Υποβάθμιση, όπως και να έχει…

Η Ιρλανδία χτυπά σήμερα την πόρτα των αγορών, μία ημέρα μετά την υποβάθμισή της, ζητώντας περίπου 1,5 δισ. με εξαετή και δεκαετή ομόλογα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η απόφαση της Moody's δεν τη βοηθά...

Υποβάθμιση, όπως και να έχει…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

"Πάτε καλά, αλλά θα σας υποβαθμίσουμε
Πιστεύουμε ότι έχετε περάσει τον κάβο, αλλά εμείς εκεί…. Θα σας υποβαθμίσουμε".

Κοντολογίς, αυτό είπε χθες η φίλτατη Moody's στην επίσης φίλτατη αλλά και ασθμαίνουσα Ιρλανδία ενώ μείωνε την πιστοληπτική της αξιολόγηση από το επίπεδο "Aa1" στο "Aa2", προφανώς για τη βοηθήσει να πάει… χειρότερα.

Η χθεσινή απόφαση της Moody's για την Ιρλανδία είναι αντιπροσωπευτική της τακτικής που ακολούθησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, τουλάχιστον έναντι των κρατών στην περιφέρεια της ευρωζώνης.

Μία τακτική που αφορά στη λήψη αποφάσεων υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας των εμπλεκόμενων κρατών, με σημαντική χρονική υστέρηση έναντι των πραγματικών υποκείμενων οικονομικών γεγονότων και με αποτέλεσμα τη μεγέθυνση των αρνητικών επιπτώσεων στα κράτη αυτά.

Η Moody's επικαλέστηκε χθες κυρίως δύο λόγους για την υποβάθμιση της Ιρλανδίας:

Πρώτον, τη μείωση της χρηματοοικονομικής ισχύος της και, δεύτερον, το αυξανόμενο κόστος διάσωσης μονάδων του τραπεζικού τομέα.

Και όλα αυτά ενώ μόλις την προηγουμένη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Μπράιαν Λένιχαν, είχε ανακοινώσει ότι η δημοσιονομική θέση της χώρας σταθεροποιείται και ότι η Ιρλανδία εξέρχεται της ύφεσης, αν και το κόστος ενίσχυσης του τραπεζικού τομέα βαρύνει περαιτέρω το επίπεδο του χρέους της.

Το δε απίθανο της υπόθεσης αυτής είναι ότι και η ίδια η Moody's εκτιμά πως η Ιρλανδία πηγαίνει καλύτερα, γεγονός που επισήμανε και ο επικεφαλής αναλυτής της κ. Ντίτμαρ Χόρνουνγκ στη διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξής του προς το πρακτορείο Bloomberg, λέγοντας ότι "έχουμε μια εποικοδομητική άποψη (σ.σ.: για τη χώρα). Συμφωνούμε ότι η Ιρλανδία έχει κάνει στροφή (σ.σ.: has turned the corner)".

Το δε ενδιαφέρον με την περίπτωση της Ιρλανδίας, έναντι της Ελλάδας για παράδειγμα, είναι ότι τα δημοσιονομικά της προβλήματα δεν οφείλονται σε λανθασμένες τακτικές που ακολούθησαν οι εκεί κυβερνήσεις, αλλά στην υστέρηση φορολογικών εσόδων ως συνέπεια της βαθιάς ύφεσης που έπληξε τη χώρα και ιδιαίτερα τον τομέα των ακινήτων.

Το δημοσιονομικό της έλλειμμα εκτοξεύτηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ στο επίπεδο του 14,3% πέρυσι, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο της ευρωζώνης.

Μολονότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι στοχεύει να ευθυγραμμίσει το έλλειμμα με το κοινοτικό πλαφόν του 3%, έως το 2014, αναλυτές προβλέπουν ότι τούτο δεν θα είναι εφικτό, αλλά ότι αντίθετα θα υπάρξει διεύρυνσή του στο επίπεδο του 19,8% φέτος εξαιτίας των κονδυλίων ύψους 13 δισ. ευρώ που θα δοθούν για την ενίσχυση δύο πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Ιρλανδία, πάντως, χτυπά σήμερα την πόρτα των διεθνών αγορών, μία ημέρα μετά την υποβάθμισή της ζητώντας περίπου 1,5 δισ. ευρώ, με εξαετή και δεκαετή ομόλογα.

Το κόστος που θα κληθεί να επωμιστεί δεν είναι απολύτως σαφές.
Αυτό που είναι σαφές, ωστόσο, είναι ότι η χθεσινή απόφαση της Moody's δεν τη βοηθά…

Το spread των ιρλανδικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε χθες στις 286 μονάδες βάσης.

Εάν η τάση αυτή αντικατοπτριστεί και στη σημερινή δημοπρασία, μεγεθύνεται το συνολικό χρέος της χώρας και δυσχεραίνεται η έξοδός της από την κρίση.

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v