετίας, υπό την προϋπόθεση ότι η ευρωζώνη θα έχει κατορθώσει να διατηρηθεί αλώβητη και να μην έχει διασπασθεί εις τα εξ ων συνετέθη, ποια οικονομική ζώνη πιστεύετε ότι θα απολαμβάνει καλύτερους όρους δανεισμού;

Οι υπερχρεωμένες ΗΠΑ ή η ευρωζώνη των σχεδόν μηδενικών ελλειμμάτων;

Ποια εκ των δύο θα χαίρει της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας;

Το γεγονός ήδη επεσήμανε και η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα Moody’s, η οποία φρόντισε να θυμηθεί τα δημοσιονομικά προβλήματα των ΗΠΑ ακριβώς τη στιγμή όπου η κυβέρνηση Ομπάμα έθετε προ των ευθυνών τους τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, καθιστώντας τους υπόλογους και ποινικά υπεύθυνους για την ορθότητα των αξιολογήσεών τους.

«Μας θυμηθήκατε εσείς; Να σας θυμηθούμε και εμείς», ίσως σκέφθηκε κάποια ψυχή στα ανώτατα κλιμάκια της εταιρίας και έκρουσε χθες τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το δημοσιονομικό ζήτημα των ΗΠΑ, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο σχέδιο για την αντιμετώπιση του συνεχώς αυξανόμενου χρέους, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει την παρούσα αξιολόγηση του τριπλού Α που κατέχει.

Το προφανές έλεγε ο άνθρωπος.

Όμως το προφανές, στην περίπτωση των ΗΠΑ, δεν είναι πάντα και εμφανές.

Είναι μάλλον δυσδιάκριτο μεταξύ των επιθυμιών του Λευκού Οίκου να αναθερμάνει την οικονομική δραστηριότητα μέσω της παροχής σχεδόν ακατάπαυστης ρευστότητας στην οικονομία, της αναμόρφωσης του εκεί συστήματος υγείας και των αναγκών συντήρησης δύο εμπόλεμων μετώπων, στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ.

Αργά ή γρήγορα, όμως, θα γίνει εμφανές σε όλους…


[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v