Απασφαλίστε τη βόμβα του «ασφαλιστικού»

Το ασφαλιστικό σύστημα είναι σαφές ότι έχει καταρρεύσει προ πολλού και όσοι αρνούνται την αναμόρφωσή του απλά δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, το οποίο χρόνο με το χρόνο μόνον εκρηκτικό μπορεί να καταστεί.

Απασφαλίστε τη βόμβα του «ασφαλιστικού»
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Ακόμη και εάν η παρούσα δημοσιονομική κρίση δεν υπήρχε και εάν η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε τα δραματικά προβλήματα χρηματοδότησης που βιώνει σήμερα, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος θα αποτελούσε και πάλι επιτακτική ανάγκη.

Αυτό είναι, κοντολογίς, το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η «Πράσινη Βίβλος για τις συντάξεις», που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει της οποίας δίχως τη ριζική αναμόρφωση του ασφαλιστικού της συστήματος, η Ελλάδα θα έφθανε στο σημείο να δαπανά το 2060 το 12,5% του ΑΕΠ της για την πληρωμή συντάξεων, έναντι 2,7% του ΑΕΠ που θα είναι ο μέσος όρος στην ευρωζώνη και 2,2% του ΑΕΠ ο μέσος όρος στην "ΕΕ των 27".

Σήμερα, που στους δρόμους της Αθήνας και άλλων πόλεων ηχούν συνθήματα κατά της αναμόρφωσης του ασφαλιστικού συστήματος, το συμπέρασμα της έκθεσης, που συνέταξαν οι Επίτροποι Λάζλο Άντορ (απασχόληση και κοινωνικές υποθέσεις), Όλι Ρεν (οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις) και Μισέλ Μπαρνιέ (εσωτερική αγορά και υπηρεσίες), ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, αποτελεί μονόδρομο ώστε να καταστούν βιώσιμα τα ασφαλιστικά τους συστήματα, ίσως να μην είναι «εύηχο».

Αποκτά όμως ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι ενώ το 2008 υπήρχαν τέσσερις άνθρωποι σε ηλικία εργασίας (15-64 ετών) για κάθε πολίτη της ΕΕ ηλικίας 65 χρονών και άνω, μέχρι το 2060 η αναλογία αυτή θα μειωθεί σε δύο προς έναν, σύμφωνα με τη μελέτη της Κομισιόν.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την κρίση χρέους και ελλειμμάτων που βιώνουν σήμερα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ, ωθεί πολλά εξ’αυτών στη μεταρρύθμιση των εθνικών ασφαλιστικών τους συστημάτων.

Για παράδειγμα, η Γαλλία θέλει να αυξήσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 60 έτη στα 62 έως το 2018, η Ισπανία εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη, και η Γερμανία ομοίως, από τα 65 έτη στα 67 ως το 2029.

Εμείς τώρα τι να πούμε για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που βάσει του υφιστάμενου καθεστώτος μπορούσαν να διεκδικήσουν σύνταξη από τα 58 ή και νωρίτερα, όπως οι μητέρες άνω των 50 ετών με ανήλικα τέκνα ;

Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα είναι σαφές ότι έχει καταρρεύσει προ πολλού και όσοι αρνούνται την αναμόρφωσή του απλά δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν ένα πρόβλημα, το οποίο χρόνο με το χρόνο μόνον εκρηκτικό μπορεί να καταστεί.

Εν τέλει, αυτή η βόμβα που λέγεται «ασφαλιστικό», αντί να εκραγεί και να έχει ως θύματα όλους μας, δεν είναι προτιμότερο να απασφαλιστεί σήμερα…


[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v