Ποιος φταίει, άραγε, αν όχι εμείς;

Τι συμβαίνει όταν άπαντες, ή τουλάχιστον μια μεγάλη πλειοψηφία πολιτών, ανακαλύπτουν ότι οι αποφάσεις τους ήσαν αυτές που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της χώρας;

Ποιος φταίει, άραγε, αν όχι εμείς;
Φίλτατοι, καλή σας ημέρα.

Σε μια Δημοκρατία, ουδείς δικαιούται να ψέξει το λαό για τις επιλογές του.

Ουδείς δικαιούται να μεμφθεί τις αποφάσεις που λαμβάνονται μπροστά στη κάλπη και οι οποίες οδηγούν στην ανάδειξη της μίας ή της άλλης κυβέρνησης.

Οι θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας του Πολιτεύματος, απλά δεν αφήνουν περιθώριο για τέτοιου είδους μομφές.

Οι μεν προφανώς διαφωνούν με τους δε, πλην όμως ουδείς δικαιούται να αμφισβητήσει το δικαίωμα του άλλου στην άποψή του και τις επιλογές στις οποίες αυτή οδηγεί.

Αυτό είναι το Πολίτευμα της Δημοκρατίας.

Αυτό είναι το πολίτευμα, το οποίο αν και αγκαλιάζει το δικαίωμα στην απεργία, δεν επιτρέπει σε ελάχιστους λιμενεργάτες, μέλη μόνον δύο εκ των δεκατεσσάρων σωματείων που απαρτίζουν την ΠΝΟ, να απαγορεύσουν στο σύνολο των υπολοίπων συναδέλφων τους στο δικαίωμα στην εργασία.

Αυτό είναι το πολίτευμα που επιλέξαμε, εμείς και οι πρόγονοί μας και για αυτό το πολίτευμα τόσες θυσίες έγιναν και τόσοι ποταμοί αίματος και δακρύων χύθηκαν.

Τι συμβαίνει όμως, όταν άπαντες, ή τουλάχιστον μια μεγάλη πλειονότητα, ανακαλύπτουν ότι οι αποφάσεις τους ήσαν αυτές που ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της χώρας;

Τι συμβαίνει όταν αποδεικνύεται με τη βιαιότητα των αριθμών, ότι οι κυριότερες, οι πλέον σημαντικές αποφάσεις διαμόρφωσης οικονομικής πολιτικής, εκ μέρους του συνόλου των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών, οδήγησαν τη χώρα στο χείλος της καταστροφής;

Σε ποιόν πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες;

Σήμερα, την ώρα που οι δρόμοι της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας γεμίζουν από ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να διαδηλώσουν την οργή τους και την αντίθεσή τους στα μέτρα σκληρής λιτότητας που προωθεί η παρούσα κυβέρνηση, κατά τις επιταγές της τρόικας ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ, καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι όλοι φέρουν μερίδιο ευθύνης για τη σημερινή εικόνα της χώρας.

Για την αποβιομηχάνιση, τα χρέη, την αδιαφάνεια και την αναποτελεσματικότητα δεν ευθύνεται μόνο μια κυβέρνηση.

Τα συντήρησαν όμως όλες.

Όλες οι κυβερνήσεις που εμείς, ως εκλογικό σώμα αναδείξαμε, ανεξαρτήτως θετικής ή αρνητικής ψήφου, ή ακόμη και με την αποχή μας από την εκλογική διαδικασία.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα ευλόγως δεν είναι αρεστά και προφανώς δεν συμπεριλαμβάνονταν στις προεκλογικές εξαγγελίες του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο ουδέποτε έκανε λόγο για απώλεια «κυριαρχικών δικαιωμάτων», προ των εκλογών.

Αποτελούν όμως, δυστυχώς, τη στενωπό διαμέσου της οποίας ίσως ανακτήσουμε το δικαίωμα στην επιλογή, που σήμερα η τρόικα των δανειστών μας, μας στερεί…

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v