Νόμισμα ή ανέκδοτο το ευρώ;

Μήπως η όλη υπόθεση του ευρώ πρέπει να οδηγηθεί εκ νέου στο «σχεδιαστήριο» και οι κανόνες για τη λειτουργία αυτού του νομίσματος να «ξαναγραφούν»; Τα φαινόμενα των ημερών μάλλον αυτό υποδεικνύουν…

Νόμισμα ή ανέκδοτο το ευρώ;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Με έλλειμμα κεντρικής κυβέρνησης ύψους περίπου 1,4 τρισ. δολ. για το τρέχον έτος και συνολικό χρέος 13,2 τρισ. δολ., ή ποσοστό άνω του 90% του ΑΕΠ τους, οι ΗΠΑ από δημοσιονομικής πλευράς δεν βρίσκονται σήμερα σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ορισμένα κράτη στη λεγόμενη περιφέρεια της ευρωζώνης.

Όμως, η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα συνεχίζει να εμπιστεύεται πολύ περισσότερο το αμερικανικό δολάριο παρά το ευρώ.

Ως καταξιωμένο αποθετικό νόμισμα, το δολάριο κυριαρχεί σήμερα στις διεθνείς αγορές, ενώ το ευρώ, παρά την πρόσφατη ανάκαμψή του, δεν χαίρει της ίδιας αίγλης.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Οι απαντήσεις ίσως είναι πολλές, με επίκεντρο πάντα την ισχύ της οικονομίας, αλλά στο τέλος μιας μακράς συζήτησης οι λόγοι είναι αμιγώς πολιτικού χαρακτήρα.

Οι ΗΠΑ απολαμβάνουν σήμερα την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας επενδυτικής κοινότητας διότι την έχουν πείσει ότι διαθέτουν την πολιτική αποφασιστικότητα και βεβαίως την τεχνογνωσία να εκκινήσουν εκ νέου τη «μηχανή» της οικονομίας τους και να τη θέσουν σε τροχιά ανάκαμψης.

Αμφιβολίες και ενστάσεις πάντα εγείρονται σχετικά με την ταχύτητα που θα έχει αυτή η ανάπτυξη, ή εάν θα συνοδευτεί από μια πρόσκαιρη υποχώρηση για να εκκινήσει εκ νέου στη συνέχεια, αλλά παρά όλον αυτόν τον «θόρυβο», σπάνιες είναι οι περιπτώσεις κλονισμού της διεθνούς πίστης στην αμερικανική οικονομία.

Όταν οι συνθήκες το απαίτησαν, ο Λευκός Οίκος είχε την ισχύ αλλά και την αποφασιστικότητα να παρέμβει ξοδεύοντας «ποταμούς» δολαρίων, όπως στην πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση και τη συνεπακόλουθη ύφεση, για να επαναφέρει τόσο τις αγορές όσο και την οικονομία στον «ίσιο δρόμο».

Συνέβη το ίδιο στην Ευρώπη και ειδικότερα στην ευρωζώνη;

Ανταποκρίθηκαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ίδια ταχύτητα ή ισχύ στη χρηματοπιστωτική και οικονομική λαίλαπα που τις έπληξε την τελευταία διετία;

Ακόμη και την ύστατη ώρα, όταν οι αγορές έμπρακτα έθεταν υπό αμφισβήτηση τις δυνατότητες δανεισμού 3 ή 4 κρατών-μελών της ευρωζώνης, μπόρεσαν οι 16 να επιδείξουν ένα αρκούντως σθεναρό πρόσωπο μπροστά στην κρίση;

Ίσως ναι, ίσως όμως και όχι.

Πρώτα από όλα, αναγνώρισαν ως ανεπαρκές το καθεστώς δημοσιονομικού ελέγχου και εποπτείας των κρατών-μελών της ευρωζώνης και συμφώνησαν κάτι να κάνουν για αυτό, δίχως όμως να ολοκληρώσουν πλήρως το έργο τους.

Στη συνέχεια, έφτιαξαν έναν μηχανισμό στήριξης, αξίας 750 δισ. ευρώ, και επέτρεψαν στον εαυτό τους να εγκλωβιστεί σε μια διαδικασία εγκρίσεων από τις εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών, από την οποία μόνον χθες «ξέμπλεξαν», με την εξασφάλιση της σύμφωνης γνώμης και της Σλοβακίας, του τελευταίου κατά σειρά κράτους εκ των 16 που ενέκριναν τη συμμετοχή τους σε αυτό το «πακέτο» στήριξης.

Μια έγκριση, μάλιστα, την οποία, έως το τελευταίο λεπτό της πρόσφατης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., η Σλοβακία αρνούνταν να δώσει, επικαλούμενη -ίσως δίκαια- την ιδιότητα της ως φτωχότερου κράτους-μέλους της ευρωζώνης.

Αντίστοιχη έγκριση για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας η Σλοβακία ακόμη δεν έχει δώσει και κατά πώς φαίνεται ίσως και να μη δώσει τελικά, αφού η κυβέρνηση πρότεινε προς το Κοινοβούλιο να απορρίψει τη συμμετοχή της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης της Ελλάδας.

Το διακύβευμα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα είναι ένα ποσό της τάξης των 700 - 800 εκατ. ευρώ, περίπου δηλαδή όσο πρότεινε χθες ο κ. Σάλλας να δώσει στο ελληνικό δημόσιο για την εξαγορά του Τ.Τ. και της ΑΤΕ.

Για την ευρωζώνη, όμως, το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο και αφορά επί της ουσίας στο μέλλον του νομίσματός της.

Μήπως η όλη υπόθεση του ευρώ πρέπει να οδηγηθεί εκ νέου στο «σχεδιαστήριο» και οι κανόνες για τη λειτουργία και την ύπαρξη αυτού του νομίσματος να «ξαναγραφούν»;

[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v