Δώστε και τα νοσοκομεία να τελειώνουμε…

«Τα πάτε καλά στα δημόσια οικονομικά, αλλά χωλαίνετε στις υγειονομικές δαπάνες» και κατά προέκταση στα ασφαλιστικά ταμεία, μας είπε χθες η Κομισιόν, με τον γνωστό διπλωματικό της τρόπο. Και έχει προφανώς δίκιο…

Δώστε και τα νοσοκομεία να τελειώνουμε…
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!

Το μάταιο των προσπαθειών της κυβέρνησης να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά, εάν δεν κατορθώσει ταυτόχρονα να κάνει το ίδιο και για τομείς όπως οι νοσοκομειακές δαπάνες ή τα ασφαλιστικά ταμεία, αναδεικνύει με τον πλέον εύγλωττο τρόπο η Κομισιόν, στην ενδιάμεση έκθεση που δημοσιοποίησε χθες για την πορεία του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας.

«Τα πάτε καλά στα δημόσια οικονομικά, αλλά χωλαίνετε στις υγειονομικές δαπάνες» και κατά προέκταση στα ασφαλιστικά ταμεία, μας είπε επί της ουσίας χθες η Κομισιόν, με τον γνωστό διπλωματικό της τρόπο.

Και έχει προφανώς δίκιο

Ό,τι οικονομίες και αν κάνει κανείς, όσο και αν προσπαθεί να αυξήσει το εισόδημά του και ταυτόχρονα να «βάλει κάτι στην άκρη» για να αντιμετωπίσει τα χειρότερα, εάν «η τσέπη του είναι τρύπια» είναι προφανές ότι δεν θα κατορθώσει να πετύχει τον στόχο του…

Αν και στα έσοδα υπάρχει υστέρηση, στον τομέα των δαπανών υπήρξε μεγαλύτερη περιστολή, όμως «δεν υπάρχουν σημαντικές πληροφορίες και δεδομένα για τομείς εκτός της κεντρικής κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων τομέων που παλαιότερα οδηγούσαν σε εκτροχιασμό των δαπανών, όπως η υγειονομική περίθαλψη», προειδοποίησε η Κομισιόν.

Την ίδια ώρα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία καλούνται πλέον να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» της υγείας, βάσει κρατικών «εγγυήσεων», ωθώντας σε νέο εκτροχιασμό τα δημόσια οικονομικά και διακυβεύοντας συνολικά το δημοσιονομικό μέλλον της χώρας.

Υπό το πρίσμα αυτό, είναι ακατανόητοι οι λόγοι για τους οποίους το νομοσχέδιο που παρουσίασε μόλις πριν από λίγες ημέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την αναμόρφωση του ΕΣΥ δεν αντιμετωπίζει κατά τρόπο ριζικό την ανάγκη εξορθολογισμού των οικονομικών του τομέα της υγείας.

Αντί αυτού, παρατείνει τις ώρες λειτουργίας των νοσοκομείων της χώρας, αυξάνοντας την υπερωριακή απασχόληση και τα μισθολογικά βάρη τους, ενώ προσδοκά έσοδα που είναι αμφίβολο ότι θα καρπωθεί από τον «εγκλωβισμό» των καθηγητών ιατρών εντός των τειχών των νοσοκομείων, όπου μόνον εκεί θα μπορούν εφεξής να εξετάζουν τους ασθενείς τους.

Αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα της υπερσυνταγογράφησης;

Αντιμετωπίζεται έτσι το πρόβλημα των υψηλών τιμών στα φάρμακα και στο υγειονομικό υλικό;

Μειώνεται έτσι το κόστος προμήθειας ιατρικού εξοπλισμού;

Τα προβλήματα, καλώς ή κακώς, σε ό,τι αφορά τον κλάδο της υγείας είναι γνωστά και όσο καθυστερεί η επίλυσή τους αφενός στερείται ο Έλληνας πολίτης τη δυνατότητα πρόσβασης σε ιατρικές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου και αφετέρου συνεχίζεται η αιμορραγία των δημοσίων οικονομικών.

Εν τέλει, εάν η κυβέρνηση κρίνει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, ας δώσει την «καυτή πατάτα» σε άλλα χέρια.

Σε χέρια που αποδεδειγμένα μπορούν να αντιμετωπίσουν τέτοια ζητήματα, όπως οι διοικήσεις μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων της Ευρώπης.

Δεν επιθυμούμε παροχές ευρωπαϊκού επιπέδου, όπως αυτές που προσφέρουν τα νοσοκομεία στο Παρίσι, στο Λονδίνο ή στο Βερολίνο, στα οποία ούτως ή άλλως καταφεύγουν κατά χιλιάδες οι Έλληνες κάθε χρόνο;

Ας προκηρύξει η κυβέρνηση έναν διαγωνισμό για την ανάληψη της διοίκησης και των ελληνικών νοσοκομείων με αντίστοιχα στελέχη και ας θεσπίσει κανόνες για την προμήθεια του συνόλου του ιατροφαρμακευτικού υλικού σε ακριβώς τις ίδιες τιμές με εκείνες που πληρώνουν τα νοσοκομεία της Ευρώπης…

Δεν θα έλυνε το πρόβλημα;

Τι ακριβώς την εμποδίζει να το πράξει;


[email protected]



Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v